Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 04Delta

Nyhet

Nobelpriset i kemi tilldelas kvantpricksforskare

Visste du att din TV-skärm kan innehålla avancerad kemi?

Skrivet av / 2023-10-20 - 14:11
Nobelpriset i kemi tilldelas kvantpricksforskare

Nobelpriset i kemi för 2023 tilldelades i år forskarna Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus och Alexei I. Ekimov för deras upptäckt av kvantprickar, meddelade den svenska Kungliga Vetenskapsakademien tidigare i oktober.

Kvantprickar (även kända som ”quantum dots” på engelska) är små kristaller som kan avge ljus i olika färger. Om du tycker att begreppet låter bekant kan det bero på att vi nämner det relativt ofta här på Ljud & Bild!

Upptäckten gjordes på 1980-talet och idag används tekniken för att förbättra färgåtergivningen i moderna TV-skärmar, bland annat i många av de QLED- och QD-OLED-TV-apparater som säljs idag.

Men kvantprickar har också potential inom en rad andra tillämpningsområden, såsom solcellsteknik, bättre sensorer och nya medicinska metoder”, skriver Kungliga Vetenskapsakademien i sin motivering.

Kvantprickar används i QD-OLED monitorer och TV-skärmar (Foto: Samsung Display)

Uppför sig som en atom

Kvantprickar är extremt små och består av cirka 1 000 atomer. Det innebär att de små prickarna beter sig som en atom, vilket ger dem speciella egenskaper. Kvantprickarna avger ljus i olika färger beroende på storlek, och när de används i t.ex. LCD-skärmar kan de användas för att förstärka grundfärgerna rött, grönt och blått och utöka antalet färgnyanser som kan visas. De större kvantprickarna sänder ut de längsta ljusvågorna som rött ljus, medan de mindre sänder ut kortare vågor som ger blått ljus.

Kvantprickar fungerar också som halvledare, vilket ger dem både optiska och elektriska egenskaper. De lysande partiklarna är också användbara inom medicinen. Kirurger använder dem bland annat för att lysa upp tumörer så att de syns bättre.

(Foto: Samsung Display)

Flera tillämpningar

Enligt Kungliga Vetenskapsakademien har kvantprickar stor nytta för mänskligheten. Forskarna tror att de i framtiden kan bidra till flexibel elektronik, pyttesmå sensorer, tunnare solceller och krypterad kvantkommunikation(!) – så vi har bara börjat utforska potentialen hos dessa små partiklar.

Nobelpriset i kemi är ett av de ursprungliga priserna i Alfred Nobels testamente och är mycket prestigefyllt inom forskningsområdet. Förutom ära och berömmelse får vinnarna också dela på 11 miljoner kronor.

Ljud & Bild delade för övrigt ut ett TV-innovationspris 2022 till Samsung S95B med QD-OLED-teknik. Kanske inte riktigt i nivå med Nobelpriset, men vi var inne på rätt spår!

Läs också Vi testar Samsungs första QD-OLED-TV Äntligen har vi testat en av årets mest omtalade och efterlängtade TV-apparater! Samsung S95B har en oerhört imponerande bildkvalitet, men behöver förbättras på vissa områden.

Om du är extra intresserad kan du kolla in videon från utnämningen här:

 

 

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CES 2024: LG vinner hela 33 innovationspriser

Hisense höjer ribban med ny flaggskepps-TV

Ny 98" Samsung-TV redo för Sverige

TIME: LG:s trådlösa OLED kan förändra våra liv

Avancerad nanoteknik som förbättrade TV-bilden får Nobelpris

Nu är den här

Från pytteliten till kolossal: TCL MQLED80

Snart i butik: Hisense 100" U7KQ

Kan en trådlös OLED-TV vara värd så här mycket pengar?

Mer sofistikerad konst till The Frame

Här är höstens nya TV-modeller från Philips

Ny Playstation-app för Android TV

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen