Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Samsungs nya OLED-TV-apparater släpps den 20 april

De nya 55", 65" och 77"modellern I S95C-serien från Samsung är precis runt hörnet, tillsammans med en mängd andra 2023-modeller.

Av / 2023-02-23 - 18:39
Samsungs nya OLED-TV-apparater släpps den 20 april

Frankfurt/Ljud & Bild: Samsung meddelade idag att deras nya QLED- och OLED-TV-modeller för 2023 kommer att finnas tillgängliga från 20 april i Norden. Den inkluderar också den nya OLED-toppmodellen S95C. Den bygger på förra årets populära S95B, som Ljud & Bild testade och utsåg till årets TV-innovation.

Tillkännagivandet kommer i samband med Europas första Samsung Summit. Mässan hålls i Frankfurt och visar produktnyheterna för 2023 inom TV och ljud, smarta hem och hushållsapparater. Ljud & Bild deltar på Samsungs inbjudan, tillsammans med stora delar av den europeiska teknikpressen.

”På Samsung innoverar vi för att skapa sammankopplade upplevelser som hjälper våra kunder att spara energi och leva en mer praktisk livsstil. Från branschledande Neo QLED- och OLED-TV-apparater till tvättmaskiner som använder artificiell intelligens för att avgöra hur mycket tid, tvättmedel och vatten som faktiskt behövs. Våra produkter är levande och sammankopplade via SmartThings, säger Benjamin Braun, Samsung Europes Chief Marketing Officer.

Många av nyheterna visades för första gången på CES 2023 i Las Vegas i januari, men nu är den europeiska lanseringen ett faktum.

”På Samsung Summit firar vi funktionerna i våra nya produkter och hur de kan hjälpa våra kunder att leva en lugn och sammankopplad livsstil,” sa Braun.

Läs också Större OLED-skärmar från Samsung Samsung visar upp både Neo QLED, Micro LED och OLED-TV-apparater i Las Vegas, inklusive en ny 77-tummare!

Samsung S95C och S90C: Toppmodeller med QD-OLED-teknik

De nya OLED-modellerna är baserade på en ny generation QD-OLED-teknik från paneldivisionen Samsung Display, precis som i förra årets S95B-modell och Sonys A95K, men Samsung väljer i stället att kalla dem ”OLED with Quantum Dot”.

Årets modeller har fått ett antal förbättringar där det lovas upp till 2000 nits maximal ljusstyrka, förutom den imponerande kontrasten och färgåtergivningen vi associerar med OLED i allmänhet och QD-OLED i synnerhet. En annan viktig nyhet är att OLED-skärmarna nu också finns i upp till 77 tums skärmstorlek, till glädje för oss som tycker att 65 tum är för snålt.

Samsung S95C finns i 55, 65 och 77 tums skärmstorlek. (Foto: Audun Hage)

Två nya modellserier förväntas, där toppmodellen S95C har den separata kopplingsboxen One Connect, i likhet med de bästa Neo QLED-skärmarna.

Genom att placera anslutningarna och delarna av elektroniken i en sådan extern låda kan själva skärmen göras betydligt smalare. Lillebror, S90C, har integrerade anslutningar och elektronik, med en något tjockare formfaktor. Båda modellserierna har fyra HDMI-ingångar som alla stöder 2.1-standarden.

OLED-skärmarna stöder uppdateringsfrekvenser upp till 144 Hz och har alla Samsungs smarta funktioner, inklusive Samsung Gaming Hub. De har också fått AMDs FreeSync Premium Pro-certifiering för en mjukare spelupplevelse. Däremot är det – tyvärr – inget snack om att stödja Dolby Vision, vare sig för film, strömning eller spel.

Samsung IoT Hub: Ett smartare ekosystem för underhållning

2023-modellerna från Samsung får brett stöd för olika smarta standarder. Förutom Samsungs egna SmartThings stöds Zigbee, Thread och Matter genom en inbyggd smart modul i TV-skärmen. Det möjliggör enklare kontroll av olika IoT-enheter för det smarta hemmet, som kan styras på TV-skärmen via vad Samsung kallar SmartThings Dashboard.

SmartThings med inbyggd IoT Hub stöds på alla 2023 QLED- och OLED-modeller, medan en separat dongle krävs på de billigare modellerna CU7000, CU8000 & CU8500.

Samsungs TV-modeller från 2023 kan användas för att koppla ihop och styra en mängd olika smarthem-produkter. (Foto: Audun Hage)

Mer Neo QLED

Förutom de nya OLED-skärmarna kommer vi naturligtvis att få se ett antal nya Neo QLED 4K- och 8K-TV-apparater, som är LCD-TV-apparater med miniLED-bakbelysning. Neo QLED-bildkvaliteten drivs av Samsungs avancerade Neural Quantum-processor, Mini LED-bakbelysning, 14-bitars bearbetning och AI-uppskalning.

Bland de modeller som visas finns 8K-modellerna QN900C och QN800C, liksom 4K-modellerna QN95C, QN90C och QN85C, som ersätter de populära QN95B, QN90B och QN85B från 2022. För att vara säker på tatt det är en 2023-modell du köper ska du alltså leta efter ett ”C” i modellbeteckningen.

Årets modeller bygger vidare på den generation vi känner från förra året, med några viktiga innovationer. Samsung betonar bland annat sin nya Auto HDR Remastering-algoritm. Den använder AI-teknik för att analysera och uppskala vanligt SDR-innehåll (Standard Dynamic Range) till HDR. Funktioner som Shape Adaptive Light Control och Real Depth Enhancer Pro ska bidra till en ljusare och mer verklighetstrogen bild.

Naturligtvis är upplevelsen inte komplett utan ordentligt ljud. Samsung OLED- och Neo QLED-TV-apparater stöder Dolby Atmos och Object Tracking Sound (OTS) för bättre surroundljud-återgivning. Flera av modellerna stöder också Q Symphony, som ger utökat surroundljud när det paras ihop med en kompatibel soundbar.

Pris och tillgänglighet

Samsungs nya TV-modeller från 2023 släpps i Europa och Norden från och med den 20 april. De svenska priserna är ännu inte officiella, men vi kommer att uppdatera med mer info och fler intryck från Frankfurt efter vart.

Artikeln uppdateras!

Ljud & Bild specificerar att reseomkostnaderna för detta reportage betalades av tillverkaren.
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Loewes OLED-TV-apparater är nu "Made in Germany"

Enorm 3D-skärm från LG

Här är Samsungs nya TV-modeller 2024: Fulla av AI-funktioner

TCL:s 163-tums X11H demonstrerad i Kina

Nu vet vi priserna på årets nya OLED-TV från LG

Här är Sonys nya TV-modeller för 2024

TCL C855 går upp till 98 tum

Här är TCL 115X955 MAX

Nu kan du titta på OLED-TV på flygresan

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Jätte-TV redo för Sverige

Se vad vi hittade hos LG i Tyskland

Rulla till toppen