Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

CES 2021: JZ2000 – Ny toppmodell fra Panasonic

Panasonics nya topp-TV får smartare videoprocessor och fetare Atmos-ljud från Technics!

I samband med den digitala CES-mässan tar även Panasonic chansen att berätta om kommande TV-nyheter. Första modellen ut på scenen är det nya flaggskeppet JZ2000.

Panasonics tidigare toppmodeller med OLED-teknik (GZ2000 från 2019 och HZ2000 från 2020) är bland de bästa TV-apparaterna vi har testat och tillhör den absoluta referensklassen när det gäller bildkvalitet. Därför ska det bli spännande att se vilka tricks och innovationer som Panasonic kan trolla fram i år!

Panasonic TX-65JZ200E. (Foto: Panasonic)

JZ2000: Ny toppmodell med AI-videoprocessor

En av de viktigaste nyheterna i årets modell är den nya videoprocessorn HCX AI. Panasonic har, precis som Sony och andra tillverkare, använt sig av en starkare och mer kraftfull och intelligent form av bildbehandling.

Den nya HCX Pro AI-processorn kan identifiera och analysera innehållet som spelas upp i realtid och jämföra det med en databas med olika typer av innehåll för att automatiskt optimera både bild- och ljudkvalitet. Om den till exempel upptäcker att du tittar på fotboll justerar den bilden så att gräset blir mer levande och ljudet blir mer stadionlikt. Om den däremot upptäcker att du tittar på en film anpassar den sig till de mest naturliga och exakta färgerna, om vi ska tro på Panasonics pressmeddelande.

Annons

Skräddarsydd OLED-panel

JZ2000 använder en specialanpassad OLED-panel från LG Display, som dessutom ska vara optimerad av Panasonics egna ingenjörer för att ge högsta möjliga bildkvalitet.

Exakt vilka justeringar som har gjorts är Panasonic fåordiga om, men av tidigare erfarenhet vet vi att dessa versioner har bättre kylning och därför också klarar högre ljusstyrka än vanliga OLED-paneler. I skrivande stund är det oklart om Panasonic också kommer att använda de helt nya 2021-panelerna från LG Display. I första vändan handlar det bara om skärmstorlekarna 55 och 65 tum – alltså ingen 77- eller 83-tummare som många har längtat efter.

Nytt på designfronten är att JZ2000 har bytt ut den fastmonterade foten mot en med praktisk och vridbar sockel. (Foto: Panasonic)

Stöder HDMI 2.1 och gaming-läge

En glädjande (och förväntad) nyhet är att Panasonic nu kan skryta med stöd för HDMI 2.1-videoingångar, inklusive viktiga spelfunktioner som VRR (Variable Refresh Rate) och HFR (High Frame Rate). JZ2000 har också ett renodlat bildläge för spel (Game Mode Extreme) som ska ge betydligt kortare input lag (fördröjning). Med andra ord kommer 2021-modellen förmodligen att fungera utmärkt för gaming på hög nivå.

Annons

Uppdaterat användargränssnitt: MyHomeScreen 6.0

Panasonic släppte sina första Android-baserade TV-apparater i HX700-serien strax före jul. Därför har vi spekulerat om flera av 2021-modellerna skulle ha Android ombord. Men så är inte fallet med JZ2000: I stället lanserar Panasonic en uppdaterad version av sin klassiska MyHomeScreen. Panasonics eget gränssnitt är känt för smidig användning och överskådlig styrning, men ligger lite efter när det gäller app-stöd: i dagsläget är det oklart om vi till exempel kan titta på Disney+ via den nya plattformen.

Annars kan Panasonic skryta med ett brett formatstöd, inklusive HDR10+ och Dolby Vision HDR, samt Dolby Atmos-ljud.

”Tuned by Technics”-högtalare

Panasonic JZ2000 har framåtriktade, uppåtriktade och sidoriktade högtalare från Technics, vilket bidrar till ett tyngre surroundljud. (Foto: Panasonic)

 

Precis som sina föregångare har JZ2000 ett mer påkostat ljudsystem än andra Panasonic-modeller. Den har ett omfattande ljudpaket från Technics ljuddivision ombord. En av nyheterna är att nykomlingen – förutom höjdkanaler på toppen – har fått extra sido-effekthögtalare som ska ge ett bredare surroundljud.

Annons

Pris och tillgänglighet

Panasonic JZ2000 finns i 55 (55JZ2000) och 65 (65JZ2000) tum. Panasonic har ännu inte meddelat nordiska priser eller tillgänglighet. Vi uppdaterar så fort vi vet mer!

Studiomonitor för hemmabruk! Panasonics toppmodell är en riktig godbit för kräsna TV-entusiaster: HZ2000 har en superläcker bild i tvättäkta studiokvalitet!
forfatter

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

1 Comment

  1. Sten

    2021-01-09 at 20:13

    Låter suveränt

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.