Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

CES 2021: JZ2000 – Ny toppmodell fra Panasonic

Panasonics nya topp-TV får smartare videoprocessor och fetare Atmos-ljud från Technics!

Av / 2021-01-08 - 11:30
CES 2021: JZ2000 – Ny toppmodell fra Panasonic

I samband med den digitala CES-mässan tar även Panasonic chansen att berätta om kommande TV-nyheter. Första modellen ut på scenen är det nya flaggskeppet JZ2000.

Panasonics tidigare toppmodeller med OLED-teknik (GZ2000 från 2019 och HZ2000 från 2020) är bland de bästa TV-apparaterna vi har testat och tillhör den absoluta referensklassen när det gäller bildkvalitet. Därför ska det bli spännande att se vilka tricks och innovationer som Panasonic kan trolla fram i år!

Panasonic TX-65JZ200E. (Foto: Panasonic)

JZ2000: Ny toppmodell med AI-videoprocessor

En av de viktigaste nyheterna i årets modell är den nya videoprocessorn HCX AI. Panasonic har, precis som Sony och andra tillverkare, använt sig av en starkare och mer kraftfull och intelligent form av bildbehandling.

Den nya HCX Pro AI-processorn kan identifiera och analysera innehållet som spelas upp i realtid och jämföra det med en databas med olika typer av innehåll för att automatiskt optimera både bild- och ljudkvalitet. Om den till exempel upptäcker att du tittar på fotboll justerar den bilden så att gräset blir mer levande och ljudet blir mer stadionlikt. Om den däremot upptäcker att du tittar på en film anpassar den sig till de mest naturliga och exakta färgerna, om vi ska tro på Panasonics pressmeddelande.

Skräddarsydd OLED-panel

JZ2000 använder en specialanpassad OLED-panel från LG Display, som dessutom ska vara optimerad av Panasonics egna ingenjörer för att ge högsta möjliga bildkvalitet.

Exakt vilka justeringar som har gjorts är Panasonic fåordiga om, men av tidigare erfarenhet vet vi att dessa versioner har bättre kylning och därför också klarar högre ljusstyrka än vanliga OLED-paneler. I skrivande stund är det oklart om Panasonic också kommer att använda de helt nya 2021-panelerna från LG Display. I första vändan handlar det bara om skärmstorlekarna 55 och 65 tum – alltså ingen 77- eller 83-tummare som många har längtat efter.

Nytt på designfronten är att JZ2000 har bytt ut den fastmonterade foten mot en med praktisk och vridbar sockel. (Foto: Panasonic)

Stöder HDMI 2.1 och gaming-läge

En glädjande (och förväntad) nyhet är att Panasonic nu kan skryta med stöd för HDMI 2.1-videoingångar, inklusive viktiga spelfunktioner som VRR (Variable Refresh Rate) och HFR (High Frame Rate). JZ2000 har också ett renodlat bildläge för spel (Game Mode Extreme) som ska ge betydligt kortare input lag (fördröjning). Med andra ord kommer 2021-modellen förmodligen att fungera utmärkt för gaming på hög nivå.

Läs också Ny TV till PS5 och Xbox Series X Just lagt vantarna på en PlayStation 5 eller Xbox Series X? Då kanske du vill skaffa en bättre skärm också. Vi har testat de bästa TV-apparaterna för gaming!

Uppdaterat användargränssnitt: MyHomeScreen 6.0

Panasonic släppte sina första Android-baserade TV-apparater i HX700-serien strax före jul. Därför har vi spekulerat om flera av 2021-modellerna skulle ha Android ombord. Men så är inte fallet med JZ2000: I stället lanserar Panasonic en uppdaterad version av sin klassiska MyHomeScreen. Panasonics eget gränssnitt är känt för smidig användning och överskådlig styrning, men ligger lite efter när det gäller app-stöd: i dagsläget är det oklart om vi till exempel kan titta på Disney+ via den nya plattformen.

Annars kan Panasonic skryta med ett brett formatstöd, inklusive HDR10+ och Dolby Vision HDR, samt Dolby Atmos-ljud.

”Tuned by Technics”-högtalare

Panasonic JZ2000 har framåtriktade, uppåtriktade och sidoriktade högtalare från Technics, vilket bidrar till ett tyngre surroundljud. (Foto: Panasonic)

 

Precis som sina föregångare har JZ2000 ett mer påkostat ljudsystem än andra Panasonic-modeller. Den har ett omfattande ljudpaket från Technics ljuddivision ombord. En av nyheterna är att nykomlingen – förutom höjdkanaler på toppen – har fått extra sido-effekthögtalare som ska ge ett bredare surroundljud.

Pris och tillgänglighet

Panasonic JZ2000 finns i 55 (55JZ2000) och 65 (65JZ2000) tum. Panasonic har ännu inte meddelat nordiska priser eller tillgänglighet. Vi uppdaterar så fort vi vet mer!

Läs också Studiomonitor för hemmabruk! Panasonics toppmodell är en riktig godbit för kräsna TV-entusiaster: HZ2000 har en superläcker bild i tvättäkta studiokvalitet!
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

1 reaktion på ”CES 2021: JZ2000 – Ny toppmodell fra Panasonic”

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Loewes OLED-TV-apparater är nu "Made in Germany"

Enorm 3D-skärm från LG

Här är Samsungs nya TV-modeller 2024: Fulla av AI-funktioner

TCL:s 163-tums X11H demonstrerad i Kina

Nu vet vi priserna på årets nya OLED-TV från LG

Här är Sonys nya TV-modeller för 2024

TCL C855 går upp till 98 tum

Här är TCL 115X955 MAX

Nu kan du titta på OLED-TV på flygresan

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Jätte-TV redo för Sverige

Se vad vi hittade hos LG i Tyskland

Rulla till toppen