Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Samsung släpper 8K-TV i år också – uppfyller EU:s hårda energikrav

Ett nytt bildläge är räddningen för strömslukande 8K TV-apparater.

Av / 2023-02-24 - 10:19
Samsung släpper 8K-TV i år också – uppfyller EU:s hårda energikrav

Den 1 mars 2023 träder nya EU-regler i kraft som ställer hårdare krav på TV-skärmars energieffektivitet. Det har spekulerats om detta skulle innebära slutet för TV-apparater med 8K-upplösning. Men under Samsung Summit 2023 i Frankfurt bekräftade Samsung att de kommer med 8K-TV även i år. De visade upp både 8K-modellen QN800C och flaggskeppet QN900C med 8K-upplösning.

Samsung tror fortfarande stenhårt på 8K-formatet och anser att det är framtiden för TV. De hävdar att de har jobbat hårt med att minska strömförbrukningen, som ska vara betydligt förbättrad i de senaste generationerna.

Läs också Kan 8K TV förbjudas? Strängare EU-krav på energieffektivitet kan sätta stopp för knivskarpa men energikrävande 8K-TV-apparater.

Räddas av energisparande eko-läge

Lösningen på svårigheterna med strömförbrukningen är ett nytt, extra energibesparande bildläge som heter Eco Mode. 8K-TV-modellerna levereras från fabrik med den här bildinställningen implementerad. TV:n kör då med en avsevärt reducerad och ”plomberad” ljusstyrka, så att strömförbrukningen uppfyller EU:s krav. Sedan kan kunderna själva avgöra om de vill behålla eco-läget eller välja ett annat och ljusare bildläge.

TV-apparaterna har även andra energibesparande funktioner, så att man i praktiken kan välja andra bildlägen som Film och Dynamiskt och titta på videoinnehåll med HDR (High Dynamic Range) och ändå få en bra bild. Eller så stänger man av alla eko-funktioner och ljussensorer, och kör med ljusstyrkan på max – perfekt för maximalt nöje med filmer och serier i HDR-format eller för att titta på sport i dagsljus.

Samsungs nya 8K-modeller kommer att lanseras under våren/sommaren 2023 och vi ser fram emot att titta närmare på strömförbrukningen – och bildkvaliteten – när vi får in dem i testrummet.

Läs också Här är Samsungs TV-modeller 2023 – för första gången i Europa De nya 55", 65" och 77"modellern I S95C-serien från Samsung är precis runt hörnet, tillsammans med en mängd andra 2023-modeller.
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Loewes OLED-TV-apparater är nu "Made in Germany"

Enorm 3D-skärm från LG

Här är Samsungs nya TV-modeller 2024: Fulla av AI-funktioner

TCL:s 163-tums X11H demonstrerad i Kina

Nu vet vi priserna på årets nya OLED-TV från LG

Här är Sonys nya TV-modeller för 2024

TCL C855 går upp till 98 tum

Här är TCL 115X955 MAX

Nu kan du titta på OLED-TV på flygresan

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Jätte-TV redo för Sverige

Se vad vi hittade hos LG i Tyskland

Rulla till toppen