Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

KD-48A9: Liten OLED-tuffing från Sony

Sonys minsta och hittills bästa(?) OLED-TV kommer i augusti

Av / 2020-07-24 - 20:09
KD-48A9: Liten OLED-tuffing från Sony

Det är inte alla som drömmer om en fet 65-tummare på väggen. Några vill hellre ha en kompakt TV, antingen för att en större inte får plats eller inte passar in i inredningen. Men de behöver inte kompromissa om kvaliteten på grund av det!

Nu har nämligen Sony kläckt ur sig en liten TV i high-end klassen. Med en kontrastrik OLED-panel på sparsamma 48 tum, och med osynliga högtalare på insidan, kan KD48A9 snabbt bli en av de läckraste kompakta TV-apparaterna på marknaden i år.

 

Sony KD-48A9. (Foto: Sony)
Sony KD-48A9. (Foto: Sony)

Sony KD-48A9 är den minsta modellen i den nya A9-serien, också känd som Master Series, som utgör Sonys allra bästa OLED-skärmar. Fler skärmstorlekar väntas under hösten, men först ut på banan är alltså denna färska 48-tummaren. Det är nämligen först 2020 som denna storlek görs tillgänglig i OLED-kvalitetn. Sony-skärmen kan förhandsbeställas nu, med förväntad leverans i slutet av augusti.

Potent bildkvalitet

A9-serien använder Sonys vassaste bildprocessor X1 Ultimate, som bjuder på bildförbättrande finesser som bland annat Pixel Contrast Booste (förbättrar färg och kontrast i ljusa partier) och X-Motion Clartity som ger jämna panoreringar. Den har också Ambient Optimization, som automatiskt anpassar bild- och ljudåtergivningen baserat på ljus- och akustikförhållandena i omgivningen. KD-48A9 är för övrigt en Android-baserad TV med Google Assistan, Google Play Store och Chromecast inbyggt. Den stöder både Dolby Vision och Dolby Atmos, även med HDMI eARC ljudutgång, men såvitt vi kan tyda Sonys specifikationer har den inte HDMI 2.1 ingångar av senaste modell, bara vanliga 2.0b. Lite synd då LG:s kommande 48-tummare OLED48CX kan skryta med fullt stöd för HDMI 2.1.

Läs också Vi har testat Sonys nya ”PlayStation-TV” Sony XH9005 är en välutrustad och prisvärd LCD-TV med en bildkvalitet som är utmärkt på många sätt – men den är inte helt prickfri.

Dolda högtalare

Det är glädjande att KD-48A9 har Acoustic Surface Audio – Sonys osynliga högtalare – på insidan. Små ställdon vibrerar bildpanelen i synk med ljudsignalen och sörjer för att ljudet sänds ut direkt från panelen. Därför kan den kompakta 48-tummaren tydligen klara sig bra utan externa högtalare. Åtminstone om våra positiva ljuderfarenheter med tidigare Sony OLED är något att gå efter. Allt detta gör KD-48A9 till ett intressant alternativ i kompaktklassen. Men smakar det så kostar det!

Pris och tillgänglighet

Sony KD-48A9 har ett cirkapris på 20 000 kronor och finns tillgänglig för förhandsbeställning redan nu. Innan slutet av augusti väntas lagret vara fullt.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Loewes OLED-TV-apparater är nu "Made in Germany"

Enorm 3D-skärm från LG

Här är Samsungs nya TV-modeller 2024: Fulla av AI-funktioner

TCL:s 163-tums X11H demonstrerad i Kina

Nu vet vi priserna på årets nya OLED-TV från LG

Här är Sonys nya TV-modeller för 2024

TCL C855 går upp till 98 tum

Här är TCL 115X955 MAX

Nu kan du titta på OLED-TV på flygresan

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Jätte-TV redo för Sverige

Se vad vi hittade hos LG i Tyskland

Rulla till toppen