TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

grupptest Bärbara superdatorer

Störst ochstarkast

Vilken gaming-dator hade du valt om du vann på Lotto? Vi har testat fem brutala bärbara som inte snålar på krutet.

forfatter
Publicerad 2018-04-10 - 12:10
Produkter i testet
 • Acer Predator Triton 700 NH.Q2LED.010
 • HP Omen 17 ap002no
 • MSi GT75VR 7RF Titan Pro -046NE
 • Alienware 17 R4
 • Asus ROG G703VI-XH78K
 • En modern PC kan det mesta för i stort sett inga pengar alls. Om du inte vill ha kul förstås, för till spel krävs det seriösa datormuskler! Fotorealistisk 3D-verklighet i hög upplösning är något av det mest krävande man kan ha en dator till.

  Vi har testat speldatorer ofta, och även om du kan komma långt för rimliga summor så måste du lägga en rejäl slant om du vill spela de senaste och mest realistiska spelen.

  Den här gången har vi därför bett datorleverantörerna att skicka oss det bästa de har. Lyxmodellerna. Speldatorerna som man skulle välja om pengarna inte var något hinder.

  Men trots att leverantörerna alltså fick fria händer så är likheterna fler än skillnaderna mellan datorerna som skickades till oss.

  (Foto: Tillverkare)

   

  Samma grafik överallt

  Grafikprocessorn är den viktigaste komponenten i en speldator. Och när man ber om det bästa så får man Nvidia GeForce GTX 1080, som det starkaste grafikkortet till 3D-spel i dagsläget. Enda sättet att få ännu högre prestanda är att använda flera stycken på en gång. Det finns faktiskt bärbara datorer med två GTX 1080-processorer, men de kostar lika mycket som en bil och man behöver använda båda händerna för att lyfta dem.

  Skärm

  De flesta maskinerna i testet är utrustade med skärmar med ”gammaldags” upplösning. Full-HD kan verka som en anakronism i dagens 4K-värld, men när man spelar betyder hastighet mer än antalet pixlar. Å andra sidan hanterar skärmarna uppdateringshastigheter på upp till 144 Hz.

  (Foto: Tillverkare)

   

  Processor och RAM

  Även när det gäller huvudprocessorn är likheterna slående. Alla testdeltagarna har en 7:e generations Core i7-processor från Intel på ungefär 3 GHz. Och alla har fyra kärnor och åtta trådar. Det finns starkare processorer, men då priset stiger priset explosionsartat!

  Lagring

  Sist men inte minst är alla i den här prisklassen överens om att det ska finnas både en SSD-disk och en gammaldags fysisk hårddisk. Den snabba SSD-disken garanterar att Windows startar snabbt, och de tunga spelfilerna lagras på den rymligare hårddisken.

  Gör den bästa affären

  Vi har spelat de tyngsta spelen på testdeltagarna och vi har mätt, vägt och benchmarkat dem. Och visst är de olika – fast inte så kolossalt mycket. De flesta är utrustade med 32 GB RAM, alla har samma grafikprocessor och fyra av fem använder samma processor (Intel Core i7-7820H med 2,9 GHz). Så i stora drag handlar det om samma maskinvara.

  Rent prestandamässigt spelar det därför inte så stor roll vilken av datorerna du väljer. Och om vi ska vara helt ärliga så är det inte jättestor skillnad på modellerna i detta test och motsvarande från tidigare tester.

  Så om du trots allt inte har vunnit på Lotto lönar det sig att leta efter ett bra erbjudande. Väljer du en dator med i7-processor, GeForce GTX 1080-grafik och minst 16 GB RAM så får du i stort sett samma prestanda, men priset kan variera markant. Speciellt på utgående modeller.

   

  Produkter i testet

  Acer Predator Triton 700 NH.Q2LED.010

  Kraftkarl i tunt skal

  Skenet bedrar, Acers gaming-laptop har mycket mer muskler än vad man kan tro.

  De fysiska måtten och det kraftiga innanmätet är imponerande. Det mekaniska tangentbordet är otroligt bra.
  Datorn blir väldigt varm, styrplattan är lite opraktisk och fläktarna väsnas en del.

  HP Omen 17 ap002no

  HP:s mästerstycke

  Omen-serien har blivit en likvärdig konkurrent till de etablerade gaming-märkena.

  Topp-maskinvara inifrån och ut. Den bästa Omen-datorn hittills. Och den dyraste.
  Priset är högt och HP är en ny aktör på området.

  MSi GT75VR 7RF Titan Pro -046NE

  Kolossalt utrustningspaket

  MSi:s titaniska gaming-maskin saknar ingenting. Det märks på bärbarheten.

  Ultrakraftig hårdvara utan små kompromisser. Tangentbordet är läckert och lyser som ett kringresande tivoli.
  Kolossalt stor och tjock, vilket går ut över ergonomin. Och priset är svårt att bortse från.

  Alienware 17 R4

  Väsnas som ett jetplan

  Alienware skruvar upp upplösningen – och fläktljudet.

  Välbyggd och extremt snabb maskin. Stor och fin skärm med UHD-upplösning.
  Aningen mindre RAM och hårddisk än konkurrenterna. Fläktarna väsnas ALLDELES för mycket.

  Asus ROG G703VI-XH78K

  Fortfarande starkast

  Asus visar med G703 att de fortfarande förtjänar ledartröjan.

  Vansinnigt kraftfull dator med bra tangentbord och enastående 144 Hz-skärm.
  Den är stor och tung och väsnas infernaliskt. G-sync har offrats till fördel för 144 Hz.
  Häftigare mesh-nätverk hittar du knappast Visst kostar det mycket pengar. Men om du vill ha det snabbaste och bästa mesh-nätverket är Asus den nya kungen.
  Bättre täckning och snabbare nätverk – till lägre pris Nu får du högre hastighet och bättre stabilitet. Och till ett förvånansvärt bra pris. Läs vårt test av två billiga mesh-nätverk.
  Berlin: Logitech vill vara kreatörernas bästa vän Logitech avslöjar en stor satsning på den kreativa och lekfulla publiken. Vi är på Logi Play i Berlin.
  Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
  Skarpaste ultraportabla någonsin Dell XPS 13 Plus är den skarpast designade ultrabook-datorn vi någonsin har sett. Nästan för designad, faktiskt.
  Kontorsutrustning behöver inte vara grå Logitech lanserar nya webbkameror och headset för kontoret - i fräscha färger
  Följ Ljud & Bild