Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Shark Gaming 7G15-70TI

Lyxracer till sedanpris

Shark Gaming 7G15-70TI vinner inga skönhetstävlingar, men den är fylld med bra och prisvärd hårdvara.

Av / 2022-07-25 - 10:20
Shark Gaming 7G15-70TI
John Hvidlykke

Varje år testar vi mängder av spel-laptopar. Från de dyra supermodellerna till de mer prisvärda maskinerna. Men de flesta kommer från samma handfull internationella PC-tillverkare som levererar huvuddelen av de datorer som säljs över hela världen.

Shark Gaming 7G15-70TI är ett uppfriskande undantag från den regeln.  Här har vi att göra med något så ovanligt som en danskbyggd speldator i den relativt tunga änden.

Företaget specialiserar sig, som namnet säger, på just gaming-produkter. De gör främst stationära datorer som byggs på beställning. Men de har också en produktion av bärbara datorer.

Klassisk speldesign

Shark Gaming 7G15-70TI är den nuvarande toppmodellen, en 15-tums-maskin i en design som kan kallas klassisk. I spelsammanhang innebär det en relativt tjock och tung, kolsvart maskin med skarpa kanter. Kabinettet är av plast, medan locket är aluminium.  Datorn är gott och väl tre centimeter tjock och väger 2,7 kg., så den är visserligen flyttbar men inte särskilt bärvänlig.

shark70 gallery 1
Shark Gaming 7G15-70TI ser ut som en klassisk spel-laptop. Stor, fyrkantig och kolsvart. (Foto: Shark Gaming)

Jag kallar designen klassisk eftersom nästan alla bärbara speldatorer såg ut så för ett eller två år sedan. Sedan dess har vi mest fått slimmade, lättare maskiner i ”civil” design.

Det betyder inte att det är något fel med att göra skrymmande bärbara speldatorer. Tvärtom. Kylning är en akilleshäl för speldatorer, eftersom både grafikkort och processor producerar massor av värme. Och ju mindre kabinettet är desto svårare är det att bli av med värmen.

Maskinen verkar förresten oklanderlig och ganska pålitlig. Skärmen har naturligtvis en ganska smal kant som bara är bred nog för att stabilisera skärmen. Och lite bredare upptill för att ge plats för webbkameran och mikrofonerna.

Skärm gjord för spel

Årets mode på skärmfronten är det högre 16:10-formatet – och gärna i högre upplösning. Men inte här. För spel är Full HD (1920 x 1080 pixlar) i widescreen-format fortfarande normen. I gengäld är skärmen snabb: 240 Hz uppdateringsfrekvens. Det är inte extremt idag, men skärmen är tillräckligt snabb. Tangentbordet är av utmärkt kvalitet och naturligtvis RGB-upplyst. Men man letar förgäves efter avancerade ljusanimationer och individuell belysning av varje tangent, som till exempel Razer och Steelseries har.

Processorn är riktigt bra

Å andra sidan har det sparats mindre på de platser där det gör störst skillnad. Nämligen processor och grafikkort. Processorn är en 12:e generationens Intel Core i7-12700 med 12 kärnor och 20 trådar. Och grafikkortet är Nvidia GeForce RTX 3070 Ti med 8 GB videominne. Det utgör grunden för en seriöst snabb maskin. Inte minst när priset beaktas.

shark70 gallery 2
Shark Gaming 7G15-70TI är fullproppad med vettig hårdvara i form av ett bra grafikkort och en utmärkt processor. Då kanske utseendet spelar mindre roll. (Foto: Shark Gaming)

Benchmarks

Shark Gaming 7G15-70TI sätts inte ihop av delar från översta hyllan, utan av de betydligt billigare prylarna från näst översta hyllan: Intel Core i7 och Nvidia GeForce RTX 3070. Men det är långt ifrån dåligt. Ti-versionen av 3070-kortet är i praktiken bara något långsammare än storebror 3080. Och i7-12700-processorn är råstark med 12 kärnor och 20 trådar. Och en turbohastighet på 4,9 GHz.

Processortestet Geekbench 5 slutar med ett resultat av 11 712 i multicore och 1 816 i singlecore. Det är bara något under den i9-bestyckade Asus ROG Flow Z13.  Och före den annars mycket hyllade AMD Ryzen 9-processorn i till exempel Razer Blade 14.

Grafiktestet 3DMark Time Spy slutar med ett resultat på 10 649. Det i sig är bra. Det är faktiskt snabbare än ovannämnda Razer Blade 14, som vann priset som årets gaming-PC 2021. Men det som gör det extra imponerande är att det ”bara” sitter ett 3070 Ti-kort i Shark, medan Razer hade ett 3080 grafikkort!

Jag brukar säga att grafikkortet är det viktigaste i en spel-PC – och att det är bättre att spara på CPU än på GPU. Men Shark bevisar att med en stark processor kan du lyfta prestandan från ganska bra till utmärkt.

Batteritestet är typiskt för speldatorer: knappt två timmar. Och lägg märke till att det inte är när man spelar. Så ta alltid med laddaren.  Med stor styrka kommer stor strömförbrukning.

shark70 gallery 0
15-tumsskärmen har bara Full HD-upplösning, men den är snabb. (Foto: Shark Gaming)

Slutsats

Shark Gaming 7G15-70TI slår inga hastighetsrekord, trots att det är företagets bärbara toppmodell. Men det är en riktigt väl sammansatt maskin som bara kostar hälften av de mest extrema maskinerna – och den erbjuder vansinnigt bra valuta för pengarna. Grafikkortet GeForce RTX 3070 Ti ligger inte långt efter det kostsamma RTX 3080. Och processorn är riktigt snabb. Du måste ”nöja dig” med en 240 Hz Full HD-skärm, om man nu kan betrakta det som en kompromiss. Maskinen är relativt stor, och jämfört med de slimmade gaming-datorerna från märkestillverkarna verkar den gammaldags. Å andra sidan gör datorns relativt låga pris att man gott kan komplettera den med en ultrabook att ha i väskan för daglig studie- eller arbetsbruk. Om du behöver en kraftfull bärbar dator för spel men inte har en professionell budget är Shark Gaming 7G15 TI en av de bästa kandidaterna just nu.

 1. Asus ROG Flow Z13 (GZ301ZE-LD183W)

  Superkrafter i surfplatteform

  Asus ROG Flow Z13 är gjord för spel – men är lika perfekt för siffertuggande.

  Supersnabb CPU. Väger nästan inget och tar nästan ingen plats. Den snabbaste bärbara datorn vi någonsin har testat. Och naturligtvis även den starkaste surfplattan. Kan utökas med grafikförstärkare.
  Bärbarheten har sitt pris – och man betalar med tangentbordet. Batteritiden är också katastrofalt kort. Vill du utöka med tungviktsgrafik blir det riktigt, riktigt dyrt.
  Läs hela testet
 2. Razer Blade 14 (RZ09-0370)

  Vass som ett rakblad

  Med kraften hos en gaming-PC i fullstorlek är Razer Blade 14 den häftigaste bärbara 14-tumsdatorn du kan hitta just nu!

  Blixtsnabb processor och grafikkort i tungviktsklassen. I en liten bärbar dator!
  Det kostar pengar att vara med i tungviktsklassen. Men när det gäller prestanda är det billigt.
  Läs hela testet
Karakter
Shark Gaming 7G15-70TI vinner inga skönhetstävlingar, men den är fylld med bra och prisvärd hårdvara.
Premium

Home tycker

En snabb och välbyggd spel-PC till ett riktigt konkurrenskraftigt pris. Och det är till och med nordisk! Klassisk bärbar speldator. Du kan lätt hitta läckrare, lättare och slankare spel-laptopar. Men inte till det här priset.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Två-i-ett-PC som har allt

Fanken, vad snabbt det går!

För två år sedan hade den kostat det dubbla

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Cool egoistist-router

Den här blir laptop-användare beroende av

Häftigare surfplatta finns inte

Chromebooks för skolbänken

Gröna framsteg i små steg

Överkomlig, superlätt utan kompromisser

Ljud & Bild
Rulla till toppen