TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Nya EU-regler kan innebära slutet för 8K-TV-apparater

Strängare EU-krav på energieffektivitet kan sätta stopp för knivskarpa men energikrävande 8K-TV-apparater.

forfatter
Publicerad 2022-10-18 - 15:50

Är du bland dem som drömmer om en splitterny knivskarp 8K-TV? Tja, från och med nästa år kan de försvinna – eller helt enkelt förbjudas!

Från och med den 1 mars 2023 träder de nya EU-reglerna i kraft, som ställer strängare krav på tv-skärmars energieffektivitet. Detta kan slå extra hårt mot bildskärmar med 8K-upplösning (7680 x 4320), enligt intressegruppen 8K Association.

8K-TV kämpar för att uppfylla energikraven

Vissa 8K- och microLED-skärmar i high-end-klassen har hittills varit undantagna från reglerna, men i mars nästa år kommer detta undantag att tas bort, så att 8K-skärmar i praktiken har samma energieffektivitetskrav (EEIMax 0.90) som vanliga 4K-skärmar. Kraven kan vara svåra att uppfylla, inte bara för 8K-skärmarna utan också för vissa avancerade 4K-skärmar som OLED och QD-OLED.

Läs också Knivskarp 8K-OLED från LG OLED-teknikens alla välkända kvaliteter, kombinerat med knivskarp 8K-upplösning, gör denna toppmodell från LG till något av det häftigaste vi har sett!

En 8K-skärm har fyra gånger så många pixlar (7 680 x 4 320 jämfört med 3 840 x 2 160) som en 4K-skärm, vilket ger fördelar som betydligt högre pixeldensitet (PPI) och bättre bildskärpa. Men 8K har också sina utmaningar: De små pixlarna avger mindre ljus per area. Bakgrundsbelysningen och/eller transistorerna i bildpanelen måste därför drivas hårdare för att ge samma ljusstyrka som en 4K-skärm – med högre strömförbrukning som följd. Detta är något som påverkar både LCD- och OLED-baserade 8K-skärmar till viss grad, skriver 8K Association.

Detta är utan tvekan dåliga nyheter för TV-tillverkare som Samsung, Sony, LG och TCL, som erbjuder ett brett sortiment av TV-apparater med 8K-upplösning. Organisationen bakom 8K-formatet har därför gjort utspel där man ber EU att mjuka upp reglerna, innan de träder i kraft den 1 mars nästa år.

Fun fact: Ljud & Bild hade 2021 ett aprilskämt där vi hävdade att EU skulle förbjuda 8K, men då av helt andra skäl (brist på halvledare)…

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+. Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

Lämna en kommentar

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
MSI RTX 40: Nya prisbelönta serier med bärbara datorer

Ta språnget till en helt ny nivå med de senaste grafikkorten i GeForce RTX 40-serien och 13:e generationens Intel® Core™-processorer.

lbpluss
LG:s 2023 OLED-TV redo för Norden Släpps i butik den 13 mars - kan förbeställas redan nu.
lbpluss
Sony satsar mer på QD-OLED Sony har hållit knäpptyst om årets nya TV-apparater, men nu har de äntligen tagit bladet från munnen. De nya toppmodellerna A95L och A80L äntrar scenen.
lbpluss
Kolla in 98-tummaren från Sony! Sony lanserar sin första 98-tums 4K-TV med buller och bång! Det kommer dock inga nya 8K-TV-apparater i år.
lbpluss
Här är Samsungs nya 8K-flaggskepp, QN900C Ett nytt bildläge är räddningen för strömslukande 8K TV-apparater.
lbpluss
Här är Samsungs TV-modeller 2023 – för första gången i Europa De nya 55", 65" och 77"modellern I S95C-serien från Samsung är precis runt hörnet, tillsammans med en mängd andra 2023-modeller.
Följ Ljud & Bild