Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

LG lanserar små och stora OLED och QNED

Äntligen får vi en 42-tums OLED-TV! Och en 97-tummare ... LG lovar också en smartare TV-upplevelse.

Av / 2022-01-04 - 15:45
LG lanserar små och stora OLED och QNED

Vid första anblicken finns det inga stora överraskningar i LG:s nya TV-sortiment. LCD-skärmar i de billigare klasserna, flera modeller med QNED-teknik (MiniLED) och fortfarande OLED som tronar på toppen. Ännu lite bättre bild än tidigare räknar vi med, plus bättre smart-TV-funktioner med ny webOS-mjukvara. Och inte minst … fler skärmstorlekar!

2022 LG OLED evo C2 42inch-scaled
Äntligen en 42-tums OLED-TV från LG, i C2-serien. En gaming-favorit? Foto: LG

 

Nya OLED-modeller

LG:s OLED-teknik gjorde succé direkt när den lanserades för nio år sedan, just på CES-mässan. När varje pixel är sin egen ljuskälla slipper man bakbelysningen och åstadkommer en perfekt svärta, utan artefakter som glorior och ”smutsiga moln” som förstör bilden.

Det är ingen överraskning att koreanerna även i år kommer med nya OLED-modeller, först ut är G2- och C2-serien – efterföljarna till G1 och C1 som vi känner så väl från 2021.

Både G- och C-modellerna är baserade på samma OLED-panel (OLED evo). G2-serien drar dock upp ljusstyrkan ett snäpp högre än C2 genom att ha bättre passiv kylning samt mer avancerade algoritmer i Alpha 9-processorn som nu är inne på sin 5:e generation. LG kallar funktionen för Brightness Booster. Efter vad Ljud & Bild förstår ska det handla om 1100-1200 nits i maximal ljusstyrka för G2-serien medan C2 får klara sig med max 900 nits.

Hur mycket detta gör för bildkvaliteten återstår förstås att se!

Perfekta färger?

Nytt för 2022 är att LG hävdar att deras OLED-TV återger 100 av den utökade färgrymden DCI-P3, som används för Ultra HD-material. De nya modellerna ska kunna visa färger som matchar källmaterialet, hur mörk eller ljus bilden än är. Bilden utlovas också vara helt befriad från flimmer.

Som skapt för gaming

Bland TV-tillverkarna är det få som varit lika gaming-vänliga som LG, tack vare finesser som G-Sync och Freesync, variabel bildfrekvens (VRR) och stöd för 4K/120 Hz i alla HDMI-ingångar. 2022 blir inget undantag: upp till fyra ingångar stöder HDMI 2.1-funktioner, och vi hittar även stöd för gaming-streamingtjänster som Nvidia GeForce NOW och Google Stadia. Du behöver alltså bara en kompatibel spelkontroll för att komma igång.

En annan nyhet är spelspecifika profiler i Game Optimizer-menyn. Med snabb åtkomst till det nya Dark Room-läget, som justerar ljusstyrkan i mörka rum. Du kan också komma åt G-Sync, Freesync och variabel bildhastighet (VRR) från samma meny. Ett Sport-läge med optimeringar för förstapersonsspel i högt tempo, rollspel och RTS finns också.

 

2022 LG OLED evo family-scaled
Årets OLED-modeller från LG finns i fler storlekar än tidigare. Foto: LG

 

Fler skärmstorlekar

Förutom bättre bild kommer det att finnas både mindre och större skärmar att välja på. 83 tum finns redan, nu får den sällskap av en gigantisk 97-tums OLED-TV! Världens första i sitt slag. Dessa kompletterar de befintliga storlekarna 55, 65 och 77 tum. G2-serien kan väggmonteras, vilket G-serien har kunnat sedan 7-versionen gick ur produktion.

LG:s storsäljare har varit den billigare C-serien. Även C2 kommer i flera storlekar under året. Bland annat får vi nu äntligen se världens första 42-tums OLED-TV. Den har vi väntat på ända sedan paneltillverkaren LG Display visade upp en sådan panel under förra årets CES.

Den nya storleken riktar sig till de som spelar, då det är viktigt att se helheten utan att röra på huvudet. C2-serien har även fått en mer slimmad design med tunnare ramar än tidigare. Andra storlekar i C2-serien är 48, 55, 65, 77 och 83 tum. Som förra året.

2022 LG OLED evo G2 97inch-scaled
Om du tycker att 83 tum är för mesigt kan LG locka med en helt ny 97-tumare i G2 OLED-serien. Foto: LG

 

Snabbare och smartare

Den nya α 9 Gen 5-processorn är hjärtat i de flesta nya TV-modellerna. Maskininlärning förbättrar uppskalning och bilddjup. Samtidigt förbättras ljudbehandlingen genom LG AI Sound Pro-funktionen som gör att TV:ns inbyggda högtalare ska kunna ge virtuellt 7.1.2-surroundljud. Vi förbehåller oss rätten att vara skeptiska till just detta, eftersom alldeles för många TV-apparater har gjort oss besvikna med just ljudupplevelsen.

Mer användarvänlig?

LG utlovar en bättre användarupplevelse genom en smartare plattform som bygger på webOS 22. Det går att skapa personliga profiler och det ska vara ”lättare för användarna att följa sitt favoritlag, anpassa sina streamingtjänster och få skräddarsydda rekommendationer baserade på historik”.

Man kan enkelt växla mellan användarprofiler i menyerna eller via en mobiltelefon med NFC Magic Tap. Som även kan spegla mobilen eller surfplattan till skärmen. Nu kan även flera TV-apparater i hemmet spegla varandra med Room to Room Share-funktionen, så att två LG-TV-apparater kommunicerar direkt med varandra via hemnätverket.

AlwaysReady-funktionen gör att TV:n kan visa grafik, klocka och spela musik när den inte används aktivt.

Äntligen Matter-stöd

För ett tag sedan kom branschen överens om en standard för det smarta hemmet: Matter. Detta är den enda standarden som stöds av både Google Home, Apple HomeKit och Amazon Alexa, och är en viktig del av att göra hemmet smart med produkter från flera olika märken.

Från och med 2022 stöder även LG:s TV-apparater Matter-standarden. Detta gör det enklare att styra TV:n eller att få TV:n att styra andra produkter, så länge de också stöder Matter. Vilket fler och fler kommer att göra från och med nu.

2022 LG QNED-scaled
LG släpper även i år nya LCD-modeller. Här är toppmodellen med QNED-teknik och 8K-upplösning. Foto: LG

 

QNED/Mini-LED

LG fortsätter att utveckla TV-apparater baserade på LCD-paneler, med en utökad QNED-serie för 2022. Tack vare Quantum Dot NanoCell-teknik ska de ha 100 procent färgvolym, vilket till stor del bibehålls även när man tittar på TV från sidan. LG utlovar exakta färger i både mörka och ljusa scener.

Kontrasten kommer från Precision Dimming Technology, vilket förmodligen innebär en smartare och kraftfullare styrning av mini-LED-bakgrundsbelysningen. Som för övrigt har många fler dimningszoner än vanlig LED, eftersom varje diod är mindre och det alltså finns plats för fler.

Pris och tillgänglighet

Officiella priser och lanseringsdatum för LG:s 2022 TV-modeller har inte meddelats ännu, men vi räknar med att flera av de nya modellerna dyker upp successivt under våren 2022.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Loewes OLED-TV-apparater är nu "Made in Germany"

Enorm 3D-skärm från LG

Här är Samsungs nya TV-modeller 2024: Fulla av AI-funktioner

TCL:s 163-tums X11H demonstrerad i Kina

Nu vet vi priserna på årets nya OLED-TV från LG

Här är Sonys nya TV-modeller för 2024

TCL C855 går upp till 98 tum

Här är TCL 115X955 MAX

Nu kan du titta på OLED-TV på flygresan

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Jätte-TV redo för Sverige

Se vad vi hittade hos LG i Tyskland

Rulla till toppen