TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

HP Spectre X360 4105no

Diskret elegans

HP har gjort en fotomodellsläcker laptop för dem som är förälskade i MacBook men helst vill ha en PC.

forfatter
Publicerad 2016-04-22 - 06:00
L&B tycker
Ultraelegant ultrabook med 360-graders multitouch-skärm. Ljudet håller – naturligtvis – också hög klass.
Bara i5-processor, 8 GB RAM och integrerad standardgrafik. Även om detta är budgetvarianten så är den dyr. Svårt att tyda tangentbordet.
Specifikationer
 • Processor: 2,3 GHz Intel Core i5-6200U (dualcore, 4 trådar)
 • Skärm: 13,3-tums IPS, 1920 x 1080 med multitouch
 • Minne: 8 GB
 • Grafik: Intel HD Graphics 520
 • Operativsystem: Windows 10
 • Hårddisk: 256 GB SSD
 • Övrigt: B&O-stereohögtalare, webbkamera, Wi-Fi 802ac, Bluetooth 4.0, Miracast, tre USB 3.0, Mini DisplayPort, HDMI, hörlursuttag/mikrofoningång, SD-kortläsare, accelerometer, gyroskop, kompass
 • Mått/vikt: 32,5 x 1,6 x 21,8 cm/1,45 kg
Riktpris: 12000Pr. 2016-04-22 Produktsida

Som pryltestare är det lätt hänt att man blir blasé. Med tanke på den konstanta strömmen av grunkor som ska testas så krävs det en hel del för att imponera. Men en som gör det är HP Spectre 360. För jäklar vad den ser bra ut!

HP Spectre X360 är en 13,3-tums ultrabook-PC som på mer än ett sätt tar sikte på B&O-segmentet. Dels för att Bang & Olufsen har levererat ljudet till datorn och dels för att den utstrålar en diskret elegans som är så välgjord att man nästan inte tror det är sant! Skalet, som är supertunt (1,6 cm som tjockast), är gjort av urfräst aluminium och askgrått överallt. Utom på de rökfärgade kanterna och gångjärnen som är kopparfärgade. Läckert på ett dämpat, affärsmässigt sätt.

Tangentbordet är belyst så att man lätt hittar knapparna i mörker. Däremot är det snudd på omöjligt att läsa texten på dem under mer normala ljusförhållanden om tangentbordet utsätts för minsta ljusreflektion. När man väl ser vad man skriver är komforten lysande, även om tangenternas slaglängd av förklarliga skäl är kort. Styrplattan är ovanligt stor och bred och fungerar utmärkt – när man väl har vant sig vid de annorlunda måtten.

Skärmen är klar, skarp och kontrastrik och har realistiska färger. Men i den testade versionen har den bara Full-HD-upplösning. Å andra sidan är den en multitouch-pekskärm och har 360-graders gångjärn så att datorn går att använda som surfplatta när tangentbordet fälls undan. Om det ska visas film så kan man ställa Spectre X360 i ”brygga” så att skärmen får en skön synvinkel.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Till just filmunderhållning kan man glädja sig åt att ljudet är levererat av Bang & Olufsen. Visst, man får inget som påminner om BeoLab 90, och bas finns det inte plats för i det smala skalet. Men de två inbyggda högtalarna gör ett mer än respektabelt jobb och talförståelsen är riktigt bra.

Innanmätet är mindre spektakulärt än designen: en dualcore Intel i5-processor på 2,3 GHz (dock av senaste generation) med 8 GB RAM och integrerad grafik från Intel är fullt tillräckligt för vardagligt arbete på de flesta kontor. Men grafiker och spelfantaster bör se sig om efter något annat. SSD-disk med 256 GB är gott om plats för Windows 10 och program.

Den testade modellen är en av de billigaste i Spectre-serien. För 4 000 kronor extra får man en version med QuadHD-skärm, i7-processor och dubbelt så stor SSD. Ska det vara extra exklusivt så kan man dessutom köpa Pro-versioner av datorerna. Pro-modellerna skiljer sig från de civila utgåvorna genom att ha utökad garanti och inbyggt krypteringschip – och genom att de kostar nästan dubbelt så mycket.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Prestanda

3D Mark 15-testet avslöjar – inte det minsta överraskande – att Spectre X360 inte på något sätt är byggd för 3D-spel. 646 poäng är i den lägre änden och placerar HP-datorn bland de långsammaste 7 procenten på marknaden. När det gäller 3D, märk väl.

För vardagligt bruk är prestanda fullt tillräckliga. GeekBench 3-testet, som framför allt visar vad processorn orkar med, gav 2649 poäng single-core och 5472 poäng multi-core. Browsermark gav 5499, vilket faktiskt är bättre än många datorer som är snabbare på papperet.

Sammantaget ligger Spectre X360 på samma nivå som snarlika datorer, till exempel Acer Aspire S7. Och den är lite snabbare än rivalen Apple MacBook.

Tack vare en SSD i stället för en konventionell hårddisk är starten av Windows och öppnandet av program ett kort nöje. Även om den SSD som HP valt inte tillhör de snabbaste. En dataöverföring på 387 MB i sekunden är långt efter exempelvis Microsoft Surface Pro 4 (613 MB/s) och ännu längre efter Asus ROG G752 (999 MB/s).

I det krävande Peacekeeper-batteritestet orkade X360 i 4 timmar och 12 minuter med fullt ös på skärm och processor innan batteriet dog. Vid normal användning motsvarar det gott och väl en hel arbetsdag, men man får nog ha tur om man ska komma upp i de 12,5 timmar som HP hävdar.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Slutsats

HP Spectre X360 är läcker som få och inger respekt när du plockar upp den ur väskan på kundmötet. Där är den en stark konkurrent till MacBook – även när det gäller priset. Om den är värd pengarna beror, som alltid, på behovet. Datorn klarar med lätthet en hel dags arbete med vanliga kontorsprogram, mail och surfning. Och du har fortfarande ström nog för en film på planet eller tåget hem. Det finns dock billigare sätt att få samma prestanda, så om du inte behöver pekskärm, 360-graders gångjärn och en slank lyxdesign så kan du enkelt spara 3 000–4 000 kronor på att välja en mer ödmjuk och lite tyngre modell. Men i ultrabook-datorernas exklusiva värld är Spectre ett riktigt bra köp.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Annons
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna en kommentar

Koppla in allt med en enda kontakt En Thunderbolt 4 USB-docka ger din bärbara dator nya alternativ och skapar ordning och reda på skrivbordet.
Nej, USA förbjuder INTE alla Huawei-produkter Amerikanska myndigheters fokus ligger på att stoppa försäljningen av telekommunikationsutrustning och övervakningsteknik från fem namngivna kinesiska företag.
Färgsprakande skärm från MSI MSI Prestige 16 är en ny bärbar kontorsdator från MSI, som är den första som har fått bakbelysning med Mini-LED.
Kostar den verkligen inte mer? Acer Swift 5 ser ut och beter sig som en leksak för höga chefer. Men kostar så lite att de flesta har råd att vara med.
Ge den gamla datorn snabb uppkoppling Netgear AXE3000 ger enkel åtkomst till den blixtsnabba Wi-FI 6E med en USB 3.0-adapter.
Trust är tyst som en mus Om du - eller din omgivning - störs av klapprande tangenter och klickande musknappar, har Trust ett tyst erbjudande.
Följ Ljud & Bild