Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

TCL CSOT visar världens första böjda 65″ 8K OLED-TV

Utnyttjar avancerad tryckteknik för att uppnå extrem pixeltäthet.

Skrivet av / 2023-12-11 - 15:35
TCL CSOT visar världens första böjda 65″ 8K OLED-TV

Kinesiska TCL CSOT är en av de snabbast växande TV- och paneltillverkarna. Vid den senaste DTC 2023-konferensen i Wuhan, Kina, visade de upp ett antal innovativa bildskärmstekniker, inklusive en knivskarp OLED-TV med 8K-upplösning.

Världens första böjda 65-tums 8K 120Hz OLED-TV

OLED-skärmar med 8K-upplösning (7680 x 4320) är i sig inget nytt. Det som är banbrytande är att detta nu har uppnåtts med en panel på ”bara” 65 tum. Vilket är ganska imponerande, med tanke på att skärmen innehåller 33 miljoner pixlar. Tidigare var man tvungen att gå upp till 77-tumsskärmar (som LG OLED77Z3) för att få plats med så många pixlar.

Från DTC-mässan i Wuhan, Kina (Foto: TCL CSOT)

Så hur har TCL CSOT lyckats med det? Svaret ligger i den så kallade IJP-tekniken (inkjet printing), där pixlarna faktiskt trycks på ytan av OLED-panelen. IJP-tekniken använder lösningsmedel för att smälta organiska OLED-material och ”trycker” dem sedan på ytan av en plastfilm för att bilda R (röd), G (grön) och B (blå) organiska lysande subpixlar.

IJP-tekniken kommer att göra OLED-paneler billigare att massproducera och ge hög prestanda med ett mycket brett färgomfång (upp till 99% av DCI P3-färgrymden).

TCL CSOT har tidigare visat varianter av denna OLED-panel, inklusive en version som kan vikas ihop och placeras i en låda. Nu har de alltså visat upp en böjd skärm där kurvan motsvarar en radie på 1800R.

TCL CSOT visade även upp en 14-tums OLED-skärm för användning i bärbara datorer – även den tillverkad med IJP-teknik, samt en konkav spelmonitor.

Förutom 65-tums 8K OLED visade TCL CSOT även denna konkava(!) 31-tums 4K OLED-monitor (Foto: TCL CSOT)

När Ljud & Bild besökte TCL:s TV-konferens i Warszawa, Polen i november, antyddes det att vi kan få se IJP OLED-TV-apparater på marknaden under 2024/2025. Vi räknar med att vi kommer att få se en demonstration av tekniken på nära håll på CES 2024 i januari.

Läs också LG:s nya OLED-TV-apparater kan bli ännu mer spelvänliga Här är vad ryktena hittills säger om LG:s nya C4- och G4-modeller.
Läs också Här är TCL:s nya toppmodeller TCL har imponerat med sina prisvärda LCD-skärmar, och nu står high-end-modellerna för dörren.
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lanserar TV med 10 års garanti

Marimekko-mönster på The Frame

Här är Philips TV-modeller 2024

Här är de bästa (och galnaste!) TV-apparaterna vi såg i Las Vegas

Bländande och knivskarp!

Så är Panasonics nya "Fire TV"

Möt nästa generations MiniLED-teknik från Sony.

Är den här teven tillräckligt stor?

Vi tar en titt på LG:s transparenta OLED-TV

Panasonic byter växel med nya OLED-modeller

LG:s nya TV är både trådlös och genomskinlig

Samsungs nya TV-apparater får "AI-processor"

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen