Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Rotel RA-06SE

Kraft och kontroll

Rotel-förstärkaren är en av de kompaktaste i testet, men man ska inte döma hunden efter håren. RA-06SE låter kanonbra!

Publicerad 2011-03-15 - 17:22
Rotel RA-06SE
Audun Hage

På utsidan ser RA-06SE ut som de flesta Rotel-förstärkare, det vill säga enkel och funktionell. Men på insidan har den fått flera förbättrade komponenter som gamla RA-06 saknade. Special Edition-versionen ser läcker ut i silverfinish (svart finns också) och vikten på 7,7 kilo tyder på en gedigen strömförsörjning. Baksidan är väldigt traditionell och Rotel har inte givit förstärkaren några speciella ingångar för iPod eller liknande, bara helt vanliga analoga ingångar. Däremot har den skivspelaringång för Moving Magnet-pickuper, vilket är bristvara hos flera av konkurrenterna.

Ljudkvalitet
Till och med på exakt samma volym som Onkyo och Yamaha hör man enkelt att gitarren får större klang och en fylligare karaktär. Här är basen bättre och fundamentet betydligt stabilare än hos de två japanska rivalerna. Trummor och kontrabas är saftigare än det lite platta ljudet vi hörde med Onkyo, och Rotel låter dessutom saftigare i toppen än Yamaha. Men bäst av allt är kanske mellanregistret – vilka praktfulla röster det förmedlar! Josefine Cronholms stämma är sagolikt bra i ”In Your Wild Garden”. Musiken låter stort och exakt på samma gång.

RA-06SE passar väldigt bra till akustisk och klassisk musik, men bangar inte för rock heller. Skunk Anansie på hög volym låter både hårt och tufft. Enda klagomålet vi har på Rotel är att det roliga tar slut lite för fort. Med 70 watt per kanal måste det trots allt finnas begränsningar och RA-06SE kan låta lite beklämd när vi närmar oss festnivåer.

Slutsats
Hade vi inte varit bortskämda med NAD M2 i referensanläggningen så hade vi kunnat leva länge med den här Rotel-förstärkaren, som är en sagolikt neutral och musikalisk förstärkare. Lyssnar du mycket på krävande akustisk och klassisk musik går det knappast att få något bättre i den här prisklassen – RA-06SE kliver rakt in på vår rekommenderad-lista.

Ljud & Bild tycker

Neutral och naturlig klang. Grymt mellanregister. Kunde haft ännu mer muskler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen