Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Nu kommer Sonys nya OLED-TV

Nya A85 OLED utlovar ”ljud och bild i perfekt harmoni”.

Av / 2020-05-12 - 13:01
Nu kommer Sonys nya OLED-TV

Sonys OLED-skärmar kan hävdas vara några av marknadens mest stilrena TV-apparater: en lövtunn OLED-panel från LG i kombination med Sonys nästan osynliga högtalare blir tillsammans läckert för både ögon och öron. Det var vad vi tyckte när vi testade 2019-modellerna AG9 och AG8!

Nu är tiden kommen för de nya 2020-modellerna, där Sony bygger vidare på samma framgångsrika formel som senast: nya OLED-modellen A85 visades upp första gången på CES-mässan i Las Vegas, men nu är den redo för butikshyllorna här hemma.

 

Läs också: CES 2020 – 8K LED och 4K OLED från Sony

Sony A85 OLED

Sony A85 OLED. (Foto: Sony)

Sonys senaste OLED-skärm har precis som föregångarna en 4K OLED-panel från LG, i kombination med Sonys egen patenterade bildbildning. A85 är utrustad med värstingprocessorn X1 Ultimate, som vi tidigare bara har sett i de dyraste highend-modellerna.

Sony-processorn har många avancerade funktioner i verktygslådan, inklusive Pixel Contrast Booster som förbättrar färg och kontrast, och framför allt X-Motion Clarity som ger smidiga och sömlösa rörelser. Den senare är det faktiskt första gången Sony använder en OLED-TV, så det ska bli spännande att undersöka den närmare när vi får in TV:n för test.

Sony A85 stöder Dolby Vision HDR-video och har Dolby Atmos-ljudbehandling. Den kan dessutom skryta med Netflix Calibrated Mode som visar Netflix-innehåll i studiokvalitet. A85 är dessutom IMAX® Enhanced-certifierad, vad nu det innebär i praktiken.

Osynliga högtalare

På ljudsidan hittar vi som förväntat Sonys Acoustic Surface Audio-lösning, där själva TV-skärmen används som högtalare. Så kallade aktuatorer på baksidan får bildpanelen att ”svänga” i takt med ljudsignalen, så att ljudet tycks komma direkt från bilden. Årets modell har två extra bashögtalare på baksidan för att ge extra fyllighet i musik och ljudeffekter.

För den som ändå är sugen på externa högtalare är det bra att veta att Sony-skärmen stöder HDMI eARC (enhanced Audio Return Channel) för högupplöst ljudöverföring till soundbar-högtalare med Dolby Atmos.

Däremot verkar det inte som om A85 får HDMI 2.1-ingångar. Detta innebär bland annat att gaming-relaterade funktioner som VRR (variabel refresh rate) och ALLM (auto low latency mode) lyser med sin frånvaro. Sony har dock en LCD-highend-modell (XH90) på gång som stöder dessa funktioner.

Android TV

A8-serien kör Android TV (version 9 Pie) och har därför Google Assistant-röststyrning och Chromecast inbyggt, som gör att användarna enkelt kommer åt innehåll, tjänster och enhetsdelning. Sony-skärmen stöder även Apple AirPlay och kan strömma filmer, musik, spel och bilder från iOS-enheter.

Sony A85 OLED kommer till butikerna under maj/juni. Här är de svenska riktpriserna:

Sony KD-55A85 (55 tum): 23 000 kr
Sony KD-65A85 (65 tum): 34 000 kr

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

1 reaktion på ”Nu kommer Sonys nya OLED-TV”

  1. Annika Brinkberg Lapidus

    Hej!
    Kan du berätta för mig vad skillnaden är mellan Sony Oled A87 och Sony Oled A85?
    Med vänlig hälsning,
    Annika Brinkberg Lapidus

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Här är TCL 115X955 MAX

Nu kan du titta på OLED-TV på flygresan

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Jätte-TV redo för Sverige

Se vad vi hittade hos LG i Tyskland

Smygtitt på LG:s nya OLED-modeller i Frankfurt

163 tum, någon större?

Nu i butik: TCL X955-serien

Smygtitt på Samsungs 2024 TV-modeller

LG: Våra OLED-TV-apparater är de bästa för film

Lanserar TV med 10 års garanti

Marimekko-mönster på The Frame

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen