Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Bard är Googles svar på ChatGPT

Bard är baserad på språkmodellen Language Model for Dialogue Applications (LaMDA) och görs nu tillgänglig för en utvald testgrupp innan den lanseras för allmänheten om några veckor.

Av / 2023-02-07 - 13:00
Bard är Googles svar på ChatGPT

Chatboten ChatGPT, som är baserad på artificiell intelligens (AI), tog världen med storm när verktyget blev allmänt tillgängligt i början av december 2022.

Vi tvekade inte att kalla ChatGPT ”det mest revolutionerande tekniska framsteget som världen har sett på många år”, och efter vårt första möte med det dialogbaserade AI- chattverktyget bedömde vi att ChatGPT åtminstone har potential att ”fundamentalt förändra hur miljontals människor arbetar.”

Mycket tyder på att sökmotorjätten Google har tänkt likadant. Idag, bara två månader och några dagar efter den officiella lanseringen av ChatGPT, meddelade Google att det är klart med den nya ”experimentella, dialogbaserade AI-tjänsten Bard.”

Detta enligt ett blogginlägg av Googles vd, Sundar Pichai, som just har publicerats.

Läs också ChatGPT är det häftigaste tekniska framsteget. Ett genombrott inom AI-teknik eller ett hotscenario?

Enligt ett pressmeddelande från Google kombinerar Bard ”all möjlig kunskap från internet med intelligensen och kreativiteten i Googles språkmodeller. Mot den bakgrunden kan det till exempel hjälpa till att förklara nya upptäckter från NASA:s James Webb-teleskop för en 9-åring – eller lära sig om fotbollens bästa anfallare just nu och ge förslag på träningsövningar.”

Lanseringen kommer initialt att vara en ”light-version” av LaMDA, eftersom den här mindre modellen kräver betydligt mindre datorkraft och därmed lättare kan distribueras till fler användare. Det ger mer feedback från användare, vilket i kombination med interna tester säkerställer att Bards svar uppfyller höga krav på kvalitet, säkerhet och noggrannhet, försäkrar Google.

Bard
(Foto: Google)

Snart kommer Googles sökmotor att ha funktioner som dissekerar komplex information och olika perspektiv och förvandlar det till ett lättillgängligt format, lovas det.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AI, AI och mer AI i Googles planer

Nu kan du prata med ChatGPT

NASA:s robottåg på Månen

Google Gemini blir mer allsmäktig

Skärmen gör allt utom att läsa tankar!

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

Rulla till toppen