Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Sammanfattning

Test av 7 stereoförstärkare

Det är uppenbart att du får mycket förstärkare för pengarna om du väljer rätt. De bästa i det här testet gör det mesta väldigt bra. Andra är inte fullt så imponerande.

Vi har testat fyra förstärkare i prisklassen kring 5 000 kronor. De bästa av dem ger ett avsevärt bättre ljud än hemmabioförstärkare för samma pengar.
Skillnaden mellan de sju testdeltagarna är främst att några av dem är starkare, och några låter finare. De bästa kombinerar muskler med finess.

Minst kraft
Minst kraft har Onkyo A-9377 och Magnat MA400. Den förstnämnda har lite bättre upplösning i övertonerna och den sistnämnde har ett fylligare och varmare mellanregister. Dessvärre har ingen av dem särskilt goda dynamiska egenskaper, och passar bäst till små högtalare. Även till ett par stativhögtalare vill vi emellertid föreslå en lite piggare förstärkare.

Bra på det mesta
Yamaha A-S500 och Marantz PM7004 har båda lite mer kraft. Dessutom har de en fin fyllighet och tyngd i basregistret, samtidigt som de är upplösta i övertonerna. Rent klangmässigt påminner de mycket om varandra, men Marantz har ännu lite mer värme i basregistret och Yamaha har lite större kraftresurser. Eftersom Yamahan är en tusenlapp billigare förtjänar den utmärkelsen ”Bästa köp”.

En kraftkarl
Ett steg upp på muskelskalan hittar vi NAD C365BEE. Den har gott om kraft och sparkar ifrån sig fint i basregistret. Ska du ha något till festen är den ett bra val. Den saknar däremot lite framåtanda i mellanregistret, så att klangen är i rundaste laget. Inte det bästa hifi-alternativet.

Annons

Två i täten
Längst fram finns Rotel RA-06SE och Cambridge Audio Azur 740A. Båda låter väldigt bra och har upplösta toner och sagolika sångröster, såväl manliga som kvinnliga. De har dessutom tillräckligt med muskler för att dra igång festen när det behövs, och kan driva de allra flesta högtalare med pondus.
Av dessa två utser vi Cambridge 740A till en knapp vinnare. Skälet är helt enkelt att den har ännu lite mer kraft. Att den dessutom kostar 1 000 kronor mindre är en fin bonus.

Också i detta test:

Marantz PM7004

Behaglig musik

Marantz utlovar som vanligt hög ljudkvalitet från sin nya förstärkare, som sägs ha en optimal inställning av bas, mellanregister och diskant.

Varmt och behagligt ljud.
Begränsade kraftresurser.

Cambridge 740A

Bedårande energi

På papperet är det här den kraftfullaste testdeltagaren. Den stöder multiroom, men allra viktigast är att den låter fantastiskt!

Klockren ljudbild. Neutral. Bra dynamik.
Ingen skivspelaringång.

NAD C356BEE

Stark och potent

NADs nya C365BEE är en flexibel förstärkare med gott om muskler.

Kraftfull. Pre Out/Main In.
Saknar detaljer. Dämpad i toppen.

Magnat MA 400

Förstärkare med rörklang?

Detta är den enda i testet som har radiorör i förförstärkardelen för att ljudet ska bli varmare och mjukare.

Låter snyggt och prydligt.
Saknar kraft.

Onkyo A-9377

Upplöst men beskedlig

Onkyo A-5VL är den bästa digitalförstärkaren vi känner till för under femtusen kronor. Den här analoga kusinen låter också bra, men saknar lite tuffhet.

Fin tonalitet.
Saknar dynamik och kraft.

Rotel RA-06SE

Kraft och kontroll

Rotel-förstärkaren är en av de kompaktaste i testet, men man ska inte döma hunden efter håren. RA-06SE låter kanonbra!

Neutral och naturlig klang. Grymt mellanregister.
Kunde haft ännu mer muskler.

Yamaha A-S500

Kontroll över tonerna

Yamahas senaste tillskott är en av testets billigaste. För lite drygt femtusen kronor är A-S500 en mycket kompetent förstärkare.

Stor klang. Fyllig bas.
Lite ”rund i kanten”.
forfatter

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

1 Comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.