Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Marantz PM7004

Behaglig musik

Marantz utlovar som vanligt hög ljudkvalitet från sin nya förstärkare, som sägs ha en optimal inställning av bas, mellanregister och diskant.
Ljud & Bild tycker
Varmt och behagligt ljud.
Begränsade kraftresurser.
Specifikationer
  • 2 x 70 watt (8 ohm)
  • 6 linjeingångar (inkl 2 tape och AV bypass)
  • Skivspelaringång (MM)
  • Pre Out-utgång
  • Subbasutgång
  • Hörlursuttag
  • 10,5 kg

En del märken hoppar över tonkontroller helt och hållet men Marantz gör tvärtom och stoppar i hela tre stycken. Förutom den vanliga basen och diskanten går det fintrimma mellanregistret separat. Har du ett lyssningsrum med krånglig akustik eller högtalarna för nära väggen, så att basen blir odistinkt, kan du kompensera för det med tonkontrollerna. Men själva kvaliteten på ljudet går inte att påverka med tonkontroller.

PM7004 är Dual Mono-uppbyggd och har symmetriska kretsar för att höger och vänster kanal ska behandlas lika. En snabb strömförsörjning och en feedback-förstärkarmodul ska dessutom återge musiken mer dynamiskt.

Ljudkvalitet
Marantz-förstärkaren återger musiken med rejäl tyngd i basen. På låg volym gränsar det till det våldsamma, fast utan att gå över gränsen. Klangkaraktären är fyllig och kan påminna en aning om Yamahas. Marantz har dock inte riktigt samma kontroll över musiken, som flyter ut lite i intensiva partier. Rockmusik med gamla hederliga Skunk Anansie levereras med gott om tryck i basen, men längre upp i mellanregistret låter det lite rörigt, och röster saknar lite definition jämfört med de bästa. Vi saknar Rotels och Cambridges ordning. PM7004 trivs betydligt bättre med lugnare akustisk musik. Då finns det gott om luft runt instrumenten och så länge det inte händer för mycket på en gång så är ljudet inbjudande. Josefine Cronholms röst låter väldigt fint. Marantz-förstärkaren har god upplösning och en fin och fyllig bas, men inte samma kontroll som Rotel och Cambridge.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Sammanfattning

Test av 7 stereoförstärkare

Cambridge 740A

Bedårande energi

På papperet är det här den kraftfullaste testdeltagaren. Den stöder multiroom, men allra viktigast är att den låter fantastiskt!

Klockren ljudbild. Neutral. Bra dynamik.
Ingen skivspelaringång.

NAD C356BEE

Stark och potent

NADs nya C365BEE är en flexibel förstärkare med gott om muskler.

Kraftfull. Pre Out/Main In.
Saknar detaljer. Dämpad i toppen.

Magnat MA 400

Förstärkare med rörklang?

Detta är den enda i testet som har radiorör i förförstärkardelen för att ljudet ska bli varmare och mjukare.

Låter snyggt och prydligt.
Saknar kraft.

Onkyo A-9377

Upplöst men beskedlig

Onkyo A-5VL är den bästa digitalförstärkaren vi känner till för under femtusen kronor. Den här analoga kusinen låter också bra, men saknar lite tuffhet.

Fin tonalitet.
Saknar dynamik och kraft.

Rotel RA-06SE

Kraft och kontroll

Rotel-förstärkaren är en av de kompaktaste i testet, men man ska inte döma hunden efter håren. RA-06SE låter kanonbra!

Neutral och naturlig klang. Grymt mellanregister.
Kunde haft ännu mer muskler.

Yamaha A-S500

Kontroll över tonerna

Yamahas senaste tillskott är en av testets billigaste. För lite drygt femtusen kronor är A-S500 en mycket kompetent förstärkare.

Stor klang. Fyllig bas.
Lite ”rund i kanten”.
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.