TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Sammanfattning

Test av 7 stereoförstärkare

forfatter
Publicerad 2011-03-16 - 11:14

Det är uppenbart att du får mycket förstärkare för pengarna om du väljer rätt. De bästa i det här testet gör det mesta väldigt bra. Andra är inte fullt så imponerande.

Vi har testat fyra förstärkare i prisklassen kring 5 000 kronor. De bästa av dem ger ett avsevärt bättre ljud än hemmabioförstärkare för samma pengar.
Skillnaden mellan de sju testdeltagarna är främst att några av dem är starkare, och några låter finare. De bästa kombinerar muskler med finess.

Minst kraft
Minst kraft har Onkyo A-9377 och Magnat MA400. Den förstnämnda har lite bättre upplösning i övertonerna och den sistnämnde har ett fylligare och varmare mellanregister. Dessvärre har ingen av dem särskilt goda dynamiska egenskaper, och passar bäst till små högtalare. Även till ett par stativhögtalare vill vi emellertid föreslå en lite piggare förstärkare.

Bra på det mesta
Yamaha A-S500 och Marantz PM7004 har båda lite mer kraft. Dessutom har de en fin fyllighet och tyngd i basregistret, samtidigt som de är upplösta i övertonerna. Rent klangmässigt påminner de mycket om varandra, men Marantz har ännu lite mer värme i basregistret och Yamaha har lite större kraftresurser. Eftersom Yamahan är en tusenlapp billigare förtjänar den utmärkelsen ”Bästa köp”.

En kraftkarl
Ett steg upp på muskelskalan hittar vi NAD C365BEE. Den har gott om kraft och sparkar ifrån sig fint i basregistret. Ska du ha något till festen är den ett bra val. Den saknar däremot lite framåtanda i mellanregistret, så att klangen är i rundaste laget. Inte det bästa hifi-alternativet.

Två i täten
Längst fram finns Rotel RA-06SE och Cambridge Audio Azur 740A. Båda låter väldigt bra och har upplösta toner och sagolika sångröster, såväl manliga som kvinnliga. De har dessutom tillräckligt med muskler för att dra igång festen när det behövs, och kan driva de allra flesta högtalare med pondus.
Av dessa två utser vi Cambridge 740A till en knapp vinnare. Skälet är helt enkelt att den har ännu lite mer kraft. Att den dessutom kostar 1 000 kronor mindre är en fin bonus.

Också i detta test:

Marantz PM7004

Behaglig musik

Marantz utlovar som vanligt hög ljudkvalitet från sin nya förstärkare, som sägs ha en optimal inställning av bas, mellanregister och diskant.

Varmt och behagligt ljud.
Begränsade kraftresurser.

Cambridge 740A

Bedårande energi

På papperet är det här den kraftfullaste testdeltagaren. Den stöder multiroom, men allra viktigast är att den låter fantastiskt!

Klockren ljudbild. Neutral. Bra dynamik.
Ingen skivspelaringång.

NAD C356BEE

Stark och potent

NADs nya C365BEE är en flexibel förstärkare med gott om muskler.

Kraftfull. Pre Out/Main In.
Saknar detaljer. Dämpad i toppen.

Magnat MA 400

Förstärkare med rörklang?

Detta är den enda i testet som har radiorör i förförstärkardelen för att ljudet ska bli varmare och mjukare.

Låter snyggt och prydligt.
Saknar kraft.

Onkyo A-9377

Upplöst men beskedlig

Onkyo A-5VL är den bästa digitalförstärkaren vi känner till för under femtusen kronor. Den här analoga kusinen låter också bra, men saknar lite tuffhet.

Fin tonalitet.
Saknar dynamik och kraft.

Rotel RA-06SE

Kraft och kontroll

Rotel-förstärkaren är en av de kompaktaste i testet, men man ska inte döma hunden efter håren. RA-06SE låter kanonbra!

Neutral och naturlig klang. Grymt mellanregister.
Kunde haft ännu mer muskler.

Yamaha A-S500

Kontroll över tonerna

Yamahas senaste tillskott är en av testets billigaste. För lite drygt femtusen kronor är A-S500 en mycket kompetent förstärkare.

Stor klang. Fyllig bas.
Lite ”rund i kanten”.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
1 Kommentar
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
McIntosh-luring Det finns många som drömmer om en fet McIntosh-rigg hemma i vardagsrummet, men den här produkten har en hemlighet inuti!
Stentuff jubileumsanläggning från Rotel Rotel firar med en kraftfull förstärkare och CD-spelare med DAC
Nya upplagor av Linns legendariska skivspelare Linn Selekt LP12 får en ny arm och pickup.
HiFi-ikoner byter ägare Riskkapitalbolaget Highlander Partners har förvärvat McIntosh Group, som även står bakom Sonus faber.
Radio för speciellt intresserade Ser bra ut med din McIntosh-anläggning.
Kolla! En skivspelare från Ikea! Ikea sätter musiken först med Obegränsad skivspelare, skrivbord och vilstol. I samarbete med Swedish House Mafia
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend