CES 2021: JZ2000 – Ny toppmodell fra Panasonic

Panasonics nya topp-TV får smartare videoprocessor och fetare Atmos-ljud från Technics!
Annons
Annons
forfatter

I samband med den digitala CES-mässan tar även Panasonic chansen att berätta om kommande TV-nyheter. Första modellen ut på scenen är det nya flaggskeppet JZ2000.

Panasonics tidigare toppmodeller med OLED-teknik (GZ2000 från 2019 och HZ2000 från 2020) är bland de bästa TV-apparaterna vi har testat och tillhör den absoluta referensklassen när det gäller bildkvalitet. Därför ska det bli spännande att se vilka tricks och innovationer som Panasonic kan trolla fram i år!

Panasonic TX-65JZ200E. (Foto: Panasonic)

JZ2000: Ny toppmodell med AI-videoprocessor

En av de viktigaste nyheterna i årets modell är den nya videoprocessorn HCX AI. Panasonic har, precis som Sony och andra tillverkare, använt sig av en starkare och mer kraftfull och intelligent form av bildbehandling.

Den nya HCX Pro AI-processorn kan identifiera och analysera innehållet som spelas upp i realtid och jämföra det med en databas med olika typer av innehåll för att automatiskt optimera både bild- och ljudkvalitet. Om den till exempel upptäcker att du tittar på fotboll justerar den bilden så att gräset blir mer levande och ljudet blir mer stadionlikt. Om den däremot upptäcker att du tittar på en film anpassar den sig till de mest naturliga och exakta färgerna, om vi ska tro på Panasonics pressmeddelande.

Skräddarsydd OLED-panel

JZ2000 använder en specialanpassad OLED-panel från LG Display, som dessutom ska vara optimerad av Panasonics egna ingenjörer för att ge högsta möjliga bildkvalitet.

Exakt vilka justeringar som har gjorts är Panasonic fåordiga om, men av tidigare erfarenhet vet vi att dessa versioner har bättre kylning och därför också klarar högre ljusstyrka än vanliga OLED-paneler. I skrivande stund är det oklart om Panasonic också kommer att använda de helt nya 2021-panelerna från LG Display. I första vändan handlar det bara om skärmstorlekarna 55 och 65 tum – alltså ingen 77- eller 83-tummare som många har längtat efter.

Nytt på designfronten är att JZ2000 har bytt ut den fastmonterade foten mot en med praktisk och vridbar sockel. (Foto: Panasonic)

Stöder HDMI 2.1 och gaming-läge

En glädjande (och förväntad) nyhet är att Panasonic nu kan skryta med stöd för HDMI 2.1-videoingångar, inklusive viktiga spelfunktioner som VRR (Variable Refresh Rate) och HFR (High Frame Rate). JZ2000 har också ett renodlat bildläge för spel (Game Mode Extreme) som ska ge betydligt kortare input lag (fördröjning). Med andra ord kommer 2021-modellen förmodligen att fungera utmärkt för gaming på hög nivå.

Uppdaterat användargränssnitt: MyHomeScreen 6.0

Panasonic släppte sina första Android-baserade TV-apparater i HX700-serien strax före jul. Därför har vi spekulerat om flera av 2021-modellerna skulle ha Android ombord. Men så är inte fallet med JZ2000: I stället lanserar Panasonic en uppdaterad version av sin klassiska MyHomeScreen. Panasonics eget gränssnitt är känt för smidig användning och överskådlig styrning, men ligger lite efter när det gäller app-stöd: i dagsläget är det oklart om vi till exempel kan titta på Disney+ via den nya plattformen.

Annars kan Panasonic skryta med ett brett formatstöd, inklusive HDR10+ och Dolby Vision HDR, samt Dolby Atmos-ljud.

”Tuned by Technics”-högtalare

Panasonic JZ2000 har framåtriktade, uppåtriktade och sidoriktade högtalare från Technics, vilket bidrar till ett tyngre surroundljud. (Foto: Panasonic)

 

Precis som sina föregångare har JZ2000 ett mer påkostat ljudsystem än andra Panasonic-modeller. Den har ett omfattande ljudpaket från Technics ljuddivision ombord. En av nyheterna är att nykomlingen – förutom höjdkanaler på toppen – har fått extra sido-effekthögtalare som ska ge ett bredare surroundljud.

Pris och tillgänglighet

Panasonic JZ2000 finns i 55 (55JZ2000) och 65 (65JZ2000) tum. Panasonic har ännu inte meddelat nordiska priser eller tillgänglighet. Vi uppdaterar så fort vi vet mer!

Läs också
Studiomonitor för hemmabruk! Panasonics toppmodell är en riktig godbit för kräsna TV-entusiaster: HZ2000 har en superläcker bild i tvättäkta studiokvalitet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Annons
Annons

Läs också

LG Display har flera nya OLED-skärmstorlekar 2021, inklusive en efterlängtad 42-tummare. Frågan är bara vilken av TV-tillverkarna som hinner använda den först.
LG visar upp både små och stora TV-apparater på CES 2021, men den här tar priset.
TCL satsar hårt på den nya MiniLED-tekniken och har planer på flera modeller 2021.
LG är på gång med flera TV-nyheter i år, inklusive en helt ny OLED-panel!
När lanseringsfesten hålls på nätet kan man lika gärna passa på att göra något extravagant.
Acers chromebook-nyheter har mer kraft än många bärbara PC-datorer.
Succéförfattaren till ”Bosch” kommer med en ny serie på Netflix.
Är batteriet dåligt i din Sonos Move? Nu kan du byta ut det själv.
Samsungs nya trådlösa öronproppar har intelligent aktiv brusreducering.
Precis som förra året kommer årets Samsung Galaxy S-serie i tre olika varianter: Galaxy S21, Galaxy S21+ och Galaxy S21 Ultra.
Sonys enorma videovägg hamnar antagligen inte i vardagsrummet i första taget, men du kommer nog få se den i aktion ändå!
Trappar upp kampen mot Sonos med nya Sound Bar 550.
Externt grafikkort ger den kompakta bärbara datorn extra muskler för spel både hemma och borta.
Användbart 35 mm-objektiv till Sonys fullformatkameror.
Snabbare grafik, snabbare CPU, snabbare skärm.
Earins nya öronsnäckor lovar bättre bas och ljudkvalitet än konkurrenterna