TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Lima Ultra

Lima snubblar på upploppet

Tanken är god, men i praktiken haltar Lima.

Av / 2017-05-05 - 16:59
Lima Ultra
Mikael Hansen

Varför betala pengar varje månad för att lagring ute i molnet med Google, Apple, Microsoft eller Dropbox om du i stället kan spara och säkerhetskopiera dina data säkert hemma?
Har du tänkt i de här banorna förut så har du säkert också funderat på en NAS-disk (Network Attached Storage), som är det vanligaste sättet att lösa problemet på. Koppla in en liten låda med inbyggd dator och hårddisk direkt till nätverket och låt familjen komma åt den från husets enheter. Det låter simpelt, men är tyvärr inte alltid det. Gemensamt för de flesta sådana NAS-diskar är att de kan vara krångliga att komma igång med och kräver lite kunskap om den bakomliggande tekniken. Personligen har jag använt mig av NAS de senaste 10 åren och vet vad jag pratar om. Jag har fått många gråa hår när jag försökt få den lilla lådan att fungera perfekt. Just därför blev jag mer än nyfiken när jag hörde talas om Lima och deras syn på molnlagring hemma. Ja, det låter motsägelsefullt, men det är det inte.

Pytteliten NAS
Precis som en traditionell NAS består Lima av en liten låda som kopplas in på ditt nätverk. Till skillnad från en vanlig NAS är den dock rent bokstavlig liten och påminner mer om en Raspberry Pi-minidator. Det finns ingen plats för intern hårddisk, så du behöver inte tänka på saker som RAID och RPM. Det är både bra och dåligt, särskilt om du betraktar Lima som en ren ersättning för en NAS, eftersom just avsaknaden av RAID-funktion gör dina data mycket mer sårbara för hårddiskfel och -krascher. Men visst, man kan inte få allt på en gång.

Den lilla lådan ser inte mycket ut för världen. Foto: Lima
Den lilla lådan ser inte mycket ut för världen. Foto: Lima

Lima fokuserar i stället på enkelheten med att lagra och komma åt filerna, var du än befinner dig.
För dem som har hört talas om Lima förut kan vi berätta att det här är den andra upplagan av Lima Ultra, som ska vara upp till 16 gånger snabbare på att överföra data till och från, vilket är en tämligen essentiell egenskap för en nätverkshårddisk. Mobila enheter samarbetar med Lima och du kommer åt alla data från alla dina enheter. Smart, men också ambitiöst.

Ren plug-and-play
Från det att du plockar ut Lima ur kartongen så är det uppenbart att installationen går snabbt. Anslut nätverkskabeln till den lilla vita lådan och till routern, sedan strömkabeln och till sist en USB-hårddisk i den andra änden. Lima hävdar att det tar 10 minuter att komma igång, men vi tyckte att det gick ännu fortare. Installera sedan programmet på antingen PC:n eller Macen och upprätta ett konto, så hittar programmet Lima i nätverket och registrerar samtidigt hur mycket utrymme som finns tillgängligt på den externa hårddisken. Vill du komma åt Lima från mobiltelefonen så installerar du bara iOS- eller Android-appen, så är den anslutningen klar också.

På insidan finns en liten dator. Foto: Lima
På insidan finns en liten dator. Foto: Lima

Varierande resultat
Tyvärr gick det utför därifrån, och även om hastigheten naturligtvis avgörs utifrån och beror på flera faktorer så var vi inte hejdlöst imponerade. Videoklipp inspelade med iPhone 7 i 1080p gick att spela upp på både bärbara datorer och telefoner, men hackade framför allt på de senare, trots att de var anslutna till samma nätverk. Åtkomst via en 4G-anslutning utanför hemmet fungerade visserligen, men det tog lång tid att ladda in varje klipp i minnet. Inte heller bilder dök upp på skärmen som vi hade hoppats och vi märkte snabbt att Lima skalar ner upplösningen när bilder strömmas till mobila enheter. Varför inte bara ge oss tillgång till råfilerna? Flera gånger råkade vi också ut för att både video och bildfiler inte kunde läsas i appen alls utan bara gav oss ett obegriplig felmeddelande, vilket tyder på instabilitet och generellt felaktig programvara. Och det blir inte direkt bättre när man inser att det BARA är med Lima-appen som man kommer åt filerna på den anslutna hårddisken, så att appen alltså måste köras i bakgrunden. Detta gäller för övrigt både om du vill läsa från eller skriva till hårddisken, vilket är extra dumt om man skulle komma på tanken att fylla en extern hårddisk med film, musik och bilder och trodde att man enkelt skulle kunna komma åt dem via nätverket. Men nej, Lima krypterar alla data du överför och det går inte att läsa data på hårddisken utan Limas appar. Av samma anledning är det jättetrassligt att säkerhetskopiera data du lägger över via nätverket eftersom du inte kan koppla hårddisken direkt till en dator. Det duger helt enkelt inte.

Slutsats
På papperet är Lima Ultra en riktigt intressant produkt som skulle kunna vara ett enkelt alternativ för att lagra och dela filer. Men tyvärr är Lima i slutändan lite för begränsad och krånglig att använda för att det ska blir riktigt kul, plus att du skulle kunna förlora alla dina data om den inkopplade hårddisken går sönder. Vi gillar tanken med appar, men hade föredragit att också kunna komma åt hårddisken direkt, vilket inte är möjligt i dagsläget. Stabilitet och hastighetsproblem var problematiskt under testet, vilket också dämpade vår glädje. Letar du efter en enhet som har NAS-liknande funktionalitet är inte Lima svaret. Som ett alternativ till molnet kan Lima övervägas, trots att priset är väl saltat.

Home tycker

Det är enkelt att komma igång och överföra filer till den externa hårddisken. Du sparar månatliga avgifter till Apple, Dropbox, etc. Det går bara att komma åt hårddisken via Limas egna appar. Du förlorar dina data om hårddisken går sönder. Hårddisk måste köpas separat.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Nyhet

LB+ Total vecka

Full tillgång till allt innehåll i en vecka

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

39 kr / för 1 vecka
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Personlig assistent med ChatGPT

Pekskärm överallt

MacBook Air har blivit något snabbare men också dyrare

Får det lov att vara en extra skärm?

Köp en – betala för tre

Två-i-ett-PC som har allt

Fanken, vad snabbt det går!

För två år sedan hade den kostat det dubbla

Rulla till toppen