Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Acer Predator Helios 300 (PH315-55-766X)

När det näst bästa är toppen

Acer Predator Helios 300 är ingen toppmodell till fantasipris. Men prestanda är i toppklass och skärmen är bättre än förväntat.

Av / 2022-08-26 - 12:00
Acer Predator Helios 300 (PH315-55-766X)
John Hvidlykke

Acers gaming-märke Predator har successivt fått fotfäste. Flera av datorerna vi har testat har varit bland de snabbaste vid testtillfället. De har också varit motsvarande dyra.

Acer Predator Helios 300 är ingen toppmodell, utan ligger i den bättre änden av premiumsegmentet. Alltså en dator som man sparar ihop till för att ha råd. Men inte alltför länge.

No-nonsense gaming

Acer Predator Helios 300 har en klassisk speldesign: det vill säga en förhållandevis tjock och tung PC i ett kantigt, kolsvart skal (Acer kallar färgen för avgrundssvart: Abyssal Black). Allt det svarta bryts bara av en logga i silver och neonblått på locket. Och eftersom vi befinner oss i gaming-avdelningen, alla tangenter individuellt RGB-belysta. Fast det är inte den orgie av lysande färgränder som vi har sett på dyrare speldatorer.

predator helios 300 ph315 55 perkey backlit on black 05
Skalet är kolsvart, bortsett från Predator-loggan. (Foto: Acer)

Faktum är att både utseendet och konfigurationen påminner om Shark 7G15-70TI, som vi testade nyligen. Båda är no-nonsense-maskiner där prestanda och pris väger tyngre än design. En speldator måste vara stor och tung för att levererar varorna i form av 3D-action med tillräckligt många bilder per sekund. Det är också lättare att åstadkomma tillräcklig kylning när skalet är stort.

Läs också Galet bra för priset! Shark Gaming 7G15-70TI vinner inga skönhetstävlingar, men den är fylld med bra och prisvärd hårdvara.

Högre upplösning än normalt

Skärmen på 15,6 tum är i det gammaldags 16:9 widescreen-formatet, vilket fortfarande är normen för spel. Men kabinettet är konstigt nog i det högre formatet 16:10. Det betyder att ramen under skärmen är ganska bred. Skärmen är för övrigt riktigt läcker och upplösningen är QHD (2560 x 1440 pixlar), vilket är ett steg framåt jämfört med det urgamla Full HD-formatet.

I utbyte mot den högre skärmupplösningen får man leva med lägre uppdateringsfrekvens. 165 Hz räcker precis för att spela snabba 3D-spel utan synliga hackningar i bilden. Skärmen har Nvidia G-Sync för att förhindra att bilden bryts upp när det går undan.

predator helios 300 ph315 55 perkey backlit on wallpaper win11 black 01
Skärmen på Helios 300 har QHD-upplösning. I stället för FHD, som vi har fått nöja oss med i mer än ett årtionde. (Foto: Acer)

Bra, färgrika tangenter

Tangentbordet har alltså individuell belysning bakom varje knapp. Det har även blivit plats för ett separat numeriskt tangentbord utan att storleken på varje enskild tangent har pressats för mycket. Datorspelarna hade dock förmodligen föredragit om Acer använt allt utrymme för huvudtangentbordet.

Kvaliteten är för övrigt riktigt bra. Tangenterna glappar inte och har precis den tröghet och det motstånd som behövs för att man ska vara säker på om man har tryckt eller inte. Vilket kan rädda (eller ta) liv i stridens hetta.

CPU-monster

Och så kommer vi till den intressanta delen: innanmätet. De nya, 12:e generationens processorerna från Intel är riktigt snabba. Och Helios 300 har en Core i7-12700H, som är ett 5 GHz-monster med 14 kärnor och 20 trådar. Jag var imponerad av prestanda i den i7-12700-processor som satt i Shark 7G15-70TI. Och den här är ett par kärnor bättre.

Grafikkortet här är också ett Nvidia GeForce RTX 3070 TI med 8 GB videominne. Alltså det näst snabbaste Nvidia-kortet för bärbart bruk.

predator helios 300 ph315 55 perkey backlit on wallpaper win11 black 04
Tangenterna är individuellt bakgrundsbelysta i RGB-färger. (Foto: Acer)

Benchmarks

Acer Predator Helios 300 är en PC med en någorlunda rimlig prislapp. Det vill säga ungefär hälften av de supertunga maskinerna. Men även om prisskillnaden upp till de bästa är stor så är skillnaden i prestanda mycket mindre.

Processortestet Geekbench 5 slutar med 12 506 poäng multicore och 1 704 singlecore. Bara den i9-bestyckade Asus ROG Flow Z13 har varit snabbare. Och inte särskilt mycket.

GeForce RTX 3070 Ti-grafikprocessorn är just nu den näst bästa mobila grafikprocessorn från Nvidia. Och den klarar sig utmärkt. Faktum är att resultatet 11 331 i grafiktestet 3DMark Time Spy är det bästa vi hittills fått med en bärbar dator. Och alla de närmaste konkurrenterna hade RTX 3080-grafikkort. Även i det rena raytracing-testet 3DMark Port Royal kommer Helios 300 före den på papperet mycket starkare MSI Creator Z17 (6 303 respektive 5 695 poäng för Acer och MSI)

Batteritestet går bättre än vad vi är vana vid när det gäller speldatorer. Det tog nästan fyra timmar att tömma batteriet med en konstant simulering av kontorsprogram. Det är fint, men utan praktisk betydelse eftersom spel drar mycket mer energi. Och ingen kommer ens att fundera på att använda en så stor och tung PC som skoldator.

predator helios 300 ph315 55 perkey backlit on wallpaper win11 black 02
Acer Predator Helios 300 är en relativt tjock och tung maskin jämfört med alla supertunna speldatorer vi har sett de senaste åren. (Foto: Acer)

Slutsats

Acer Predator Helios 300 är en gaming-laptop i en prisklass som inte är billig, men som trots allt är tillgänglig för de flesta som vill lägga lite extra på sin hobby. Och den som väljer att lägga sina sparade kronor på Helios 300 får prestanda som kan tillfredsställa alla utom de mest fanatiska proffsen. GeForce RTX 3070 Ti-kortet är nästan lika snabbt som ett RTX 3080-kort i alla avseenden, men betydligt billigare. Och processorn sätter fart på både spel och ”seriösa” program. Med en uppdateringsfrekvens på 165 Hz är skärmen precis tillräckligt snabb för krävande spel. Men den är en nödvändig och välvald kompromiss när upplösningen har höjts till QHD. Det är inte ofta jag delar ut maxbetyg till en gaming-PC i mellanklassen. Men här är det välförtjänt.

Karakter
Acer Predator Helios 300 (PH315-55-766X)
Premium

Home tycker

En blixtsnabb maskin till ett pris som inte gör alltför ont. QHD-skärm. Snygg är den inte, och priset man betalar för den höga skärmupplösningen är långsammare uppdatering.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Får det lov att vara en extra skärm?

Köp en – betala för tre

Två-i-ett-PC som har allt

Fanken, vad snabbt det går!

För två år sedan hade den kostat det dubbla

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Cool egoistist-router

Den här blir laptop-användare beroende av

Häftigare surfplatta finns inte

Chromebooks för skolbänken

Ljud & Bild
Rulla till toppen