Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Rotel RA-06SE

Kraft och kontroll

Rotel-förstärkaren är en av de kompaktaste i testet, men man ska inte döma hunden efter håren. RA-06SE låter kanonbra!
Ljud & Bild tycker
Neutral och naturlig klang. Grymt mellanregister.
Kunde haft ännu mer muskler.
Specifikationer
  • 2 x 70 watt (8 ohm)
  • 6 linjeingångar (inkl 1 tape)
  • Skivspelaringång (MM)
  • Pre Out-utgång
  • Hörlursuttag
  • 7,7 kr

På utsidan ser RA-06SE ut som de flesta Rotel-förstärkare, det vill säga enkel och funktionell. Men på insidan har den fått flera förbättrade komponenter som gamla RA-06 saknade. Special Edition-versionen ser läcker ut i silverfinish (svart finns också) och vikten på 7,7 kilo tyder på en gedigen strömförsörjning. Baksidan är väldigt traditionell och Rotel har inte givit förstärkaren några speciella ingångar för iPod eller liknande, bara helt vanliga analoga ingångar. Däremot har den skivspelaringång för Moving Magnet-pickuper, vilket är bristvara hos flera av konkurrenterna.

Ljudkvalitet
Till och med på exakt samma volym som Onkyo och Yamaha hör man enkelt att gitarren får större klang och en fylligare karaktär. Här är basen bättre och fundamentet betydligt stabilare än hos de två japanska rivalerna. Trummor och kontrabas är saftigare än det lite platta ljudet vi hörde med Onkyo, och Rotel låter dessutom saftigare i toppen än Yamaha. Men bäst av allt är kanske mellanregistret – vilka praktfulla röster det förmedlar! Josefine Cronholms stämma är sagolikt bra i ”In Your Wild Garden”. Musiken låter stort och exakt på samma gång.

RA-06SE passar väldigt bra till akustisk och klassisk musik, men bangar inte för rock heller. Skunk Anansie på hög volym låter både hårt och tufft. Enda klagomålet vi har på Rotel är att det roliga tar slut lite för fort. Med 70 watt per kanal måste det trots allt finnas begränsningar och RA-06SE kan låta lite beklämd när vi närmar oss festnivåer.

Slutsats
Hade vi inte varit bortskämda med NAD M2 i referensanläggningen så hade vi kunnat leva länge med den här Rotel-förstärkaren, som är en sagolikt neutral och musikalisk förstärkare. Lyssnar du mycket på krävande akustisk och klassisk musik går det knappast att få något bättre i den här prisklassen – RA-06SE kliver rakt in på vår rekommenderad-lista.

Annons

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Sammanfattning

Test av 7 stereoförstärkare

Marantz PM7004

Behaglig musik

Marantz utlovar som vanligt hög ljudkvalitet från sin nya förstärkare, som sägs ha en optimal inställning av bas, mellanregister och diskant.

Varmt och behagligt ljud.
Begränsade kraftresurser.

Cambridge 740A

Bedårande energi

På papperet är det här den kraftfullaste testdeltagaren. Den stöder multiroom, men allra viktigast är att den låter fantastiskt!

Klockren ljudbild. Neutral. Bra dynamik.
Ingen skivspelaringång.

NAD C356BEE

Stark och potent

NADs nya C365BEE är en flexibel förstärkare med gott om muskler.

Kraftfull. Pre Out/Main In.
Saknar detaljer. Dämpad i toppen.

Magnat MA 400

Förstärkare med rörklang?

Detta är den enda i testet som har radiorör i förförstärkardelen för att ljudet ska bli varmare och mjukare.

Låter snyggt och prydligt.
Saknar kraft.

Onkyo A-9377

Upplöst men beskedlig

Onkyo A-5VL är den bästa digitalförstärkaren vi känner till för under femtusen kronor. Den här analoga kusinen låter också bra, men saknar lite tuffhet.

Fin tonalitet.
Saknar dynamik och kraft.

Yamaha A-S500

Kontroll över tonerna

Yamahas senaste tillskott är en av testets billigaste. För lite drygt femtusen kronor är A-S500 en mycket kompetent förstärkare.

Stor klang. Fyllig bas.
Lite ”rund i kanten”.
forfatter

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.