TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022
Nyhet

Nya EU-regler kan innebära slutet för 8K-TV-apparater

Strängare EU-krav på energieffektivitet kan sätta stopp för knivskarpa men energikrävande 8K-TV-apparater.

forfatter
Publicerad 2022-10-18 - 15:50

Är du bland dem som drömmer om en splitterny knivskarp 8K-TV? Tja, från och med nästa år kan de försvinna – eller helt enkelt förbjudas!

Från och med den 1 mars 2023 träder de nya EU-reglerna i kraft, som ställer strängare krav på tv-skärmars energieffektivitet. Detta kan slå extra hårt mot bildskärmar med 8K-upplösning (7680 x 4320), enligt intressegruppen 8K Association.

8K-TV kämpar för att uppfylla energikraven

Vissa 8K- och microLED-skärmar i high-end-klassen har hittills varit undantagna från reglerna, men i mars nästa år kommer detta undantag att tas bort, så att 8K-skärmar i praktiken har samma energieffektivitetskrav (EEIMax 0.90) som vanliga 4K-skärmar. Kraven kan vara svåra att uppfylla, inte bara för 8K-skärmarna utan också för vissa avancerade 4K-skärmar som OLED och QD-OLED.

Läs också Knivskarp 8K-OLED från LG OLED-teknikens alla välkända kvaliteter, kombinerat med knivskarp 8K-upplösning, gör denna toppmodell från LG till något av det häftigaste vi har sett!

En 8K-skärm har fyra gånger så många pixlar (7 680 x 4 320 jämfört med 3 840 x 2 160) som en 4K-skärm, vilket ger fördelar som betydligt högre pixeldensitet (PPI) och bättre bildskärpa. Men 8K har också sina utmaningar: De små pixlarna avger mindre ljus per area. Bakgrundsbelysningen och/eller transistorerna i bildpanelen måste därför drivas hårdare för att ge samma ljusstyrka som en 4K-skärm – med högre strömförbrukning som följd. Detta är något som påverkar både LCD- och OLED-baserade 8K-skärmar till viss grad, skriver 8K Association.

Detta är utan tvekan dåliga nyheter för TV-tillverkare som Samsung, Sony, LG och TCL, som erbjuder ett brett sortiment av TV-apparater med 8K-upplösning. Organisationen bakom 8K-formatet har därför gjort utspel där man ber EU att mjuka upp reglerna, innan de träder i kraft den 1 mars nästa år.

Fun fact: Ljud & Bild hade 2021 ett aprilskämt där vi hävdade att EU skulle förbjuda 8K, men då av helt andra skäl (brist på halvledare)…

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Annons
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna en kommentar

OLED plus Ambilight = större inlevelse! Philips är tillbaka med ännu en färgsprakande OLED-TV: Med saftig kontrast och Ambilight är allt dukat för härliga filmupplevelser.
YouTube kör vertikalt på TV-skärmen Nu kan du snart se de vertikala videoklippen i YouTube-appen i din smarta tv.
Största TV:n vi har testat någonsin Glöm 85 tum, nu är det 98 tum som gäller om du vill ha en större TV än alla dina grannar! TCL 98C735 är en riktig monster-TV – och bildkvaliteten överraskar.
Samsung TV-ägare? Då ska du läsa detta! Apple TV-appen för Samsung TV strömmar nu innehåll i det öppna HDR10+ formatet som ett alternativ till Dolby Vision.
MiniLED ger bättre kontrast Sony har uppgraderat en av sina bästa LCD-skärmar med finmaskig MiniLED-bakbelysning. Den ger imponerande exakt kontrast och ljusstyrka, men det finns fortfarande utrymme för förbättringar ...
Kan 8K TV förbjudas? Strängare EU-krav på energieffektivitet kan sätta stopp för knivskarpa men energikrävande 8K-TV-apparater.
Följ Ljud & Bild