Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Onkyo A-9377

Upplöst men beskedlig

Onkyo A-5VL är den bästa digitalförstärkaren vi känner till för under femtusen kronor. Den här analoga kusinen låter också bra, men saknar lite tuffhet.
Ljud & Bild tycker
Fin tonalitet.
Saknar dynamik och kraft.
Specifikationer
  • 2 x 80 watt (8 ohm)
  • 5 linjeingångar (inkl 1 tape)
  • Skivspelaringång (MM)
  • Pre Out-utgång
  • Hörlursuttag
  • 10,7 kg

Digitalförstärkaren A-5VL utsåg vi till 2010 års bästa budgetförstärkare. Testets A-9377 har ett större kabinett och av naturliga skäl inga digitalingångar. Priset är lägre men vi hoppas naturligtvis att ljudet kan komma i närheten av den digitala kusinen.

A-9377 har både skivspelaringång och förförstärkarutgång och dessutom två nätuttag på baksidan som kan lämna 220 volt till en CD-spelare och en radio. Onkyo-förstärkaren anges lämna 80 watt per kanal i 8 ohm, men det är dynamisk effekt. Mer måttfull RMS-effekt ligger nog närmare 60 watt per kanal.

Ljudkvalitet
Onkyo-förstärkaren är avgjort billigast i testet och har ett bra fokus i mellanregistret, så att instrument och sångröster markeras i en stor ljudbild och har luftiga övertoner. Klassisk gitarr och kvinnoröster låter mycket fint och rent tonalt ligger inte Onkyo efter Rotel och Cambridge. Basregistret tjänar också på de öppna övertonerna, eftersom det får basgitarren att verka större.

A-9377 är upplöst och detaljerad även längre ned i basregistret. Allt verkar finnas på plats. Men det står snabbt klart att förstärkaren saknar lite kontroll över musikens dynamiska kontrast. Det finns ingen särskild spänst och allt låter lite platt. Detta hörs tydligt när volymen höjs. Onkyos förstärkare är väsentligt svagare än Rotels, Cambridges, NADs och Yamahas, vilket resulterar i att ljudbilden grötar till sig. Det finns helt enkelt för små strömresurser.

Den digitala kusinen A-5VL har markant bättre dynamik och är en mer komplett förstärkare, och kostar bara 700 kronor mer – och där får du digitalingång på köpet. Köp hellre den.

Annons

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Sammanfattning

Test av 7 stereoförstärkare

Marantz PM7004

Behaglig musik

Marantz utlovar som vanligt hög ljudkvalitet från sin nya förstärkare, som sägs ha en optimal inställning av bas, mellanregister och diskant.

Varmt och behagligt ljud.
Begränsade kraftresurser.

Cambridge 740A

Bedårande energi

På papperet är det här den kraftfullaste testdeltagaren. Den stöder multiroom, men allra viktigast är att den låter fantastiskt!

Klockren ljudbild. Neutral. Bra dynamik.
Ingen skivspelaringång.

NAD C356BEE

Stark och potent

NADs nya C365BEE är en flexibel förstärkare med gott om muskler.

Kraftfull. Pre Out/Main In.
Saknar detaljer. Dämpad i toppen.

Magnat MA 400

Förstärkare med rörklang?

Detta är den enda i testet som har radiorör i förförstärkardelen för att ljudet ska bli varmare och mjukare.

Låter snyggt och prydligt.
Saknar kraft.

Rotel RA-06SE

Kraft och kontroll

Rotel-förstärkaren är en av de kompaktaste i testet, men man ska inte döma hunden efter håren. RA-06SE låter kanonbra!

Neutral och naturlig klang. Grymt mellanregister.
Kunde haft ännu mer muskler.

Yamaha A-S500

Kontroll över tonerna

Yamahas senaste tillskott är en av testets billigaste. För lite drygt femtusen kronor är A-S500 en mycket kompetent förstärkare.

Stor klang. Fyllig bas.
Lite ”rund i kanten”.
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.