TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST HP Omen X 2S (15-dg0830no)

Racer med sidovagn

En extra skärm i mobilstorlek ger dig en instrumentpanel i spelen. Det är smart, men kostsamt.

forfatter
Publicerad 2020-02-18 - 09:00
Karakter
HP Omen X 2S (15-dg0830no)
L&B tycker
Lätt och blixtsnabb. All hårdvara kommer från översta hyllan. Dubbelskärmen är kul.
Det kostar riktigt mycket att vara med på toppnivån. Prestanda imponerar inte.
 • Processor: 2,6 GHz Intel Core i7-9750U (hexacore, 12 trådar)
 • Skärm: 15,6-tums LCD IPS Full-HD (1920 x 1080), 144 Hz med Nvidia G-sync
 • Extraskärm: 6-tums Full HD-pekskärm
 • Minne: 32 GB DDR4
 • Grafik: Nvidia GeForce RTX 2080 med 8 GB GDDR6
 • Operativsystem: Windows 10 Home, 64-bit
 • Hårddisk: 512 GB SSD
 • Mått/vikt: 36,2 x 2,7 x 26,2 cm/2,5 kg
 • Anslutning: Wi-Fi 5 (802.11ac), Bluetooth 5.0, 1 x HDMI 2.0, 1 x USB-C (med Thunderbolt), 3 x USB 3.1, 3,5 mm minijack, HD-webbkamera
 • Webb: hp.com
 • GeekBench 5: 6 108 multi, 1 074 single
 • GeekBench 4: 24 334 multi, 5 356 single
 • PC Mark 10: 6 046
 • 3DMark TimeSpy: 6 656
 • 3DMark Fire Strike: 15 292
 • CineBench R15: 135 fps/991 cb
 • HD Tach: 818 MB/s
 • Batteritest: 1:44 h
Riktpris: 40 000Pr. 2020-02-18 Produktsida

HP har haft en ganska så fin framgång med sitt spelmärke Omen. Sedan introduktionen 2016 har vi sett flera lyckade datorer från det hållet. Några av dem till väldigt konkurrenskraftiga priser.

Med Omen X 2S har HP tagit steget upp till den översta änden av skalan, där man helst ska ha ett sponsorkontrakt och där det inte tas några fångar!

HP Omen X 2S är en tunn 15-tums lättviktsmaskin som bara väger två och ett halvt kilo. Ramen runt skärmen är smått femkantig, vilket ger en lite fräck känsla. Och allting är naturligtvis av svart anodiserad aluminium. Även tangentbordet, som är bekvämt men av naturliga skäl har kort slaglängd på grund av skalets tjocklek. Tangenterna är individuellt upplysta med RGB-färger.

En extra skärm på 6 tum

Där de flesta bärbara datorer har tangentbordet upptryckt hela vägen fram till skärmen för att ge plats åt styrplattan har Omen X 2S dragit ner tangentbordet hela vägen till framkant. Styrplattan sitter till höger om tangentbordet, precis som vi har sett på Asus Zephyrus. Men på Omen kan plattan tyvärr inte användas som numeriskt tangentbord. Tangentbordets placering handlar förmodligen om avkylningen av grafikkortet, men också om Omen X 2S:s stora partytrick: den dubbla skärmen. En svart glasyta under skärmen längs hela datorns bredd antyder att något är på gång. Detta ”något” är en sextums pekskärm som kan fungera som en kontrollpanel för spelfunktioner eller användas direkt i vissa spel. Skärmen har Full HD-upplösning, precis som huvudskärmen, men tar bara upp den mittersta tredjedelen av datorns bredd.

HP hävdar till och med att Omen X 2S är den första speldatorn med dubbla skärmar. Det stämmer naturligtvis, fast bara bland just speldatorer. Förra året testade vi Asus ZenBook Pro Duo, som förutom en 15-tums 4K-huvudskärm hade en extra skärm intryckt ovanför tangentbordet, lika bred som hela datorn och med vågrät 4K-upplösning.

 

En extra skärm i mobilstorlek fungerar som ”instrumentpanel när man spelar. (Foto: HP)

Huvudskärmen på Omen X 2S är en vanlig LCD-skärm med Full-HD, men är snabb. Med 144 Hz klarar den de senaste 3D-spelen utan hackningar. 32 GB RAM förhindrar flaskhalsar i tunga program och SSD-disken är på 512 GB. Men med tanke på priset är sådant en självklarhet. Ljudet är levererat av danska Bang & Olufsen.

Syftet med extraskärmen är framför allt att ge smidig tillgång till inställningar under tiden man spelar på huvudskärmen. En panel med knappar på vänster sida växlar mellan de vanligaste funktionerna. Här kan man till exempel se temperaturen på processorn och grafikprocessorn, hastigheten på det trådlösa nätverket och fördelningen av RAM-minne. Man kan också förstora ett område på huvudskärmen och se kartor med mera. Det är smart, men gör ingen avgörande skillnad i de flesta spel. Och eftersom extraskärmen rent allmänt beter sig som en förlängning av skrivbordet så försvann vissa ikoner helt enkelt när de landade där och täcktes av paletterna i stället för att ligga på huvudskärmen.

Bredvid den nästan tre gånger så stora extraskärmstorleken på Asus ZenBook Pro Duo känns det ärligt talat lite fattigt. Särskilt när prisskillnaden inte är till Omens fördel.

Benchmarks

Precis som med de mest kraftfulla datorerna vi har sett nyligen är processorn en 2,6 GHz

Intel Core i7-9750U med 6 kärnor och 12 trådar. Det finns snabbare processorer, men de är oproportionerligt mycket dyrare. Och den gör jobbet på ett fullt tillräckligt sätt. En GeekBench 5-poäng på 6108 multicore och 1074 singlecore är riktigt bra. PC Mark 10-testet vållar inte heller några problem för Omen X 2S. 6046 är mer än tillräckligt.

Med ett Nvidia GeForce RTX 2080-kort ombord finns det all anledning att förvänta sig ett utmärkt resultat i 3D-grafiktesterna. De förväntningarna uppfylls bara delvis. En 3DMark TimeSpy-poäng på 6656 är bra nog, men inte mycket mer än vi är vana vid att se från RTX 2070-maskiner! Samma sak gäller 3DMark FireStrike-testet: 15 292 är i underkant. Som jämförelse lyckades rekordhållaren, Acer Predator Helios 700 få 10 807 respektive 23 243 i samma två test och med samma grafikprocessor!

Batteritestet var, som vanligt för speldatorer, snabbt överstökat: efter 1 timme och 44 minuter var batteriet tömt. Lyckligtvis är strömförsörjningen lättare än de flesta.

Slutsats

Omen X 2S är den tuffaste bärbara speldatorn jag har sett hittills från HP. Den är bara en smula tjockare och tyngre än Alienware M15 som vi testade nyligen. Ändå har det blivit plats för en extra skärm och en mer kraftfull grafikprocessor. Detta har det blivit en imponerande maskin av – men också en maskin med en imponerande prislapp. Och frågan är om alla muskler och alla kronor har blivit tillräckligt bra? När det gäller prestanda ligger Omen X 2S bara en hårsmån före en smula billigare maskiner med GeForce RTX 2070-kort, och den extra skärmen är kul, men gör ingen stor skillnad. Att huvudskärmen är snabb är närmast en självklarhet i dag – och det motiverar inte priset. Om jag hade pengar till en Omen X 2S hade jag lagt dem på en Asus Zephyrus. Och om budgeten var en tredjedel mindre så skulle de gå till ovan nämnda Alienware M15. Eller en ZenBook Pro Duo, där dubbelskärmen gör mycket större skillnad.

På de flesta bärbara datorer sitter tangentbordet upptryckt mot skärmen men på Omen X 2S är det framdraget ända till kanten.  (Foto: HP)
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Teslas hemliga vapen: en superdator Superdatorn Tesla Dojo är deras vapen i kampen om att ha de säkraste, mest självkörande bilarna.
Billig USB-DAC från Creative Sound Blaster X1 är en kompakt och plånboksvänlig USB-DAC för datorn.
Lysande jättematta Få Tron-stil på skrivbordet med Razers gigantiska musmattor med inbyggda RGB-lampor.
Kom i centrum av mötet Med 4x zoom lovar Creative Live! Cam Sync V3 att sätta dig i mitten av ... Zoom.
Kreativa superkrafter MSI har inte sparat på något i Creator Z17. Det syns på prislappen.
90-talet ringer: Winamp är tillbaka I internets barndom och skribentens ungdom var det Winamp som styrde musiken till festen. Nu är spelaren tillbaka efter nästan 10 års frånvaro.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend