TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: 7 stereoförstärkare

Bra affär i stereo

Om du mest lyssnar på musik får du bättre ljud för pengarna om du köper en vanlig stereoförstärkare i stället för en hemmabioreceiver.

forfatter
Publicerad 2011-03-15 - 17:07
Produkter i testet
 • Sammanfattning
 • Marantz PM7004
 • Cambridge 740A
 • NAD C356BEE
 • Magnat MA 400
 • Onkyo A-9377
 • Rotel RA-06SE
 • Yamaha A-S500
 • En modern hemmabioreceiver kan ge bra ljud för pengarna. Utöver de nya HD-ljudformaten i surround kan de låta riktigt bra när de spelar musik i stereo. Men om du lyssnar på musik oftare än du tittar på film kan det vara värt att titta närmare på en renodlad stereoförstärkare. En sådan ger dig naturligtvis inte surroundljud när du tittar på Blu-ray, men har däremot en högre ljudkvalitet per krona.

  Användarvänlig
  Förutom att ge ett bättre ljud på grund av en enklare konstruktion – färre högtalare som ska drivas av samma strömförsörjning och färre komponenter som kan påverka varandra negativt – är en stereoförstärkare betydligt enklare att sköta. Du behöver inte gå in i något menysystem och det finns inga komplicerade inställningar som måste göras. Sätt på förstärkaren, ställ in rätt ingång och vrid upp volymen. En vanlig stereoförstärkare är lika enkel att använda i dag som den var för 20 år sedan – och mycket bättre.

  Förväntningar
  Prisklassen mellan 5 000 och 10 000 kronor anser vi som rimlig och i den kan du göra riktiga fynd om du vill få ut det mesta ur dina högtalare. De bästa i den här klassen kan göra ett lika bra jobb i stereo som vanliga hemmabioreceivrar som kostar uppemot 15 000 kronor. Det betyder att det finns tillräckligt med kraft för att återskapa musikens dynamik, och en tillräckligt fin detaljering för att man ska få en känsla av ljudbildens komplexitet. Den kan inte hålla kontroll över en hel orkester som dundrar loss eller återskapa alla dess otaliga övertoner, för sådant krävs större och kraftigare doningar som har ännu lägre förvrängning och spelar ännu renare. Men i den här klassen bör förstärkaren ändå kunna ge en trovärdig illusion av närvarokänsla.

  Kom ihåg att olika högtalare ställer olika krav på förstärkaren. Ett par tungdrivna högtalare som har låg känslighet och ett komplext delningsfilter bör matas med ännu högre effekt, då kan du leta i prisklassen över 10 000 kronor.

  Sju förstärkare
  I detta test tar vi oss an sju förstärkare. Alla har ungefär samma in- och utgångar och i princip samma konstruktion. Undantaget är Magnat MA 400 som har radiorör i förförstärkaren för att ge ett lenare och varmare ljud. Ett annat undantag är Cambridge 740A som stöder ett tämligen avancerat multiroom-system i form av Incognito/ABUS, vilket kan vara käckt för dem som har ett stort hus och vill kunna lyssna på musik i flera rum samtidigt. Samtliga förstärkare utom Cambridge och NAD C356BEE har skivspelaringång för MM-pickuper.

  Så testade vi 

  För att kunna höra vilket slags virke förstärkarna är gjorda av är det viktigt med en bra signalkälla och fina högtalare.

  Vi spelade CD-skivor på Pioneers Blu-ray-spelare LX54 (4 800 kr) som kopplades digitalt till Hegels D/A-omvandlare HD10 (10 000 kronor). Högtalarna var exklusiva Audiovector S3 Avantgarde Arreté (69 000 kr) som kopplades in med Synergistic Research Alpha-högtalarkablar (ca 2 500 kr). Högtalarna är mycket öppna, distinkta och neutrala och skiljer tydligt på olika förstärkare. Dessutom är de lättdrivna, vilket betyder att en kraftig förstärkare inte nödvändigtvis konkurrerar ut en som är svagare men har bättre detaljering. Vi dubbelkontrollerade också med DALI-högtalaren Ikon 5 mk2 (10 000 kr).
  För att alla testdeltagarna ska ha samma utgångsläge ställde vi in volymen med hjälp av testtoner och en ljudtrycksmätare. Ljudnivån sattes till 80 dB vid lyssningsplatsen, mätt på tre meters avstånd, i vårt 25 kvadratmeter stora rum. Det är lite högre än normal lyssningsvolym men inte mer än att förstärkarna bör klara av det.

  Musiken varierades från ett akustiskt gitarrstycke av Antonio Forcione och lugn musik med kontrabas och Josefine Cronholms vackra röst i ”In Your Wild Garden”, till rockigare takter med Skunk Anansies ”Hedonism”.

  Produkter i testet

  Sammanfattning

  Test av 7 stereoförstärkare

  Marantz PM7004

  Behaglig musik

  Marantz utlovar som vanligt hög ljudkvalitet från sin nya förstärkare, som sägs ha en optimal inställning av bas, mellanregister och diskant.

  Varmt och behagligt ljud.
  Begränsade kraftresurser.

  Cambridge 740A

  Bedårande energi

  På papperet är det här den kraftfullaste testdeltagaren. Den stöder multiroom, men allra viktigast är att den låter fantastiskt!

  Klockren ljudbild. Neutral. Bra dynamik.
  Ingen skivspelaringång.

  NAD C356BEE

  Stark och potent

  NADs nya C365BEE är en flexibel förstärkare med gott om muskler.

  Kraftfull. Pre Out/Main In.
  Saknar detaljer. Dämpad i toppen.

  Magnat MA 400

  Förstärkare med rörklang?

  Detta är den enda i testet som har radiorör i förförstärkardelen för att ljudet ska bli varmare och mjukare.

  Låter snyggt och prydligt.
  Saknar kraft.

  Onkyo A-9377

  Upplöst men beskedlig

  Onkyo A-5VL är den bästa digitalförstärkaren vi känner till för under femtusen kronor. Den här analoga kusinen låter också bra, men saknar lite tuffhet.

  Fin tonalitet.
  Saknar dynamik och kraft.

  Rotel RA-06SE

  Kraft och kontroll

  Rotel-förstärkaren är en av de kompaktaste i testet, men man ska inte döma hunden efter håren. RA-06SE låter kanonbra!

  Neutral och naturlig klang. Grymt mellanregister.
  Kunde haft ännu mer muskler.

  Yamaha A-S500

  Kontroll över tonerna

  Yamahas senaste tillskott är en av testets billigaste. För lite drygt femtusen kronor är A-S500 en mycket kompetent förstärkare.

  Stor klang. Fyllig bas.
  Lite ”rund i kanten”.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend