TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Marantz PM7004

Behaglig musik

Marantz utlovar som vanligt hög ljudkvalitet från sin nya förstärkare, som sägs ha en optimal inställning av bas, mellanregister och diskant.

forfatter
Publicerad 2011-03-16 - 11:11
Ljud & Bild tycker
Varmt och behagligt ljud.
Begränsade kraftresurser.
Specifikationer
  • 2 x 70 watt (8 ohm)
  • 6 linjeingångar (inkl 2 tape och AV bypass)
  • Skivspelaringång (MM)
  • Pre Out-utgång
  • Subbasutgång
  • Hörlursuttag
  • 10,5 kg

En del märken hoppar över tonkontroller helt och hållet men Marantz gör tvärtom och stoppar i hela tre stycken. Förutom den vanliga basen och diskanten går det fintrimma mellanregistret separat. Har du ett lyssningsrum med krånglig akustik eller högtalarna för nära väggen, så att basen blir odistinkt, kan du kompensera för det med tonkontrollerna. Men själva kvaliteten på ljudet går inte att påverka med tonkontroller.

PM7004 är Dual Mono-uppbyggd och har symmetriska kretsar för att höger och vänster kanal ska behandlas lika. En snabb strömförsörjning och en feedback-förstärkarmodul ska dessutom återge musiken mer dynamiskt.

Ljudkvalitet
Marantz-förstärkaren återger musiken med rejäl tyngd i basen. På låg volym gränsar det till det våldsamma, fast utan att gå över gränsen. Klangkaraktären är fyllig och kan påminna en aning om Yamahas. Marantz har dock inte riktigt samma kontroll över musiken, som flyter ut lite i intensiva partier. Rockmusik med gamla hederliga Skunk Anansie levereras med gott om tryck i basen, men längre upp i mellanregistret låter det lite rörigt, och röster saknar lite definition jämfört med de bästa. Vi saknar Rotels och Cambridges ordning. PM7004 trivs betydligt bättre med lugnare akustisk musik. Då finns det gott om luft runt instrumenten och så länge det inte händer för mycket på en gång så är ljudet inbjudande. Josefine Cronholms röst låter väldigt fint. Marantz-förstärkaren har god upplösning och en fin och fyllig bas, men inte samma kontroll som Rotel och Cambridge.

Också i detta test:

Sammanfattning

Test av 7 stereoförstärkare

Cambridge 740A

Bedårande energi

På papperet är det här den kraftfullaste testdeltagaren. Den stöder multiroom, men allra viktigast är att den låter fantastiskt!

Klockren ljudbild. Neutral. Bra dynamik.
Ingen skivspelaringång.

NAD C356BEE

Stark och potent

NADs nya C365BEE är en flexibel förstärkare med gott om muskler.

Kraftfull. Pre Out/Main In.
Saknar detaljer. Dämpad i toppen.

Magnat MA 400

Förstärkare med rörklang?

Detta är den enda i testet som har radiorör i förförstärkardelen för att ljudet ska bli varmare och mjukare.

Låter snyggt och prydligt.
Saknar kraft.

Onkyo A-9377

Upplöst men beskedlig

Onkyo A-5VL är den bästa digitalförstärkaren vi känner till för under femtusen kronor. Den här analoga kusinen låter också bra, men saknar lite tuffhet.

Fin tonalitet.
Saknar dynamik och kraft.

Rotel RA-06SE

Kraft och kontroll

Rotel-förstärkaren är en av de kompaktaste i testet, men man ska inte döma hunden efter håren. RA-06SE låter kanonbra!

Neutral och naturlig klang. Grymt mellanregister.
Kunde haft ännu mer muskler.

Yamaha A-S500

Kontroll över tonerna

Yamahas senaste tillskott är en av testets billigaste. För lite drygt femtusen kronor är A-S500 en mycket kompetent förstärkare.

Stor klang. Fyllig bas.
Lite ”rund i kanten”.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend