TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Cambridge 740A

Bedårande energi

På papperet är det här den kraftfullaste testdeltagaren. Den stöder multiroom, men allra viktigast är att den låter fantastiskt!

forfatter
Publicerad 2011-03-16 - 11:08
Ljud & Bild tycker
Klockren ljudbild. Neutral. Bra dynamik.
Ingen skivspelaringång.
Specifikationer
  • 2 x 100 watt (8 ohm)
  • 6 linjeingångar (inkl 1 tape)
  • Pre Out-utgång
  • Hörlursuttag
  • Multiroom-anslutning
  • 10,7 kg

Cambridge Audio kostar bara 2 000 kronor mer än lillebror 650A och för de pengarna får du 25 watt mer per kanal, samt stöd för Cambridges multiroom-system Incognito. Även om du inte behöver en dold högtalarlösning i flera rum, utan bara tänker ha förstärkaren i en vanlig stereo, så finns det användbara kretsar på insidan. Bland annat har effektdelen dubbla utgångstransistorer. Ljudnivån för varje ingång kan ställas in individuellt så att alla låter lika högt när du lyssnar. Det enda 740A saknar för att vara helt komplett är skivspelaringång för särskilt intresserade.

Ljudkvalitet
Cambridge-förstärkaren låter exceptionellt bra. Det är nästan svårt att veta hur man ska börja beskriva ljudet. Ta till exempel mellanregistret. Sångröster är klara som dagen mitt i rummet, omringade av en stor ljudbild. När den klassiska spanska gitarren i våra testlåtar spelar har den massor av plats runt sig, och en ordentlig snärt.

För de här pengarna skulle man kanske kunna tro att sådana kvaliteter finns på bekostnad av bastryck och kraft. Men nejdå. Cambridge-förstärkaren är faktiskt kraftigast i hela testet. Och även om den kanske kan uppfattas som lite tunn i klangen så beror det snarare på att den är snabbare än de övriga och håller tyst mellan tonerna.

740A behåller kontrollen ända tills det blir väldigt högt och den är också bäst av alla på att placera instrumenten i en prydlig ljudbild när man spelar högt. Dessutom behåller den greppet på bastrumman i elektroniska rytmer och drar fram elgitarren och trycker upp den i ansiktet på lyssnaren.
Cambridge-förstärkaren låter helt enkelt bra på alla sätt och vis. Detta är äkta hifi, som utan vidare hade kunnat kosta flera tusenlappar till.

Också i detta test:

Sammanfattning

Test av 7 stereoförstärkare

Marantz PM7004

Behaglig musik

Marantz utlovar som vanligt hög ljudkvalitet från sin nya förstärkare, som sägs ha en optimal inställning av bas, mellanregister och diskant.

Varmt och behagligt ljud.
Begränsade kraftresurser.

NAD C356BEE

Stark och potent

NADs nya C365BEE är en flexibel förstärkare med gott om muskler.

Kraftfull. Pre Out/Main In.
Saknar detaljer. Dämpad i toppen.

Magnat MA 400

Förstärkare med rörklang?

Detta är den enda i testet som har radiorör i förförstärkardelen för att ljudet ska bli varmare och mjukare.

Låter snyggt och prydligt.
Saknar kraft.

Onkyo A-9377

Upplöst men beskedlig

Onkyo A-5VL är den bästa digitalförstärkaren vi känner till för under femtusen kronor. Den här analoga kusinen låter också bra, men saknar lite tuffhet.

Fin tonalitet.
Saknar dynamik och kraft.

Rotel RA-06SE

Kraft och kontroll

Rotel-förstärkaren är en av de kompaktaste i testet, men man ska inte döma hunden efter håren. RA-06SE låter kanonbra!

Neutral och naturlig klang. Grymt mellanregister.
Kunde haft ännu mer muskler.

Yamaha A-S500

Kontroll över tonerna

Yamahas senaste tillskott är en av testets billigaste. För lite drygt femtusen kronor är A-S500 en mycket kompetent förstärkare.

Stor klang. Fyllig bas.
Lite ”rund i kanten”.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend