KD-48A9: Liten OLED-tuffing från Sony

Sonys minsta och hittills bästa(?) OLED-TV kommer i augusti
Annons
Annons
forfatter

Det är inte alla som drömmer om en fet 65-tummare på väggen. Några vill hellre ha en kompakt TV, antingen för att en större inte får plats eller inte passar in i inredningen. Men de behöver inte kompromissa om kvaliteten på grund av det!

Nu har nämligen Sony kläckt ur sig en liten TV i high-end klassen. Med en kontrastrik OLED-panel på sparsamma 48 tum, och med osynliga högtalare på insidan, kan KD48A9 snabbt bli en av de läckraste kompakta TV-apparaterna på marknaden i år.

 

Sony KD-48A9. (Foto: Sony)
Sony KD-48A9. (Foto: Sony)

Sony KD-48A9 är den minsta modellen i den nya A9-serien, också känd som Master Series, som utgör Sonys allra bästa OLED-skärmar. Fler skärmstorlekar väntas under hösten, men först ut på banan är alltså denna färska 48-tummaren. Det är nämligen först 2020 som denna storlek görs tillgänglig i OLED-kvalitetn. Sony-skärmen kan förhandsbeställas nu, med förväntad leverans i slutet av augusti.

Potent bildkvalitet

A9-serien använder Sonys vassaste bildprocessor X1 Ultimate, som bjuder på bildförbättrande finesser som bland annat Pixel Contrast Booste (förbättrar färg och kontrast i ljusa partier) och X-Motion Clartity som ger jämna panoreringar. Den har också Ambient Optimization, som automatiskt anpassar bild- och ljudåtergivningen baserat på ljus- och akustikförhållandena i omgivningen. KD-48A9 är för övrigt en Android-baserad TV med Google Assistan, Google Play Store och Chromecast inbyggt. Den stöder både Dolby Vision och Dolby Atmos, även med HDMI eARC ljudutgång, men såvitt vi kan tyda Sonys specifikationer har den inte HDMI 2.1 ingångar av senaste modell, bara vanliga 2.0b. Lite synd då LG:s kommande 48-tummare OLED48CX kan skryta med fullt stöd för HDMI 2.1.

Läs också
Vi har testat Sonys nya ”PlayStation-TV” Sony XH9005 är en välutrustad och prisvärd LCD-TV med en bildkvalitet som är utmärkt på många sätt – men den är inte helt prickfri.

Dolda högtalare

Det är glädjande att KD-48A9 har Acoustic Surface Audio – Sonys osynliga högtalare – på insidan. Små ställdon vibrerar bildpanelen i synk med ljudsignalen och sörjer för att ljudet sänds ut direkt från panelen. Därför kan den kompakta 48-tummaren tydligen klara sig bra utan externa högtalare. Åtminstone om våra positiva ljuderfarenheter med tidigare Sony OLED är något att gå efter. Allt detta gör KD-48A9 till ett intressant alternativ i kompaktklassen. Men smakar det så kostar det!

Pris och tillgänglighet

Sony KD-48A9 har ett cirkapris på 20 000 kronor och finns tillgänglig för förhandsbeställning redan nu. Innan slutet av augusti väntas lagret vara fullt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Annons
Annons

Läs också

LG Display har flera nya OLED-skärmstorlekar 2021, inklusive en efterlängtad 42-tummare. Frågan är bara vilken av TV-tillverkarna som hinner använda den först.
LG visar upp både små och stora TV-apparater på CES 2021, men den här tar priset.
TCL satsar hårt på den nya MiniLED-tekniken och har planer på flera modeller 2021.
LG är på gång med flera TV-nyheter i år, inklusive en helt ny OLED-panel!
Är batteriet dåligt i din Sonos Move? Nu kan du byta ut det själv.
Samsungs nya trådlösa öronproppar har intelligent aktiv brusreducering.
Precis som förra året kommer årets Samsung Galaxy S-serie i tre olika varianter: Galaxy S21, Galaxy S21+ och Galaxy S21 Ultra.
Sonys enorma videovägg hamnar antagligen inte i vardagsrummet i första taget, men du kommer nog få se den i aktion ändå!
Trappar upp kampen mot Sonos med nya Sound Bar 550.
Externt grafikkort ger den kompakta bärbara datorn extra muskler för spel både hemma och borta.
Användbart 35 mm-objektiv till Sonys fullformatkameror.
Snabbare grafik, snabbare CPU, snabbare skärm.
Earins nya öronsnäckor lovar bättre bas och ljudkvalitet än konkurrenterna
Ny 1,4 meter bred infotainment-skärm täcker hela instrumentpanelen.
LG Display har flera nya OLED-skärmstorlekar 2021, inklusive en efterlängtad 42-tummare. Frågan är bara vilken av TV-tillverkarna som hinner använda den först.
Ska utmana Volkswagen och Skoda.