Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B Home:s Julkalender: Lucka 07Delta

TEST: Razer Book 13

Razer drar på sig arbetskläderna

Med en välgjord liten ”MacBook-dödare” visar Razer att de minsann kan göra annat än gaming-datorer.

Skrivet av / 2021-03-22 - 14:00
Razer Book 13
John Hvidlykke

Razer vet vi är en gammal specialist på spelutrustning och deras kolsvarta datorer med den giftgröna orm-loggan känner vi igen på långt håll. Coolt på ett LAN-party men inte så stilrent på ett kundmöte.

Razer Book 13 har en helt ny stil: en supertunn och snyggt designad trettontums ultrabook med så skarpa linjer att den kan få MacBook-ägare att känna sig som ovårdade hippies.

Själva skalet är – självfallet – en unibody-design. Alltså urfräst ur ett block metall. Det ger ett stabilt kabinett som inte flexar så mycket som en millimeter även om man lyfter datorn i ena hörnet. Och så ser det rent allmänt stiligt ut.

Razer Book 13
Razer Book 13 har knivskarpa, stilrena linjer. (Foto: Razer)

Skärmen är ljusstark och färgrik. Exakt hur ljusstark och färgrik säger Razer tyvärr inte någonting om – och det kan vara ett problem i den professionella världen som de riktar in sig på. Men rent subjektivt tillhör den den bättre änden. Skärmen har dessutom en av de smalaste ramarna jag har sett, så man får verkligen mycket skärmyta i förhållande till datorns storlek. Pricken över i är att skärmen har touch.

I enlighet med 2021-modet är skärmformatet aningen högre än widescreen-formatet som har varit det vanligaste i många år. Det ger plats att visa ett par extra rader i kalkylarket – på bekostnad av möjligheten att visa filmer utan svarta fält överst och underst. Å andra sidan får man faktiskt ett riktigt bra ljud tack vare de två framåtvända högtalarna – samt THX Spatial Audio, som ger en viss känsla av rymd utan att förväxlas med äkta surroundeffekt.

Tangentbordet är det enda som avslöjar att vi har med en Razer att göra. Inte på tangenternas känsla, som är lite åt det mjukare hållet med tanke på priset, utan på bakgrundsbelysningen. För om man nu heter Razer så kan man lika gärna stoppa in individuellt RGB-ljus i varje tangent.

… en supertunn och snyggt designad trettontums ultrabook med så skarpa linjer att den kan få MacBook-ägare att känna sig som ovårdade hippies.

Razer Book 13: Benchmarks

Processorn och chipsetet i Razer Book 13 är splitter nya. En 11:e generationens Intel Core i7-1165G7, som är en 2,8 GHz quadcore-processor, och Intel Iris Xe Graphics.

Det sitter 16 GB fastmonterat RAM-minne, vilket är bra, och en 256 GB SSD, vilket är snålt.

I GeekBench 5-processortestet får Razer Book 13 resultatet 1563 singlecore och 5480 multicore. PCMark 10-kontorsprogramtestet slutar med 4854 poäng. Översatt till praktisk verklighet betyder det att vi har att göra med en dator som kommer att klarar alla vanliga kontorsprogram utan problem. Samtidigt som du deltar i videomöten och surfar på nätet i bakgrunden. Men utan att generationsväxlingen har flyttat några milstolpar i övrigt.

 

Razer Book 13
Skärmen är ljusstark och färgrik och har touch. (Foto: Razer)

Ny Intel-grafik är helt okej

Intel HD Graphics har varit dominerande i bärbara datorer i flera år eftersom det är inbyggt i chipsetet och därmed inte kostar extra. Men det har också alltid varit en flaskhals. Intel Iris Xe kanske kan rätta till den imagen en smula. Det är faktiskt ett helt godkänt grafikkort. Även om en ”riktig” grafikprocessor, till exempel Nvidia GTX 1650, som man hittar i bland annat MSi Prestige 14, hade varit att föredra.

I 3DMark Time Spy 3D-grafiktestet får Razer Book 13 resultatet 1778 poäng, vilket är ungefär en tredjedel lägre än motsvarande maskiner med Nvidia GTX 1650-grafik. Å andra sidan är den faktiskt lite snabbare i 2D-testet Cinebench 15.

Batteritestet från PCMark 8 slutade på 2 timmar och 57 minuter. Det är bra utan att vara extraordinärt för en ultrabook, som förväntas köra en hel dag på en tank. Det kan den dock göra i praktiken också, eftersom batteritestet belastar batteriet mycket hårdare än normal användning. För övrigt är USB-C-laddaren så kompakt att det inte är något stort problem att ha den med sig.

Razer Book 13
Razer är kända för sina speldatorer, men det här är något nytt. (Foto: Razer)

Razer ska tas på allvar

Det vore fel att säga att Razer har blivit vuxna i och med introduktionen av Razer Book 13. Gaming är ju lika mycket en hobby för vuxna som det är en tidsfördriv för barn (och priserna på gaming-utrustning är verkligen inget för barn!). Men Razer har uppenbarligen märkt att det finns en marknad för lyxdatorer med höga prestanda för det så kallade seriösa segmentet. Och kanske också att några av de lojala spelkunderna gärna väljer en arbetsdator från ett märke som de litar på.

Business-ultrabooks är också en marknad med skoningslös konkurrens, där varje tillverkare har en serie modeller i samma segment. Bland de närliggande konkurrenterna finns MSi Prestige 14, som har något snabbare grafik och 4K-upplösning, men inte touch. Och så naturligtvis Apple MacBook Pro 13, som i M1-versionen är den snabbaste, men saknar pekskärm.

Slutsats

Razer Book 13 är en fin debut på kontorsmarknaden för spelspecialisten Razer. Om du behöver en stark och presentabel dator som klarar en hel dag med möten och arbete och som har tillräckligt med muskler för de tyngre programmen, är den ett relevant alternativ. Intel Iris Xe-grafiken är faktiskt ganska snabb och det gör datorn betydligt kvickare än de Intel HD-grafikvarianter som fortfarande finns i de flesta ultrabooks. Pekskärmen är ett klart plus, även om jag hade velat ha högre upplösning.

Karakter
Razer Book 13
Premium

Home tycker

Superkaxig liten PC med klar och läcker pekskärm. Orubbligt stabilt skal av aluminium. Skönheten har sitt pris. Du kan hitta mer kraftfulla ultrabook-datorer för mindre pengar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Mac in Black

Cool egoistist-router

Den här blir laptop-användare beroende av

Häftigare surfplatta finns inte

Chromebooks för skolbänken

Gröna framsteg i små steg

Överkomlig, superlätt utan kompromisser

Ger dig internet i hela trädgården

Bästa Macen för de flesta

Den dyraste datorn vi har testat

Kan ni höra mig därute?

Uppgörelse i chefskorridoren

Ljud & Bild
Rulla till toppen