TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Gaming-skärmar

Pixelracet – de snabba och de högupplösta

Varför köpa en kraftfull speldator om du inte kombinerar den med en ordentlig skärm? Här är en översikt över några av de hetaste skärmarna som får din nya och fina gaming-PC att glänsa.

forfatter
Publicerad 2017-08-02 - 15:15
L&B tycker
Specifikationer

Acer Predator XB321HK (4K) 10 000 kr
AOC AGON AG271UG (4K) 7 400 kr
Asus ROG Swift PG27AQ (4K) 8 900 kr
Samsung U28H750 (4K) 5 200 kr
Acer Predator XB271HU (144 Hz) 7 500 k
AOC AGON AG251FZ (144 Hz) 5 000 kr
Asus ROG Swift PG279Q (144 Hz) 8 300 kr
BenQ Zowie XL2735 (144 Hz) 7 300 kr
Samsung C27FG70 (144 Hz) 5 300 kr

Produkter i testet
 • Acer Predator XB321HK
 • AOC AGON AG271UG
 • Asus ROG Swift PG27AQ
 • Acer Predator XB271HU
 • AOC AGON AG251FZ
 • Asus ROG Swift PG279Q
 • BenQ ZOWIE XL2735
 • Samsung C27FG70
 • Du har redan lagt massor av timmar och tusentals kronor på att finputsa och fintrimma din speldator så att den har optimala prestanda för de senaste och mest krävande spelen. Och då är det ju ingen poäng att sitta med en gammal och långsam skärm. Nej du ska ha en ny, helst en som är lite större och lite snabbare än den gamla. Men innan du ger dig ut och börjar jaga i butikerna så finns det ett par saker du bör tänka på. PC-marknaden stor och oöverskådlig och det kan vara ganska så förvirrande att veta exakt vad man ska köpa. Med den här guiden ska vi försöka hjälpa dig en bit på vägen. Vad ska du tänka på och vilka skärmar är värda att överväga?

  Skärmstorlek och upplösning

  Precis som TV:n i vardagsrummet har PC-skärmarna fått växtvärk. Och antalet tum har sjunkit i pris, så de största monitorerna inte kostar en förmögenhet längre. Tumregeln är att ju större desto bättre, men kom ihåg att du knappast kommer sitta flera meter bort.

  Upplösningen ska minst vara 1920×1080 pixlar (Full-HD). Många nyare 27-tumsmodeller har en upplösning på 2560×1440 (kallas för WQHD). Slutligen har vi 4K-skärmar med en upplösning på 3840×2160 (UHD). Det säger sig nästan självt, men ju fler pixlar desto bättre och skarpare bild. Observera också att datorn helst ska kunna spotta ur sig samma mängd pixlar för att du ska få en optimal bild. Kan den inte det så är det ingen idé att lägga pengarna på den mest högupplösta skärmen.

  Panel

  Nu blir det riktigt intressant. Det finns i stora drag tre sorters LCD-skärmar på marknaden: TN, VA och IPS. Den första, TN (Twisted Nematic), är det billigaste varianten. Den har snabb uppdateringsfrekvens och är tack vare priset också den mest tillgängliga. Tyvärr är betraktningsvinkeln sällan särskilt bra och skärmen kan se ganska så urlakad ut lite från sidan. VA (Vertical Alignment) har hög kontrast, fina färger och mycket djup svärta. Tyvärr passar den här typen inte så bra för spel eftersom den inte uppdaterar tillräckligt snabbt och därför orsakar så kallad ghosting effect. Till sist har vi IPS (In-Plane Switching), som har finast färger, bra svärta och bred betraktningsvinkel. Tyvärr är inte de heller riktigt lika snabba som TN-panelerna och kan därför i extrema fall också orsaka lite ghosting.

  Här är ett par andra saker du ska titta efter:

  Ljusstyrka. Undersök hur mycket ljus skärmen kan skapa, eftersom det är av stor betydelse för kvaliteten på bilden. Ljusstyrka mäts i ”nits” och de flesta skärmarna har en maximal ljusstyrka på 300 nits eller högre.

  Kontrastnivå: Även kontrasten är värt att hålla ett öga på. De flesta skärmar har en kontrastnivå på 1000:1, få av dem går ännu högre. Låt dig inte luras av ”dynamisk kontrast”, det värdet ger ingen realistisk bild av kontrastnivån.

  Respons och uppdateringsfrekvens

  Just eftersom det handlar om spelskärmar är responstiden extra viktig. Den mäts i millisekunder (ms) och berättar hur snabbt en pixel kan ändras från en grå färg till en annan (grått till grått). Ju kortare tid desto bättre och mindre risk för utsmetade bilder när innehållet ändras hastigt.

  En annan viktig faktor är skärmens uppdateringsfrekvens, som talar om hur många bilder skärmen kan visa per sekund. 60 Hz räcker kanske för de flesta spel, men om det är många väldigt snabba rörelser så kan bilden bli suddig eller börja uppvisa tecken på ”screen tearing”, som helt enkelt betyder att bilden delas av på mitten när skärmen inte hinner uppdatera allting på en gång.

  G-Sync och Sync Free

  För att undvika ”screen tearing” har de två största grafikkortstillverkarna uppfunnit var sin teknik som får grafikkortet och skärmen att samarbeta i perfekt symbios. Den största tillverkaren, Nvidia, har en chip-lösning som heter G-sync. Den ökar dock kostnaden på skärmarna en hel del. Konkurrenten AMD använder en mjukvarulösning som heter Free Sync.

  Med någon av dessa lösningar och ett motsvarande grafikkort får du en mjukare bild som inte slits itu. Tyvärr fungerar inte de två teknikerna med varandra, så du kan inte ha ett AMD-grafikkort med en Nvidia G-Sync-skärm eller vice versa.

  4K och 144Hz

  Vi har valt att dela upp testet i två delar eftersom vi ser en sådan trend på marknaden. De mest populära skärmarna för spel har en uppdateringsfrekvens på svindlande 144 Hz. De är blixt­snabba och passar både för proffs och mer casual gamers. I den andra änden har vi 4K-skärmarna som börjar bli allt vanligare. Detta har en del tillverkare också insett och därför börjat göra särskilda 4K-spelskärmar. De flesta 4K-skärmarna på marknaden är dock fortfarande avsedda för kontorsbruk i första hand, vilket begränsar startfältet avsevärt. På grund av tekniska begränsningar kan dagens 4K-skärmar arbeta med max 60 Hz. Med andra ord är det upplagt för en kamp mellan de snabba och de högupplösta.

  Så testade vi

  Bildskärmar som är avsedda för spel testas naturligtvis bäst med moderna sådana. Hela startfältet har därför fått visa vad de kan med de senaste 3D-titlarna. Spelen kördes på potenta spelmaskiner, utrustade med de senaste grafikkorten från Nvidia och AMD. Förutom rent subjektiva upplevelser om skärmarnas bildkvalitet har vi bedömt dem efter pris, byggkvalitet och extrafunktioner.

  picture1
  <
  >
  (Foto: Tillverkare)

  Produkter i testet

  Acer Predator XB321HK

  Stor skärm, stort pris

  Om övrig utrustning håller måttet så är Acers rovdjur en naturlig match.

  Acer är skarp och färgrik och tack vare G-sync är den silkeslen även när du drar igång de senaste spelen.
  I förhållande till priset finns det för få ingångar och det hade varit trevligt med en högre uppdateringsfrekvens. Högtalarna är inte särskilt bra.

  AOC AGON AG271UG

  AOC pressar priset på 4K och G-Sync

  Den kostar en aning mindre än konkurrenterna, betyder det att den är lite sämre också?

  För pengarna får du otroligt mycket skärm för pengarna. Framför allt är Nvidias G-Sync-teknik ett stort plus.
  Färgerna är lite urlakade och vi såg lite ghosting i mycket hastiga rörelser.

  Asus ROG Swift PG27AQ

  En elegant gamer

  Monitorn från Asus ser ut som en tråkig kontorsskärm men har seriösa muskler under ytan.

  PG27AQ har en snygg och stilren design. Inställningsmöjligheterna är bra och bilden hejdundrande snygg.
  Synd att det bara har blivit plats för två USB-portar. De inbyggda högtalarna är ganska dåliga.

  Acer Predator XB271HU

  Rovfågel med röda fötter

  Läcker och förhållandevis överkomlig spelskärm från Acer.

  Ljusstark och högupplöst spelskärm med en design som ser precis lagom tuff ut. Stöder Nvidia G-Sync.
  Bilden är bara nästan lika läcker som testets bästa modeller. Ingen DVI-ingång.

  AOC AGON AG251FZ

  Snabbast av de snabba

  AOC:s blixtsnabba skärm är nästan dubbelt så snabb som de övriga.

  Vansinnigt, galet snabb skärm som till och med inte ens är dyr. Kan kopplas till vad som helst.
  Upplösningen hade kunnat vara högre och skärmen större. Men till det här priset finns det verkligen inget att klaga på.

  Asus ROG Swift PG279Q

  Högupplöst delikatess

  Asus flaggskepp är lyx, men värd pengarna.

  Stor skärm, utsökt färgåtergivning, hög upplösning och 165 Hz uppdateringsfrekvens. Välgjord och läcker lyxprodukt.
  All lyx har sitt pris, och det är tämligen högt. Behöver man inte den extra upplösningen så finns det billigare alternativ.

  BenQ ZOWIE XL2735

  Spela med skygglappar

  Designen är nedtonad på BenQ:s skärm, för gamers som tar spelandet på allvar.

  En seriös spelskärm med hög upplösning i stort format. Och till ett pris som ligger mittemellan de billigaste och de dyraste.
  Inga större fel alls, bilden är bara lite snyggare hos Asus och Samsung. Inte särskilt ljusstark.

  Samsung C27FG70

  Var med i spelet

  Den böjda skärmen ger en härlig cinemascope-känsla.

  Skärmen är stor och krökningen fungerar perfekt för 3D-spel, man känner sig verkligen indragen i handlingen.
  Bara Full HD-upplösning. Det finns varken DVI- eller VGA-ingång – fast vem saknar dem i dag?

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Ut ur mörkret Om du är trött på bildbrus och matta, urvattnade färger, är Logitech Litra Glow en billig lösning.
  Dell-datorer för vardagliga behov Förnuft och återvunna material är ledorden för Dell Inspirons nya modeller för skrivbordet och ryggsäcken.
  Inga reservdelar: Kunder får vänta i flera månader Apple släpar efter med reparationer.
  Dell XPX med större minimalism 2022-generationen av Dell XPS 13 ultrabook bantad 1,8 gånger på insidan.
  Koloss på lerfötter Samsung Galaxy Book2 Pro 360 är ett bra exempel på en god idé som är dåligt genomförd.
  Philips: Två datorskärmar för arbete och fritid Hemmakontor eller bortakontor? Philips datorskärmar har inbyggt ljud och kamera.
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend