Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Cambridge 740A

Bedårande energi

På papperet är det här den kraftfullaste testdeltagaren. Den stöder multiroom, men allra viktigast är att den låter fantastiskt!
Ljud & Bild tycker
Klockren ljudbild. Neutral. Bra dynamik.
Ingen skivspelaringång.
Specifikationer
  • 2 x 100 watt (8 ohm)
  • 6 linjeingångar (inkl 1 tape)
  • Pre Out-utgång
  • Hörlursuttag
  • Multiroom-anslutning
  • 10,7 kg

Cambridge Audio kostar bara 2 000 kronor mer än lillebror 650A och för de pengarna får du 25 watt mer per kanal, samt stöd för Cambridges multiroom-system Incognito. Även om du inte behöver en dold högtalarlösning i flera rum, utan bara tänker ha förstärkaren i en vanlig stereo, så finns det användbara kretsar på insidan. Bland annat har effektdelen dubbla utgångstransistorer. Ljudnivån för varje ingång kan ställas in individuellt så att alla låter lika högt när du lyssnar. Det enda 740A saknar för att vara helt komplett är skivspelaringång för särskilt intresserade.

Ljudkvalitet
Cambridge-förstärkaren låter exceptionellt bra. Det är nästan svårt att veta hur man ska börja beskriva ljudet. Ta till exempel mellanregistret. Sångröster är klara som dagen mitt i rummet, omringade av en stor ljudbild. När den klassiska spanska gitarren i våra testlåtar spelar har den massor av plats runt sig, och en ordentlig snärt.

För de här pengarna skulle man kanske kunna tro att sådana kvaliteter finns på bekostnad av bastryck och kraft. Men nejdå. Cambridge-förstärkaren är faktiskt kraftigast i hela testet. Och även om den kanske kan uppfattas som lite tunn i klangen så beror det snarare på att den är snabbare än de övriga och håller tyst mellan tonerna.

740A behåller kontrollen ända tills det blir väldigt högt och den är också bäst av alla på att placera instrumenten i en prydlig ljudbild när man spelar högt. Dessutom behåller den greppet på bastrumman i elektroniska rytmer och drar fram elgitarren och trycker upp den i ansiktet på lyssnaren.
Cambridge-förstärkaren låter helt enkelt bra på alla sätt och vis. Detta är äkta hifi, som utan vidare hade kunnat kosta flera tusenlappar till.

Annons

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Sammanfattning

Test av 7 stereoförstärkare

Marantz PM7004

Behaglig musik

Marantz utlovar som vanligt hög ljudkvalitet från sin nya förstärkare, som sägs ha en optimal inställning av bas, mellanregister och diskant.

Varmt och behagligt ljud.
Begränsade kraftresurser.

NAD C356BEE

Stark och potent

NADs nya C365BEE är en flexibel förstärkare med gott om muskler.

Kraftfull. Pre Out/Main In.
Saknar detaljer. Dämpad i toppen.

Magnat MA 400

Förstärkare med rörklang?

Detta är den enda i testet som har radiorör i förförstärkardelen för att ljudet ska bli varmare och mjukare.

Låter snyggt och prydligt.
Saknar kraft.

Onkyo A-9377

Upplöst men beskedlig

Onkyo A-5VL är den bästa digitalförstärkaren vi känner till för under femtusen kronor. Den här analoga kusinen låter också bra, men saknar lite tuffhet.

Fin tonalitet.
Saknar dynamik och kraft.

Rotel RA-06SE

Kraft och kontroll

Rotel-förstärkaren är en av de kompaktaste i testet, men man ska inte döma hunden efter håren. RA-06SE låter kanonbra!

Neutral och naturlig klang. Grymt mellanregister.
Kunde haft ännu mer muskler.

Yamaha A-S500

Kontroll över tonerna

Yamahas senaste tillskott är en av testets billigaste. För lite drygt femtusen kronor är A-S500 en mycket kompetent förstärkare.

Stor klang. Fyllig bas.
Lite ”rund i kanten”.
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.