TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST MSI Creator Z17 A12UHT-036NEU

Kreativt arbetsrum

MSI har inte sparat på något i Creator Z17. Det syns på prislappen.

forfatter
Publicerad 2022-08-09 - 13:00
Karakter
MSI Creator Z17 A12UHT-036NEU
L&B tycker
Supersnabb processor och superkraftfullt grafikkort. Pekskärm med QHD-upplösning.
Kostar vansinnigt mycket pengar. För den här summan hade jag förväntat mig en 4K OLED-skärm.
 • Processor: 2,9 GHz Intel Core 97-12900H (14 kärnor, 20 trådar)
 • Skärm: 17-tums QHD+ (2560 x 1600) 165 Hz med touch, 100 % DCI-P3, Delta E<2
 • Minne: 32 GB DDR5
 • Grafik: Nvidia GeForce RTX 3080 med 8 GB GDDR6
 • Operativsystem: Windows 11 Pro, 64-bit
 • Hårddisk: 2 TB SSD
 • Mått/vikt: 38,2 x 1,9 x 26,0 cm (BxHxD)/ 2,5 kg
 • Funktioner: Full HD-webbkamera, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, 2 x USB-C (med DisplayPort och Thunderbolt 4), 1 x USB 3.2 typ A, SD-kortläsare, minijack (3,5 mm) för ljud
 • Webb: msi.com
 • GeekBench 5: 12 243 multicore, 1 762 singlecore
 • PC Mark 10: 6 906
 • 3DMark Port Royal: 5 695
 • 3DMark TimeSpy: 9 531
 • 3DMark Fire Strike: 21 942
 • 3DMark Night Raid: 40 949
 • 3DMark Wild Life Extreme: 19 135
 • 3DMark Wild Life: 50 995
 • CineBench R23: 15 340 multicore, 1 879 singlecore
 • CineBench R15: 216 fp/2.898 cb
 • HD Tach: 2 363 MB/s
 • Batteritest: 2:20 h
Riktpris: 42000Pr. 2022-08-09 Produktsida

MSI, som tidigare bara hade gaming-utrustning, har under de senaste åren utökat sin verksamhet med datorer för kreativa proffs. Precis som exempelvis Acer har de nämligen konstaterat att bland annat grafiska designer har köpt speldatorer med enda syftet att utnyttja den kraftfulla hårdvaran för ”seriösa” ändamål.

Läs också Elegant laptop för kreativa MSI Creator Z16 levererar varorna på alla viktiga områden – och ser bra ut under tiden.

MSI Creator Z17 är en efterträdare till Creator Z16 som vi testade förra året. Och den är MSI:s toppmodell för kreativ användning. En dator där ingenjörerna tycks ha fått fria händer att bygga en bärbar dator för krävande grafik och 3D-design.

MSI NB Creator Z17 photo 6
MSI Creator Z17 är designad som en supersportbil: låg och bred och med en kaross i fräst metall. (Foto: MSI)

Det första intrycket är ”vrålåk”! Skalet är fräst ur ett enda stycke metall och verkar nästan orimligt smalt. Faktum är att datorn är nästan två cm tjock, men tack vare skärmstorleken på 17 tum i 16:10-format verkar datorn tunnare än den egentligen är. Skalet är för övrigt fullständigt styvt och vridstyvt. Vilket behövs i en dator som ska tas med till massor av möten och presentationer under många år. Den är även certifierad enligt MIL-STD-810G-standarden, som används av den amerikanska militären.

MSI NB Creator Z17 photo 21
Kabinettet är orimligt tunt men helt stabilt. (Foto: MSI)

Knappar och ljud från Danmark

I en 17-tums dator finns det plats för ett tangentbord i full storlek. Och för ett numeriskt tangentbord bredvid. I vanlig ordning är tangenterna levererade av danska Steelseries – och är individuellt RGB-belysta. Vilket egentligen inte alls behövs i en maskin som inte är byggd för spel. Men det ser festligt ut. Ljudet är fintrimmat av Dynaudio, vilket också är en MSI-specialitet.

Det finns de portar som bör vara där. Närmare bestämt två USB-C-portar som även fungerar som DisplayPort, en HDMI 2.1-utgång och en enda gammaldags USB-A-port. Fullt tillräckligt, men jag har lite svårt att förstå varför platsen inte utnyttjas för att ge ännu större valmöjligheter. Det finns även en SD-kortläsare. En riktig sådan, inte bara till microSD.

Varför inte 4K?

MSI Creator 17 är främst avsedd för kreativa användare inom den grafiska branschen. Till exempel grafiker och 3D-designer. Illustratörer kan också vara med tack vare möjligheten att använda en tryckkänslig penna på skärmen. Därför måste skärmen vara stor och stilig. Och det är den.

ADL CC series photos Z1743
MSI Creator Z17 är främst tänkt för kreativa personer som jobbar med grafik. Till exempel 3D-designer. (Foto: MSI)

Bildytan tar upp i stort sett hela locket, med bara en smal ram runtom, och eftersom skärmen har det allt populärare och högre 16:10-formatet så finns det inte heller mycket plats kvar under bilden.

Skärmen är i QHD+-upplösning (2560 x 1600 pixlar). När datorn ska användas professionellt för grafiska uppgifter måste skärmen vara korrekt. Därför är det självklart att den täcker 100 % av DCI-P3-färgrymden. Skärmen är dessutom Calman-verifierad, vilket bekräftar att bilden är färgkorrekt från samma ögonblick man plockar upp datorn ur kartongen.

Lite ovanligt är att skärmen har en uppdateringsfrekvens på hela 165 Hz. Bilden är stabil som berget och ser ut som om den är målad på skärmen. Men en så hög hastighet är egentligen inte nödvändig för grafiskt arbete. Men tack vare ett grafikkort i tungviktsklassen klarar MSI Creator Z17 även de mest krävande spelen.

När jag testade MSI Creator Z16 förra året kommenterade jag att skärmen med fördel kunde ha haft OLED och 4K-upplösning. Men att det skulle ha inneburit ett högre pris. Z17 är dock så mycket dyrare att man gott borde kunna förvänta sig en ännu bättre skärm.

ADL CC series photos Z1734
Skärmen är fotorealistisk och har touch. Men upplösningen hade gärna fått vara högre. (Foto: MSI)

Från allra översta hyllan

De flesta datorer vi testar har kompromisser för att få ner priset till en rimlig nivå. Sådana kompromisser finns det inte särskilt många av i MSI Creator Z17. Processorn är en Intel Core i9-12900H. Alltså en 12:e generationens processor från Intels snabbaste serie. Det är en 14-kärnig processor med 20 trådar och en arbetshastighet på 2,9 GHz. Mycket snabbare datorer än så går det inte att göra för civilt bruk just nu.

Detsamma gäller grafikkortet som är ett Nvidia GeForce RTX 3080 med 8 GB video-RAM. Grafikkortet är avsett för spel i tungviktsklassen, men eftersom professionella program från till exempel Adobe även använder grafikprocessorn för att snabba upp beräkningarna är det vettigt även i en arbetssituation. Som vilken grafisk designer kan intyga – innan han eller hon stoppar ner datorn i väskan och tar hem den för lite ”kvällsarbete”.

Det finns gott om arbetsminne och lagringsutrymme i Creator Z17: 32 GB RAM och 2 TB SSD.

MSI NB Creator Z17 photo 14
Trots diagonala måttet 17 tum tar inte MSI Creator Z17 (alltför) mycket plats i väskan. (Foto: MSI)

Benchmarks

Med så tung hårdvara är allt upplagt för riktigt höga prestanda. Och det får man verkligen också. Alla benchmark-tester är riktigt tjusiga. Ett GeekBench-resultat på 12 253 poäng multicore och 1 762 singlecore är bland det bästa vi har uppmätt. Och en PCMark 10-poäng på 6 906 visar att Creator Z17 är gjord för svårare uppgifter än ordbehandling.

Med ett GeForce RTX 3080 grafikkort ombord kan man förvänta sig prestanda på högsta nivå n. Och detta återspeglas också i ett 3DMark TimeSpy-resultat på 9 531. Men det är ärligt talat inte helt exceptionellt. Faktum är att det är något lägre än vi fick från den hälften så dyra Shark 7G15-70TI, som vi testade nyligen. Den är å andra sidan en gammaldags speldator och inte en kreativ arbetsstation i toppklass. Fast det är ju grafikkortet och processorn lyckligt ovetande om.

Batteritestet slutar som det brukar göra för datorer med kraftfulla processorer och grafikkort. Alltså att det tar slut snabbt. Även om PCMarks batteritest inte är i närheten av lika krävande som grafikprogram, eller spel för den delen, så tar det bara två timmar och 20 minuter innan batteriet är tömt.

Kreativ konkurrens

I den prisklass som MSI Creator Z17 befinner sig i är konkurrenterna få – men beväpnade till tänderna. Man kan till exempel välja i stort sett vilken MacBook Pro man vill utan att betala mer. Eller en renodlad speldator som Alienware X17 R2, som är snabbare på alla sätt. Ingen av dem har dock pekskärm i QHD+-upplösning.

ADL CC series photos 30
MSI Creator Z17 är byggd för krävande grafiska designers. Som har en generös hårdvarubudget. (Foto: MSI)

Slutsats

MSI Creator Z17 är en naturlig uppgradering av konceptet från förra årets Z16-modell. Den har mer av allt, och det mesta kommer från chiptillverkarnas översta hyllor. När man väljer den bästa processorn Intel har att erbjuda och det snabbaste grafikkortet, samt rikliga mängder RAM och SSD-lagring, och packar in alltihop i ett supertunt, lättviktsskal, är det oundvikligt att priset blir högt. MSI Creator Z17 kostar vansinnigt mycket pengar, men jämfört med liknande datorer för kreativt arbete är det inte värre än normalt. Och är du en skicklig och högavlönad grafisk formgivare kommer investeringen snabbt att betala sig i form av tidsbesparing och extra produktion. Men med tanke på att den maffiga hårdvaran inte riktigt leder till rekordprestanda så hade det ändå behövts en 4K OLED-skärm för att jag skulle överväga att betrakta Z17 som ett best buy.

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna en kommentar

You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range

Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today

Spännande 'böcker' från Samsung Samsung Galaxy Book3 kommer i fem versioner, och hårdvaran är helt uppdaterad.
Bättre videokonferenser billigt Logitech Brio 300 är en överkomlig webbkamera som erbjuder bättre kvalitet på Zoom och Teams än datorns inbyggda kamera.
Nya MacBooks och Mac minis med nya, kraftfullare M2-processorer Det blixtsnabba M2-chipet från Apple får två ännu snabbare uppdateringar som hittar in i både Mac mini och MacBook Pro.
lbpluss
En tvättäkta lättviktare Lenovo Yoga Slim 7i Carbon är den lättaste bärbara datorn vi någonsin testat. Tyvärr medför den smala formfaktorn ett par obehagliga kompromisser.
Följ Ljud & Bild