Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Yamaha A-S500

Kontroll över tonerna

Yamahas senaste tillskott är en av testets billigaste. För lite drygt femtusen kronor är A-S500 en mycket kompetent förstärkare.
Ljud & Bild tycker
Stor klang. Fyllig bas.
Lite ”rund i kanten”.
Specifikationer
  • 2 x 85 watt (8 ohm)
  • 5 linjeingångar (inkl 2 tape)
  • iPod-ingång (docka separat)
  • Skivspelaringång (MM)
  • Subbasutgång
  • Hörlursuttag
  • 10,3 kg
  • Pris: 5 5

A-S500 bygger på sina större syskon och rent utseendemässigt påminner den om både nästa storlek A-S700 och den största A-S2000, med den speciella retro-looken. Yamaha-förstärkaren är stor och utstrålar pondus (vilket somliga säkert hävdar är samma sak som att den ser lite klumpig eller vulgär ut). Hur som helst så ser den tyngre ut än den är.

Utöver de sedvanliga ingångarna har A-S500 en iPod-ingång där en separat docka (extrautrustning) ska kopplas in. Dockan har separat strömförsörjning för musiken och styrningen, så att inte störningar ska smita över till förstärkaren och påverka ljudet.

Ljudkvalitet
Yamaha-förstärkaren imponerar med en stor klang, värme och fylliga toner. En kontrabas låter stor och maskulin och man hör information i tonerna långt ned i grundtonregistret. Kvinnoröster framträder fint, med luft och allt, även om vissa förstärkare är bättre på att få fram kontrasterna i mellanregistret, som är lite mjukt hos Yamaha. Det gör att plockningar på gitarrsträngar tappar lite bett och spänst. Å andra sidan är musiken aldrig plågsam eller vass att lyssna på, och A-S500 är förlåtande för en smula vassa och basfattiga inspelningar.

Tack vare en fyllig basåtergivning är förstärkaren engagerande med rock och rytmisk musik som innehåller mycket bastrummor. Kontrollen avtar dock när man spelar högt och A-S500 uppskattar inte de mest dynamiska svängningarna. Men om den inte pressas alltför hårt går den i kompression på ett behagligt sätt.

Annons

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Sammanfattning

Test av 7 stereoförstärkare

Marantz PM7004

Behaglig musik

Marantz utlovar som vanligt hög ljudkvalitet från sin nya förstärkare, som sägs ha en optimal inställning av bas, mellanregister och diskant.

Varmt och behagligt ljud.
Begränsade kraftresurser.

Cambridge 740A

Bedårande energi

På papperet är det här den kraftfullaste testdeltagaren. Den stöder multiroom, men allra viktigast är att den låter fantastiskt!

Klockren ljudbild. Neutral. Bra dynamik.
Ingen skivspelaringång.

NAD C356BEE

Stark och potent

NADs nya C365BEE är en flexibel förstärkare med gott om muskler.

Kraftfull. Pre Out/Main In.
Saknar detaljer. Dämpad i toppen.

Magnat MA 400

Förstärkare med rörklang?

Detta är den enda i testet som har radiorör i förförstärkardelen för att ljudet ska bli varmare och mjukare.

Låter snyggt och prydligt.
Saknar kraft.

Onkyo A-9377

Upplöst men beskedlig

Onkyo A-5VL är den bästa digitalförstärkaren vi känner till för under femtusen kronor. Den här analoga kusinen låter också bra, men saknar lite tuffhet.

Fin tonalitet.
Saknar dynamik och kraft.

Rotel RA-06SE

Kraft och kontroll

Rotel-förstärkaren är en av de kompaktaste i testet, men man ska inte döma hunden efter håren. RA-06SE låter kanonbra!

Neutral och naturlig klang. Grymt mellanregister.
Kunde haft ännu mer muskler.
forfatter

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

1 Comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.