Letar du efter en lätt och läcker bärbar dator med bra skärm, bra tangentbord, lång batteritid och höga prestanda så har du kanske redan sneglat på Zenbook-serien från Asus. Modellerna finns i flera konfigurationer och passar därför olika plånböcker Vi har tittat närmare på den senaste modellen från översta hyllan och är riktigt förtjusta. Datorn är både tunn och lätt, har en större skärm än man skulle kunna tro och hanterar de flesta vardagliga uppgifter. What’s not to like?
Snygg dator
UX430UQ är en så kallad ultrabärbar dator, vilket i hög grad präglar design och material. Här handlar det egentligen om en 13-tummare, men eftersom Asus har minimerat utrymmet runt skärmen, ungefär som Dell XPS 13 som kom 2015, har det blivit plats för en extra tum. Det ska vi absolut inte vara ledsna för, varje tum räknas när datorn dessutom måste vara smidig att ta med sig på resor.
Det yttre skalet är gjort av aluminium, som vid det här laget är standard för dyrare datorer. Det ger ett lyxigt utseende och innebär också att maskinen känns väldigt lätt och gedigen när man håller i den. Precis som på MacBook Pro sitter skärmen fast med ett stort gångjärn i mitten. Det bidrar till den rejäla konstruktionen samtidigt som det ger plats för ventilation. Eftersom den är placerad i mitten blockeras den inte om man till exempel sitter med datorn i knät på soffan. Det är extra trevligt att skärmen kan vinklas tillbaka ganska så långt, ungefär 145 grader, så att man fortfarande har en bekväm arbetsställning.
Matta pixlar
Skärmen har en upplösning på 1920×1080 pixlar. Det verkar kanske inte som så mycket, men räcker faktiskt långt. Betraktningsvinkeln är bra och den matta ytan gör att det går att använda datorn även i solljus. Skärmen är en smaksak, men eftersom datorn är gjord för att kunna tas med så tycker vi att det är ett stort plus.
De inbyggda högtalarna sitter på undersidan. Ljudet har skapats i samarbete med Harman/Kardon och vi måste säga de har lyckats riktigt bra. Det går att vrida upp volymen och med tanke på datorns mått låter det inte dumt alls.
Det inbyggda tangentbordet har naturligtvis bakgrundsbelysning. När man väl har vant sig vid detta så är det svårt att gå tillbaka. Tangenterna sticker inte upp så mycket och har därför inte särskilt lång slaglängd. Det är en smaksak om man föredrar en längre ”klickning”, men också något man enkelt vänjer sig vid. Styrplattan är lagom stor och täckt av glas. Och till skillnad från tangenterna ger den ifrån sig en märkbar klickning. En fingeravtrycksläsare finns inbyggd, vilket i normala fall bara brukar finnas på dyra affärsdatorer.
In- och utgångar
Den smala profilen innebär att Asus har varit tvungna att spara in en smula på in- och utgångarna. Det kan åtminstone vara resonemanget när man konstaterar att det saknas en del. Vi efterlyser något så enkelt som en HDMI-utgång i normalstorlek. De inbyggda USB-portarna lämnar också en del att önska. Det finns en enda USB 2.0, en USB 3.0 och en USB 3.1 (Type C) Gen 1, alltså inte den snabbare Thunderbolt 3-varianten. Det är lite tråkigt i en dator som annars ligger så långt framme. Vad man däremot får – och till exempel får klara sig utan på den senaste MacBook Pro-modellen – är en kortläsare för SD-kort, så att man snabbt kan överföra bilder från digitalkameran. Tack för det.
Prestanda
Vår testmodell kommer som sagt från översta hyllan och är därför utrustad med de bästa specifikationerna. Vi har en Core i7 Kaby Lake-processor, 16 GB RAM, en stor SSD-hårddisk på 512 GB och till och med ett renodlat grafikkort från Nvidia. Det senare får man inte förvänta sig för mycket av. Datorn kan helt klart användas till ett par spel, men 3DMark-testet visade föga överraskande att man inte ska utmana den med de senaste titlarna och räkna med bra resultat. Chipet är helt enkelt för gammalt och för klent för att hantera nyare spel om man inte sänker både detaljer och upplösning rejält. Dessutom tvingas batteriet jobba så mycket övertid att det tar slut för fort. Man bör alltså verkligen fundera på om det separata grafikkortet är något man vill betala för och i stället betrakta UX430 som en vanlig arbetshäst som ska kunna hantera både vardagliga uppgifter och lättare kontorsjobb.
Processorn passar bra till både bild- och videoredigering, men även vanlig textredigering och surfning på internet går helt problemfritt. Håller man sig till lättare uppgifter så kan man också förvänta sig en godkänd batteritid. Asus påstår att man får ut uppemot 9 timmar ur det 50 watt stora batteriet. Det stämmer någorlunda överens med våra erfarenheter, vilket är bra för en bärbar dator av den här storleken. Sänker man ljusstyrkan ordentligt så går det kanske till och med att pressa ut 10 timmar.
En sak som vi däremot märkte när vi pressade datorn var att fläkten på insidan började höras. Ja, den verkade faktiskt sätta igång redan innan datorn pressades, vilket var en smula irriterande.
Slutsats
Asus har skapat en otroligt läcker laptop med sin UX430, som passar särskilt bra för folk i farten på grund av den låga vikten. Datorn är både väldesignad och välkonstruerad, och vilken konfiguration du än väljer får du mycket för pengarna. Det är bara småsaker som sänker intrycket och de positiva egenskaperna uppväger klart för de negativa. I förhållande till vad som finns på marknaden i övrigt så har vi inga problem med att rekommendera Asus UX430.
Klarar du dig inte utan en normal HDMI-utgång och vill ha både pekskärm och högre upplösning så kan du eventuellt överväga kusinen Zenbook Flip, som har liknande specifikationer och kostar ungefär lika mycket.
Läs hela artikeln med LB+
Hösterbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser