TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

grupptest Bärbara datorer till studiestarten

Ett nytt skolår, en ny bärbar

Din nya bästa vän en lång dag på skolbänken.

forfatter
Publicerad 2018-06-15 - 13:55
Produkter i testet
 • Huawei MateBook X 53019308
 • Dell XPS 13 9360
 • MacBook 12” 2017
 • Lenovo Yoga 520-14IKB
 • HP Envy x360 15-bq181no
 • ASUS Zenbook 13 UX331UAL
 • Acer Swift 5 SF514-52T-56ZX
 • Som student, speciellt på högre utbildningar, är man i dag mycket mer beroende av sin bärbara dator än av papper och penna. I och med de så kallade ultrabookarna, som introducerades av Intel 2011, blev de tunna och lätta datorerna standardiserade. De fick inte vara tjockare än 18 millimeter om skärmen var på 13,3 tum och batteriet skulle hålla i minst fem timmar.

  Sedan dessa har de tunna datorerna blivit mycket mer utbredda – samtidigt som priserna har sjunkit – och numera tänker vi nästan inte på att den bärbara datorn är en del av oss. Vi har vant oss vid att släpa runt på datorer överallt och särskilt när man studerar är de oerhört praktiska. Det är mycket smidigare att rafsa ner anteckningar och man slipper hålla på och renskriva och hålla ordning på massa papper efteråt. Man kan naturligtvis vara på Facebook och surfa runt på nätet i fler timmar också, men det är en helt annan historia.

  Det är däremot inte helt obetydligt vilken dator man tar med sig till sina studier, och maskinerna bör uppfylla ett par specifika krav för att klara av en skoldag.

  I det här testet har vi därför ställt ett par nästan obligatoriska krav, så att datorerna passar för studier. Ett par av dem är lite motsägelsefula, så i slutändan handlar det om att hitta den bästa kompromissen. De här är våra krav:

  Den ska vara lätt

  Böcker är fortfarande en naturlig del av läroplanen, så studenten har redan mycket att bära på. Laptopen får därför inte lägga till onödig kilon till den samlade vikten, helst ska de vara så lätta som det bara är möjligt.

  Den får inte vara för stor

  Vikt och storlek hänger ihop, men det är ändå värt att påpeka att en dator med 13- eller 14-tums skärm trots allt tar mindre plats i väskan än en 15- eller 17-tums. Apple chockade ännu en gång med sin MacBook Air, men i dag är vi vana vid att datorerna kan bli väldigt små och tunna.

  Det ska ha stort batteri

  Eftersom en skoldag kan vara lång, och trots att de flesta läroverk i dag har vägguttag i alla hörsalar och klassrum, är det fortfarande att föredra om den bärbara datorn orkar en hel dag på enbart batteri. Då behöver man dessutom inte släpa med sig laddaren varje dag, som annars naturligtvis också gör skolväskan både tyngre och större.

  Det påverkar priset!

  Tyvärr medför alla dessa krav en stor prislapp, eftersom man när det handlar om bärbara datorer underligt nog får mindre ju mer man betalar. Alltså en större och tyngre dator till ett lägre pris.

  Av den här anledningen är budgeten i detta test satt något högre. Vår ursprungliga tanke var att hamna någonstans mellan 6 000 och 9 000 kronor, men vi kom ganska snabbt upp till 10 000. Om vi ​​tar med ett av de mer populära märkena som syns flitigt på Handelshögskolorna, Apple, så får vi gå upp ännu mer i pris.

  Vi har därför valt att dela upp testet i två delar. De någorlunda billiga datorerna och de dyrare alternativen. Så det bör finnas något som passar varje smak.

  Produkter i testet

  Huawei MateBook X 53019308

  Läcker rese- bärbar

  Huaweis första resvänliga laptop är inte dum!

  Liten, lätt och läcker dator som du alltid kan ha i väskan.
  Batteritiden kunde ha varit bättre, skärmen är liten och priset är tämligen högt.

  Dell XPS 13 9360

  Perfekt rese-sällskap

  Den läckra 3K-pekskärmen gör att Dell XPS 13 verkligen ger Apple MacBook en hård match i klassen för ultrakompakta laptopar.

  Kompakt och lätt dator som är lätt att bära med sig och känns större än den är. En sådan läcker skärm!
  Vi har sett andra ultrabärbara med ännu snyggare finish. Men priset är en positiv överraskning.

  MacBook 12” 2017

  Läcker, men med begränsningar

  Sexigaste laptopen på marknaden har blivit ännu bättre – men det kostar.

  Liten, lätt och läcker. Skarp och ljusstark skärm med bättre prestanda där det behövs mest.
  Bara en inkopplingsport och högt pris.

  Lenovo Yoga 520-14IKB

  Den fula ankungen

  Yoga 520 är stor och ful men har mycket att erbjuda.

  Den råa datorkraften går inte att ta miste på och priset är ytterst attraktivt.
  Storleken och vikten är mindre bra. Vi hade gärna velat ha högre upplösning på skärmen.

  HP Envy x360 15-bq181no

  Största surfplattan

  HP:s två-i-ett-dator har bra prestanda och läcker skärm, om du är beredd att bära på den extra vikten.

  Skärmen är stor och har touch-funktion, kraftfulla grafikprestanda. Datorn kan användas som surfplatta. Bra batteritid.
  Den är stor och dubbelt så tung som de lättaste konkurrenterna. Det gör att den är svårare att ha med sig i väskan. Usel styrplatta.

  ASUS Zenbook 13 UX331UAL

  Robust studie-kompis

  Den billigaste ZenBooken är så gedigen att uppfyller amerikanska militärens krav på tålig utrustning.

  Läcker maskin med riktigt höga prestanda för kontorsprogram och lång batteritid. Fingeravtrycksläsare och ett bra urval av portar.
  Lite matt skärm utan pekfunktion. Som med andra ultrabookar är de grafiska musklerna begränsade. Men sådana är spelreglerna.

  Acer Swift 5 SF514-52T-56ZX

  Fräsch flug-viktare

  Acers studiedator belastar vare sig ryggen eller ekonomin i onödan.

  Extremt lätt och transportabel. Läcker, tydlig pekskärm. Att den dessutom är en av klassens billigaste är ett plus i kanten.
  Batteritiden är något kortare än hos konkurrenterna, och prestanda är också något lägre. Men båda är helt tillräckliga.
  Annons

  Senaste artiklar:

  Lämna en kommentar

  Koppla in allt med en enda kontakt En Thunderbolt 4 USB-docka ger din bärbara dator nya alternativ och skapar ordning och reda på skrivbordet.
  Nej, USA förbjuder INTE alla Huawei-produkter Amerikanska myndigheters fokus ligger på att stoppa försäljningen av telekommunikationsutrustning och övervakningsteknik från fem namngivna kinesiska företag.
  Färgsprakande skärm från MSI MSI Prestige 16 är en ny bärbar kontorsdator från MSI, som är den första som har fått bakbelysning med Mini-LED.
  Kostar den verkligen inte mer? Acer Swift 5 ser ut och beter sig som en leksak för höga chefer. Men kostar så lite att de flesta har råd att vara med.
  Ge den gamla datorn snabb uppkoppling Netgear AXE3000 ger enkel åtkomst till den blixtsnabba Wi-FI 6E med en USB 3.0-adapter.
  Trust är tyst som en mus Om du - eller din omgivning - störs av klapprande tangenter och klickande musknappar, har Trust ett tyst erbjudande.
  Följ Ljud & Bild