KD-48A9: Liten OLED-tuffing från Sony

Sonys minsta och hittills bästa(?) OLED-TV kommer i augusti
Annons
Annons
forfatter

Det är inte alla som drömmer om en fet 65-tummare på väggen. Några vill hellre ha en kompakt TV, antingen för att en större inte får plats eller inte passar in i inredningen. Men de behöver inte kompromissa om kvaliteten på grund av det!

Nu har nämligen Sony kläckt ur sig en liten TV i high-end klassen. Med en kontrastrik OLED-panel på sparsamma 48 tum, och med osynliga högtalare på insidan, kan KD48A9 snabbt bli en av de läckraste kompakta TV-apparaterna på marknaden i år.

 

Sony KD-48A9. (Foto: Sony)
Sony KD-48A9. (Foto: Sony)

Sony KD-48A9 är den minsta modellen i den nya A9-serien, också känd som Master Series, som utgör Sonys allra bästa OLED-skärmar. Fler skärmstorlekar väntas under hösten, men först ut på banan är alltså denna färska 48-tummaren. Det är nämligen först 2020 som denna storlek görs tillgänglig i OLED-kvalitetn. Sony-skärmen kan förhandsbeställas nu, med förväntad leverans i slutet av augusti.

Potent bildkvalitet

A9-serien använder Sonys vassaste bildprocessor X1 Ultimate, som bjuder på bildförbättrande finesser som bland annat Pixel Contrast Booste (förbättrar färg och kontrast i ljusa partier) och X-Motion Clartity som ger jämna panoreringar. Den har också Ambient Optimization, som automatiskt anpassar bild- och ljudåtergivningen baserat på ljus- och akustikförhållandena i omgivningen. KD-48A9 är för övrigt en Android-baserad TV med Google Assistan, Google Play Store och Chromecast inbyggt. Den stöder både Dolby Vision och Dolby Atmos, även med HDMI eARC ljudutgång, men såvitt vi kan tyda Sonys specifikationer har den inte HDMI 2.1 ingångar av senaste modell, bara vanliga 2.0b. Lite synd då LG:s kommande 48-tummare OLED48CX kan skryta med fullt stöd för HDMI 2.1.

Annons
Läs också
Vi har testat Sonys nya ”PlayStation-TV” Sony XH9005 är en välutrustad och prisvärd LCD-TV med en bildkvalitet som är utmärkt på många sätt – men den är inte helt prickfri.

Dolda högtalare

Det är glädjande att KD-48A9 har Acoustic Surface Audio – Sonys osynliga högtalare – på insidan. Små ställdon vibrerar bildpanelen i synk med ljudsignalen och sörjer för att ljudet sänds ut direkt från panelen. Därför kan den kompakta 48-tummaren tydligen klara sig bra utan externa högtalare. Åtminstone om våra positiva ljuderfarenheter med tidigare Sony OLED är något att gå efter. Allt detta gör KD-48A9 till ett intressant alternativ i kompaktklassen. Men smakar det så kostar det!

Pris och tillgänglighet

Sony KD-48A9 har ett cirkapris på 20 000 kronor och finns tillgänglig för förhandsbeställning redan nu. Innan slutet av augusti väntas lagret vara fullt.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Annons
Annons

Läs också

Om någon skulle tvivla så är JBL tillbaka så det sjunger om det, och bevisar att de kan ljud bättre än de flesta.
Sonos Sub är tillbaka i sin tredje generation och nu går det att ha två stycken i samma rum. Vi har testat!
Designmästarna gör det igen. Beolit 20 är en vacker bärbar högtalare som dessutom låter bra.
Bang & Olufsen Beosound Emerge är en modig avvikelse från hur en multiroom-smarthögtalare kan se ut – och låta.
Den ser mycket större ut än den är, nya 4309 Studio Monitor.
TCL TS8132 är en billig soundbar med Dolby Atmos-ljus som återges av diskreta högtalare på ovansidan.
Nu går det att spela upp ljud från LG:s TV-apparater och soundbar-högtalare samtidigt.
Snyggare ljud hittar du ingen annanstans.
B&W PI5 och PI7 är äntligen här. Båda med aktiv brusreducering och toppmodellen har några extra coola funktioner.
En hittills hemlig rapport avslöjar att Huawei hade obegränsad tillgång till alla samtal i nederländska mobilnätet.
Får dessutom 5G och 12,9-tums Liquid Retina XDR-skärm.
Och 4K HDR och Dolby Vision för en bättre bild.
Äntligen kommer det en smart bricka till Apple-användare som gör att man kan hitta sina nycklar!
Touch ID, bättre ljud, fler färger och 4,5K-skärm.
475 kilometers räckvidd och ”kantig” komfort med plats för sju personer.
Sony FE 14mm F1.8 GM.
Känner du någon som gillar Lego-Mario? Nu får figuren sällskap av brorsan Luigi.
Samsungs nya tv-tjänst erbjuder direktsända tv-kanaler gratis.
Fitbit lanserar nu Luxe, ett snyggt och bekvämt aktivitetsarmband framtaget för att hjälpa dig ta så bra hand om din hälsa och ditt välbefinnande som möjligt.
Norska serien Welcome to Utmark: briljant svart komedi eller bara konstig?