Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Philips lanserar Google-konkurrent

Philips TV går sin egen väg i den nya modellen The Xtra, som kommer att baseras på en helt ny plattform.

Av / 2023-02-10 - 14:51
Philips lanserar Google-konkurrent

Philips visade upp sina nya TV-modeller för 2023 den här veckan, inklusive nya versioner av OLED-skärmarna OLED + 908, OLED808 och LCD-skärmen The One. Men också en helt ny modellserie som Philips kallar “The Xtra” (Philips PML9308 och PML9008).

Läs också Kolla in Philips TV-nyheter Toppmodellerna OLED+ 937, OLED+ 907 och PM9507 lovar gnistrande bildkvalitet - med Ambilight-ljus och ljud från Bowers & Wilkins.

Philips The Xtra

Xtra-serien skiljer sig från de andra Philips-modellerna genom att använda så kallad MiniLED-bakbelysning för bättre kontrast. Det lovas en ljusstyrka upp till 1000 nits och bättre kontrast än vanliga LCD-skärmar. Modellerna har 7:e generationens P5-processor och så kallad Ambient Intelligence – en ljussensor som anpassar bilden till omgivningen.

Naturligtvis har båda modellserierna även Ambilight, medan PML9308 också har ett 2.1-ljudsystem från Bowers & Wilkins monterat under skärmen. Dess lillebror PML9008 har vanliga stereohögtalare.

TV-apparaterna har också en helt ny plattform. Medan One- och OLED-skärmarna kör Android 11 med den populära Google TV-plattformen, får Xtra-serien alltså ett annat operativsystem och grafiskt användargränssnitt än vi är vana vid.

Exakt vad plattformen ska heta och vad den kan göra, vilka appar som stöds, är för tidigt att säga, men Philips har tidigare använt ett Linux-baserat system som heter Saphi på vissa budgetmodeller.

Philips höll en kort demonstration av systemet, som fortfarande är under utveckling, men det verkade enkelt och överskådligt. Det kan säkert vara intressant för dem som inte vill involvera Google i allt de strömmar och tittar på. Samtidigt vet vi hur resurskrävande det är att hålla ett sådant system uppdaterat med appar, tjänster och ny funktionalitet.

Så här ser det grafiska användargränssnittet från Philips TV ut. (Foto: Audun Hage)

Philips The One

Den populära LCD-TV:n The One kommer också i en ny version i år, och den modellen är fortfarande Google/Android-baserad. Philips säger att de har haft stor framgång med modellen, som har precis de finesser som genomsnittliga TV-tittare efterfrågar.

Det vill säga, nu är det inte bara “The One” längre, utan snarare The Two…!

Serien är nämligen uppdelad i två modeller (PUS8508 och PUS8808) där den dyraste använder en mer avancerad 4K/120 Hz LCD-panel, medan lillebror klarar sig med 4K/60Hz.

Vi har tidigare testat The One-serien med bra resultat vid flera tillfällen, så den här modellen hamnar nog på testbänken även i år.

Läs också Mycket ljus, mycket färger Philips The One har en imponerande skarp bildkvalitet och dessutom en udda finess: Ambilight!
Philips The One finns i två versioner, där den mer påkostade versionen har högtalare från Bowers & Wilkins. (Foto: Audun Hage)

Pris och tillgänglighet

Philips “The One” kommer i 43/50/55/65/75/85 tum (PUS8808) respektive 43/50/55/65 tum (PUS8508). Båda serierna släpps i butik under våren 2023.

Philips “The Xtra” kommer i 55/65 tum (PML9308) respektive 55/65/75 tum (PML9008) med lansering under sommaren.

 

 

Ljud & Bild specificerar att reseomkostnaderna för detta reportage betalades av tillverkaren.

Microsoft och Google tar upp striden

Nu dras frontlinjerna upp: Vem har den bästa artificiella intelligensen - Google eller Microsoft?

Läs mer

Bard är Googles svar på ChatGPT

Bard är baserad på språkmodellen Language Model for Dialogue Applications (LaMDA) och görs nu tillgänglig för en utvald testgrupp innan den lanseras för allmänheten om några veckor.

Läs mer
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Loewes OLED-TV-apparater är nu "Made in Germany"

Enorm 3D-skärm från LG

Här är Samsungs nya TV-modeller 2024: Fulla av AI-funktioner

TCL:s 163-tums X11H demonstrerad i Kina

Nu vet vi priserna på årets nya OLED-TV från LG

Här är Sonys nya TV-modeller för 2024

TCL C855 går upp till 98 tum

Här är TCL 115X955 MAX

Nu kan du titta på OLED-TV på flygresan

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Jätte-TV redo för Sverige

Se vad vi hittade hos LG i Tyskland

Rulla till toppen