TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST MSi GF75 Thin (10SCSR-015NE)

För krävande spelare med tight budget

Om e-sport-kontraktet har gått åt skogen men du ändå vill spela på den högsta nivån så har MSi en lösning som är skräddarsydd efter din plånbok.

forfatter
Publicerad 2020-08-12 - 08:00
Karakter
MSi GF75 Thin (10SCSR-015NE)
L&B tycker
Stor och läcker, supertunn PC som är tillräckligt stark för de flesta spel – till ett pris som är svårt att slå.
Man kan inte få allt för halva priset. Framför allt är grafikkortet en budgetversion. Men kompromisserna är väl valda.
 • Processor: 2,61 GHz Intel Core i7-10750H (hexacore, 12 trådar)
 • Skärm: 17,3-tums Full HD (1920 x 1080), 120 Hz
 • Minne: 16 GB DDR4
 • Hårddisk: 512 GB SSD
 • Grafik: Nvidia GeForce GTX 1650Ti med 4 GB GDDR6
 • Operativsystem: Windows 10 Home, 64 bit
 • Anslutning: Wi-Fi 6, HDMI, Bluetooth 5.1, 1 x USB-C 3.2, 3 x USB 3, Ethernet, 3,5 mm-ljud, 720p-webbkamera
 • Mått/vikt: 39,7 x 2,3 x 26,0 cm/2,2 kg
 • Webb: msi.com
 • Geekbench 5: 6 119 multicore, 1 205 singlecore
 • PCMark 10: 4 888
 • 3DMark Time Spy: 4 003
 • 3DMark Fire Strike: 9 645
 • Cinebench R15: 118 fps / 1249 cb
 • HDTach: 1 496 MB/s
 • Batteritest: 1:50 h
Riktpris: 14000Pr. 2020-08-12 Produktsida

Taiwanesiska MSi är en av de största tillverkarna av speldatorer, vi har testat flera av dem. De flesta har varit i supersportbilsklassen men den här gången har vi hittat en modell som är överkomlig även för spelare som saknar sponsorkontrakt. Den kostar faktiskt bara hälften så mycket som de flesta speldatorer vi testar.

MSi GF75 Thin är, som namnet antyder, en tunn maskin. Bara 2,2 centimeter tjock och 2,2 kg lätt. Det är bra gjort för att vara en 17-tums speldator.

Lockets gångjärn sitter på undersidan, så datorns bakända lyfts upp. (Foto: MSi)

Stram men böjbar design

Locket och toppen av skalet är av borstad, svart aluminium. Det ser elegant och pålitligt ut. Men allt man inte ser direkt är av plast och det betyder att datorn inte är lika styv och oböjlig som maskiner av ädlare, dyrare material. När man trycker på strömbrytaren, som sitter i mitten, kan man både känna och höra att skalets botten trycks ner och träffar bordsskivan. Lyckligtvis är detta en dator som man i normala fall har på ett bord – och inte i knät.

MSi GF75 Thin är en stor dator rent fysiskt, så det finns plats för ett numeriskt tangentbord av full storlek. Själva tangenterna är av genomsnittlig kvalitet för att vara ett membrantangentbord till en bärbar dator. Dyrare modeller kan skryta med individuell RGB-belysning i varje tangent, men GF75 Thin får nöja sig med röd bakgrundsbelysning under alla tangenter. Men det är fullt tillräckligt för att hitta rätt bland knapparna i mörker.

RGB-belysning i tangentbordet finns bara på dyrare modeller. (Foto: MSi)

Inte för supersnabb grafik

Den 17 tum stora skärmen är huvudattraktionen. Som brukligt för speldatorer är upplösningen förhållandevis låg, nämligen Full-HD (1920 x 1080 pixlar). För alla andra användningsområden än gaming är upplösningen i minsta laget. Men för spel finns det en poäng eftersom det möjliggör snabbare grafik. Skärmens uppdateringsfrekvens är 120 Hz. I högre prisklasser är normen 144 Hz eller ännu högre, men för de flesta spel är 120 Hz alldeles utmärkt.

Om man vill koppla in en extra bildskärm får det göras via HDMI-porten. Tyvärr finns det ingen DisplayPort – varken separat eller integrerad i USB-C-porten. Det betyder att höga uppdateringsfrekvenser på externa bildskärmar inte är möjliga. HDMI-porten stöder bara upp till 120 Hz-uppdatering med Full-HD samt 30 Hz med 4K-upplösning. På en starkare dator hade detta varit en stor begränsning, men på en ekonomimodell där grafikprocessorn hjälper till att sätta gränsen är det en acceptabel kompromiss.

Vad som är desto viktigare är insidan. Och även om man inte hittar ultravåldsam hårdvara på den här prisnivån så verkar kompromisserna som gjorts vara förnuftiga. Processorn är en tionde generations Intel Core i-7 med sex kärnor och tolv trådar, och det finns 16 GB RAM och 512 GB SSD. Det garanterar en ganska så vettig hastighet. Grafikprocessorn är en Nvidia GeForce GTX 1650Ti, som är ett ganska så nytt chip, speciellt gjort för relativt billiga bärbara speldatorer.

Läs också 10 på huvudet Det behöver inte kosta en förmögenhet att fylla öronen med ljudet av hårda strider och explosioner. Vi har testet tio par gaming-hörlurar med rimliga prislappar.

Benchmarks

Som man kan förvänta sig av en 2020-modell är processorn en 10:e generationens Core i7. Närmare bestämt en 2,6 GHz 10750H. Den är ungefär dubbelt så snabb som den som satt i MSi Prestige 14, som vi testat tidigare i år. Det syns på GeekBench 5-testet, där GF75 Thin får 6 119 poäng multicore och 1 205 singlecore. Det är faktiskt riktigt snabbt.

Kontorsprogramtestet PC Mark 10 får resultatet 4 888. Det är absolut rikligt för även det slöaste kalkylarket – och man får gå upp till något fullständigt rabiat, till exempel MSi GS66 Stealth, för att få något väsentligt snabbare.

Grafikprocessorn i MSi GF 75 är en Nvidia GeForce GTX 1650Ti. Det är nästan samma som i MSi Prestige 14, fast med bokstäverna ”Ti” på slutet. Vilket visar att det är den turbotrimmade versionen. Och även om den inte på något sätt kan konkurrera med Nvidias RTX-modeller så är det faktiskt en acceptabelt snabb processor. Framför allt när MSi har försäkrat sig om att ingen av misstag kopplar in en blixtsnabb extern bildskärm till datorn.

3DMark-testerna från UL slutade på 9 645 poäng i Fire Strike och 4 003 i Time Spy. Det är ungefär dubbelt så snabbt som kontorsdatorn MSi Prestige 14 – men bara hälften så snabbt som spelmaskiner i tungviktsklassen som Acer Predator Helios 700.

Batteritestet från PCMark 8 slutade på 1:51 timmar. Det låter värre än det är. Man ska inte försöka spela med batteridrift, men om man tar med sig GF75 Thin i väskan som studie- eller arbetsdator klarar den förmodligen en hel dag på en enda laddning.

(Foto: MSi)

Slutsats

MSi GF75 är billigare än de flesta speldatorer som vi testar på Ljud & Bild, men den är ändå en fullfjädrad gaming-maskin. Så länge du inte behöver köra de allra senaste spelen i hög upplösning och hög uppdateringsfrekvens på tre skärmar samtidigt. Du får en stor och snygg 17-tumsskärm och en slimmad dator som inte är för klumpig att ha med sig i väskan för civilt bruk. På den här prisnivån är kompromisser oundvikliga, men MSi har gjort förnuftiga val. Grafikprocessorn är medelmåttig, men om du ska ha dubbelt så hög hastighet så tredubblas priset!

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+. Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

Lämna en kommentar

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
MSI RTX 40: Nya prisbelönta serier med bärbara datorer

Ta språnget till en helt ny nivå med de senaste grafikkorten i GeForce RTX 40-serien och 13:e generationens Intel® Core™-processorer.

lbpluss
Bästa skärmen för högupplöst gaming? Vill du ha en fantastisk spelkänsla och dessutom neutrala och bra färger direkt ur kartongen så är det här rätt skärm för dig.
Wi-Fi 7-router för spel Routern har en ny antenndesign och nätverkshastighet på upp till 19 Gbit/s.
lbpluss
Caffe latte-segmentets hetaste dröm 14-tums MacBook Pro med M2 Pro-processor är den bästa och snabbaste bärbara datorn i sin prisklass. Men Apple borde uppgradera webbkameran.
lbpluss
Så snabb är den första PC:n med GeForce RTX 4090 Erazer Beast X40 från tyska Medion är den snabbaste datorn vi har testat. Men det kostar att ligga på topp.
lbpluss
En perfekt Mac för många Man kommer långt med nya Mac Mini, men man får vara beredd att betala för uppgraderingar.
Följ Ljud & Bild