TEST: Razer Book 13

Razer drar på sig arbetskläderna

Med en välgjord liten ”MacBook-dödare” visar Razer att de minsann kan göra annat än gaming-datorer.
Karakter
Razer Book 13
Ljud & Bild tycker
Superkaxig liten PC med klar och läcker pekskärm. Orubbligt stabilt skal av aluminium.
Skönheten har sitt pris. Du kan hitta mer kraftfulla ultrabook-datorer för mindre pengar.
Specifikationer
  • Processor: 2,8 GHz Intel Core i7-1165G7 quadcore (8 trådar)
  • Skärm: 13,4-tums FHD+ (1920 x 1200), touch, 60 Hz
  • Minne: 16 GB DDR4
  • Lagring: 256 GB SSD
  • Grafik: Intel Iris Xe Graphics
  • Operativsystem: Windows 10 Home, 64 bit
  • Mått/vikt: 29,6 x 1,5 x 19,9 cm/1,4 kg
  • Anslutning: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1, 2 x USB-C (med Thunderbolt 4), 1 x USB-A, HDMI 2.0, 3,5 mm ljud, MicroSD-kortläsare
  • Webb: razer.com
Prestanda

Riktpris: 19500 Produktsida
Annons
Annons
forfatter

Razer vet vi är en gammal specialist på spelutrustning och deras kolsvarta datorer med den giftgröna orm-loggan känner vi igen på långt håll. Coolt på ett LAN-party men inte så stilrent på ett kundmöte.

Razer Book 13 har en helt ny stil: en supertunn och snyggt designad trettontums ultrabook med så skarpa linjer att den kan få MacBook-ägare att känna sig som ovårdade hippies.

Själva skalet är – självfallet – en unibody-design. Alltså urfräst ur ett block metall. Det ger ett stabilt kabinett som inte flexar så mycket som en millimeter även om man lyfter datorn i ena hörnet. Och så ser det rent allmänt stiligt ut.

Razer Book 13
Razer Book 13 har knivskarpa, stilrena linjer. (Foto: Razer)

Skärmen är ljusstark och färgrik. Exakt hur ljusstark och färgrik säger Razer tyvärr inte någonting om – och det kan vara ett problem i den professionella världen som de riktar in sig på. Men rent subjektivt tillhör den den bättre änden. Skärmen har dessutom en av de smalaste ramarna jag har sett, så man får verkligen mycket skärmyta i förhållande till datorns storlek. Pricken över i är att skärmen har touch.

I enlighet med 2021-modet är skärmformatet aningen högre än widescreen-formatet som har varit det vanligaste i många år. Det ger plats att visa ett par extra rader i kalkylarket – på bekostnad av möjligheten att visa filmer utan svarta fält överst och underst. Å andra sidan får man faktiskt ett riktigt bra ljud tack vare de två framåtvända högtalarna – samt THX Spatial Audio, som ger en viss känsla av rymd utan att förväxlas med äkta surroundeffekt.

Annons

Tangentbordet är det enda som avslöjar att vi har med en Razer att göra. Inte på tangenternas känsla, som är lite åt det mjukare hållet med tanke på priset, utan på bakgrundsbelysningen. För om man nu heter Razer så kan man lika gärna stoppa in individuellt RGB-ljus i varje tangent.

… en supertunn och snyggt designad trettontums ultrabook med så skarpa linjer att den kan få MacBook-ägare att känna sig som ovårdade hippies.

Razer Book 13: Benchmarks

Processorn och chipsetet i Razer Book 13 är splitter nya. En 11:e generationens Intel Core i7-1165G7, som är en 2,8 GHz quadcore-processor, och Intel Iris Xe Graphics.

Det sitter 16 GB fastmonterat RAM-minne, vilket är bra, och en 256 GB SSD, vilket är snålt.

I GeekBench 5-processortestet får Razer Book 13 resultatet 1563 singlecore och 5480 multicore. PCMark 10-kontorsprogramtestet slutar med 4854 poäng. Översatt till praktisk verklighet betyder det att vi har att göra med en dator som kommer att klarar alla vanliga kontorsprogram utan problem. Samtidigt som du deltar i videomöten och surfar på nätet i bakgrunden. Men utan att generationsväxlingen har flyttat några milstolpar i övrigt.

 

Annons
Razer Book 13
Skärmen är ljusstark och färgrik och har touch. (Foto: Razer)

Ny Intel-grafik är helt okej

Intel HD Graphics har varit dominerande i bärbara datorer i flera år eftersom det är inbyggt i chipsetet och därmed inte kostar extra. Men det har också alltid varit en flaskhals. Intel Iris Xe kanske kan rätta till den imagen en smula. Det är faktiskt ett helt godkänt grafikkort. Även om en ”riktig” grafikprocessor, till exempel Nvidia GTX 1650, som man hittar i bland annat MSi Prestige 14, hade varit att föredra.

I 3DMark Time Spy 3D-grafiktestet får Razer Book 13 resultatet 1778 poäng, vilket är ungefär en tredjedel lägre än motsvarande maskiner med Nvidia GTX 1650-grafik. Å andra sidan är den faktiskt lite snabbare i 2D-testet Cinebench 15.

Batteritestet från PCMark 8 slutade på 2 timmar och 57 minuter. Det är bra utan att vara extraordinärt för en ultrabook, som förväntas köra en hel dag på en tank. Det kan den dock göra i praktiken också, eftersom batteritestet belastar batteriet mycket hårdare än normal användning. För övrigt är USB-C-laddaren så kompakt att det inte är något stort problem att ha den med sig.

Razer Book 13
Razer är kända för sina speldatorer, men det här är något nytt. (Foto: Razer)

Razer ska tas på allvar

Det vore fel att säga att Razer har blivit vuxna i och med introduktionen av Razer Book 13. Gaming är ju lika mycket en hobby för vuxna som det är en tidsfördriv för barn (och priserna på gaming-utrustning är verkligen inget för barn!). Men Razer har uppenbarligen märkt att det finns en marknad för lyxdatorer med höga prestanda för det så kallade seriösa segmentet. Och kanske också att några av de lojala spelkunderna gärna väljer en arbetsdator från ett märke som de litar på.

Business-ultrabooks är också en marknad med skoningslös konkurrens, där varje tillverkare har en serie modeller i samma segment. Bland de närliggande konkurrenterna finns MSi Prestige 14, som har något snabbare grafik och 4K-upplösning, men inte touch. Och så naturligtvis Apple MacBook Pro 13, som i M1-versionen är den snabbaste, men saknar pekskärm.

Annons

Slutsats

Razer Book 13 är en fin debut på kontorsmarknaden för spelspecialisten Razer. Om du behöver en stark och presentabel dator som klarar en hel dag med möten och arbete och som har tillräckligt med muskler för de tyngre programmen, är den ett relevant alternativ. Intel Iris Xe-grafiken är faktiskt ganska snabb och det gör datorn betydligt kvickare än de Intel HD-grafikvarianter som fortfarande finns i de flesta ultrabooks. Pekskärmen är ett klart plus, även om jag hade velat ha högre upplösning.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Annons
Annons

Läs också

HP Envy 17 och Envy x360 med 11:e generationens processorer och Nvidia-hemmakontorsgrafik
Om du har ett hårt och smutsigt arbete, eller bara är fumligare än de flesta, så ställer det speciella krav på datorn.
Asus har gjort en serie ultralätta bärbara datorer med OLED-skärmar som faktiskt är överkomliga.
Apple ersätter inte utgående iMac Pro.
Den bästa kameran vi har testat har kommit i en mer kompakt version, till ett lägre pris.
Tangents lilla trådlösa förstärkare är perfekt till en liten nybörjarstereo i hobbyrummet eller barnrummet.
Ska du ha hifi i studentrummet eller ett par fina högtalare på skrivbordet så kommer du långt för lite pengar med de här.
2021 års Mercedes S-klass är full av innovativa och lysxiga lösningar för både ögon och öron. Vi har tillbringat ett par dagar bakom ratten för att se och höra vad nykomlingen har att erbjuda!
Focal har överträffat vad vi trodde var möjligt från slutna hörlurar i den här prisklassen.
JBL Live Pro+ är kompletta, med aktiv brusreducering. Och även om de är medelmåttiga direkt ur kartongen så räddas de av en sagolik EQ i appen. Alltså kan ljudet ändå bli klassledande!
Xiaomi Mi 11 är den första mobilen med Qualcomms nya Snapdragon 888-processor. Det är den du ska köpa om du vill ha mest för pengarna.
Oavsett om du får resa bort i påsk eller måste hålla dig hemma i grannskapet så blir allt bättre med en av de här bärbara högtalarna.
Citroën har lyckats elektrifiera C4 utan att gå i fällan, ë-C4 Shine är en helt annorlunda upplevelse.
Electrocompaniet har uppdaterat sitt phonosteg, men ändringarna är subtila.
Samsung Galaxy SmartTag är ett liten Bluetooth-bricka som håller reda på dina saker.
Du förtjänar det bästa ljudet terrassen i påsk. Du måste helt enkelt ha ett par utomhushögtalare