Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Nya EU-regler kan innebära slutet för 8K-TV-apparater

Strängare EU-krav på energieffektivitet kan sätta stopp för knivskarpa men energikrävande 8K-TV-apparater.

Av / 2022-10-18 - 15:50
Nya EU-regler kan innebära slutet för 8K-TV-apparater

Är du bland dem som drömmer om en splitterny knivskarp 8K-TV? Tja, från och med nästa år kan de försvinna – eller helt enkelt förbjudas!

Från och med den 1 mars 2023 träder de nya EU-reglerna i kraft, som ställer strängare krav på tv-skärmars energieffektivitet. Detta kan slå extra hårt mot bildskärmar med 8K-upplösning (7680 x 4320), enligt intressegruppen 8K Association.

8K-TV kämpar för att uppfylla energikraven

Vissa 8K- och microLED-skärmar i high-end-klassen har hittills varit undantagna från reglerna, men i mars nästa år kommer detta undantag att tas bort, så att 8K-skärmar i praktiken har samma energieffektivitetskrav (EEIMax 0.90) som vanliga 4K-skärmar. Kraven kan vara svåra att uppfylla, inte bara för 8K-skärmarna utan också för vissa avancerade 4K-skärmar som OLED och QD-OLED.

Läs också Knivskarp 8K-OLED från LG OLED-teknikens alla välkända kvaliteter, kombinerat med knivskarp 8K-upplösning, gör denna toppmodell från LG till något av det häftigaste vi har sett!

En 8K-skärm har fyra gånger så många pixlar (7 680 x 4 320 jämfört med 3 840 x 2 160) som en 4K-skärm, vilket ger fördelar som betydligt högre pixeldensitet (PPI) och bättre bildskärpa. Men 8K har också sina utmaningar: De små pixlarna avger mindre ljus per area. Bakgrundsbelysningen och/eller transistorerna i bildpanelen måste därför drivas hårdare för att ge samma ljusstyrka som en 4K-skärm – med högre strömförbrukning som följd. Detta är något som påverkar både LCD- och OLED-baserade 8K-skärmar till viss grad, skriver 8K Association.

Detta är utan tvekan dåliga nyheter för TV-tillverkare som Samsung, Sony, LG och TCL, som erbjuder ett brett sortiment av TV-apparater med 8K-upplösning. Organisationen bakom 8K-formatet har därför gjort utspel där man ber EU att mjuka upp reglerna, innan de träder i kraft den 1 mars nästa år.

Fun fact: Ljud & Bild hade 2021 ett aprilskämt där vi hävdade att EU skulle förbjuda 8K, men då av helt andra skäl (brist på halvledare)…

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Loewes OLED-TV-apparater är nu "Made in Germany"

Enorm 3D-skärm från LG

Här är Samsungs nya TV-modeller 2024: Fulla av AI-funktioner

TCL:s 163-tums X11H demonstrerad i Kina

Nu vet vi priserna på årets nya OLED-TV från LG

Här är Sonys nya TV-modeller för 2024

TCL C855 går upp till 98 tum

Här är TCL 115X955 MAX

Nu kan du titta på OLED-TV på flygresan

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Jätte-TV redo för Sverige

Se vad vi hittade hos LG i Tyskland

Rulla till toppen