Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Här är Samsungs 2024 TV-modeller – för första gången i Europa

Visade upp helt nya QLED- och OLED-TV-apparater med AI-teknik i Frankfurt.

Av / 2024-02-21 - 16:58
Här är Samsungs 2024 TV-modeller – för första gången i Europa

Frankfurt/Ljud & Bild: Samsung har precis presenterat sina nya QLED- och OLED-TV-modeller för 2024, som kommer att finnas tillgängliga i Norden under våren.

Presentationen ägde rum på eventet ”World of Samsung” som pågår i Frankfurt denna vecka: Här fick vi se många av produktnyheterna för 2024 inom TV och ljud, smarta hem och digitala hushållsapparater.

Många av innovationerna visades för första gången på CES 2024 i Las Vegas, men nu har de alltså hittat till Europa.

– På Samsung arbetar vi med innovation för att skapa upplevelser som hjälper våra kunder att leva mer bekväma och uppkopplade liv. Från vår första AI-smartphone och våra QLED-TV-apparater som toppar försäljningslistorna, till kylskåp som använder AI-teknik för att övervaka maten inuti och hjälper dig att hålla koll på din inköpslista. Våra produkter väcks till liv genom kraften i SmartThings och AI-innovation”, säger Benjamin Braun, Samsung Europes Chief Marketing Officer.

– På World of Samsung firar vi hur kraften i artificiell intelligens är här idag – och hur den har en verklig inverkan på våra kunders liv både nu och i framtiden”, säger Benjamin Braun.

Bland nyheterna finns den nya flaggskeppsmodellen Neo QLED QN900D, med 8K-upplösning och kraftfull AI-baserad bild- och ljudbehandling. Och inte minst toppmodellen OLED S95D. Dessutom såg vi ett antal nya QLED- och LCD-modeller i premium- och livsstilssegmentet, inklusive QN800D, QN90D och QN85D, för att inte nämna 2024-modellen av The Frame.

Fler gigantiska TV-skärmar

Samsung avslöjade också att de kommer att ha inte mindre än fyra 98-tums modeller i sitt sortiment i år: Den mest prisvärda modellen, DU9000, kommer att ha ett attraktivt pris på 4499 euro eller cirka 50 000 kronor. Senare i år kommer även en 98-tums QN90D-serie, och 2023-modellerna Q80 och QN990 (8K) fortsätter som en del av 2024-sortimentet. Det innebär att det kommer att finnas fyra olika 98-tumsmodeller att välja mellan från Samsung, utöver ett utbud av 85-tums och 75-tums storbildsskärmar. Och i lyxsegmentet är det fortfarande stort fokus på MicroLED-skärmar, som finns tillgängliga i skärmstorlekar från 76 tum och uppåt.

World-of-Samsung-2024 World-of-Samsung-2024-25
<
>
Knut Eirik Bruvold-Rørnes från Samsung med 98" Q80C, som kommer att få sällskap av flera stora skärmar i år (Foto: Audun Hage)

 

Artificiell intelligens i många funktioner

Vid eventet i Frankfurt fokuserade Samsung på konceptet ”AI for All” och hur olika enheter kan använda AI-funktioner för att bli enklare att använda, bekvämare, mer uppkopplade och bidra till att göra livet mindre komplicerat.

Samsung pratade mycket om de nya mobilerna i Galaxy S24-serien och deras avancerade framsteg inom AI. Men för vår del var vi naturligtvis extra glada över att få se de senaste TV- och ljudprodukterna, och det visar sig att även dessa får fler ”AI-drivna” funktioner.

Till exempel finns nu en förbättrad Active Voice Amplifier som gör röster klarare, medan Adaptive Picture nu både känner igen och optimerar bilder med hjälp av AI.

(Foto: Audun Hage)

Samsung QN900D

World-of-Samsung-2024-1 World-of-Samsung-2024-23 World-of-Samsung-2024-7 World-of-Samsung-2024-6
<
>
Samsung QN900D med AI Upscaling. (Foto: Audun Hage)

Flaggskeppsmodellen QN900D levereras till exempel med NQ8 AI Gen 3, Samsungs mest kraftfulla och intelligenta videoprocessor hittills. Den har en ”AI-motor” (Neural Processing Unit) som är dubbelt så snabb som föregångaren Gen 2.

Nya videofunktioner som AI Motion Enhancer Pro ska ge mjukare rörelser och lösa problem med ”bollförvrängning” vid t.ex. fotbollsmatcher. AI-processorn känner automatiskt av vilken typ av sport du tittar på och använder maskininlärning för att välja rätt rörelseutjämning.

Ljud & Bild var med på en tekniksession där vi fick se några av de nya funktionerna i aktion. Bland annat såg den uppgraderade AI-uppskalningen lovande ut, med en imponerande förmåga att göra Full HD-innehåll skarpare på den stora skärmen.

Rörelseutjämningen verkar också fungera mycket effektivt på sportinnehåll, där den lyckades hålla snabba basebollar flimmerfria.

Tyvärr är det bara flaggskeppsmodellen QN900D som drar nytta av den mycket kraftfulla – men dyra – NQ8 Gen 3-processorn. Även om 4K-modellerna kommer att ha liknande funktioner kommer de inte att ha samma beräkningskraft under huven, utan kommer istället att få nöja sig med en något enklare ”NQ4 Gen 2”-processor.

Samsung QN90D

En intressant Neo QLED-modell är 4K-toppmodellen QN90D. Den använder en QLED LCD-panel med MiniLED-bakbelysning och lokal dimning, med skärmstorlekar från 50 och hela vägen upp till 98 tum.

World-of-Samsung-2024-21 World-of-Samsung-2024-20
<
>
Samsung QN90D finns i skärmstorlekar från 50–98 tum (Foto: Audun Hage)

 

Samsung QN85D

Samsung QN85D är efterföljaren till den populära testvinnaren QN85C från 2023. Den kommer att finnas tillgänglig i skärmstorlekar från 55 till 85 tum med förmånliga priser.

World-of-Samsung-2024-19 World-of-Samsung-2024-18
<
>
Samsung QN85D erbjuds i skärmstorlekar från 55–85 tum (Foto: Audun Hage)

Samsung S95D: QD-OLED

Samsung S95D kommer att vara en fröjd för dem som älskar svarta katter… vilken svartnivå (Foto: Audun Hage)

En annan spännande nykomling är QD-OLED-toppmodellen S95D, efterföljaren till S95C från 2023. Den har enligt uppgift 20% högre ljusstyrka än sin föregångare och stödjer uppdateringsfrekvenser på upp till 144 Hz. Bildkvaliteten såg riktigt bra ut, och samma sak kan sägas om den slimmade designen, med anslutningarna dolda i en extern One Connect-box.

 

S95D är också utrustad med ett nyutvecklat ”Glare Free” ljusfördelande skärmfilter: Skärmen har fått en matt ytbehandling inspirerad av The Frame, vilket resulterar i betydligt färre reflektioner från omgivningen. Effekten demonstrerades med hjälp av strålkastare och visade att S95D har betydligt mindre ljusreflexer än sin föregångare S95C.

World-of-Samsung-2024-24 World-of-Samsung-2024-4 World-of-Samsung-2024-3 World-of-Samsung-2024-2
<
>
Samsung hade satt upp en demo som visade skillnaden mellan S95D och S95C från 2023. Den nya skärmen har betydligt mindre reflektioner från omgivningen (Foto: Audun Hage)

Samsung S90D / S85D

Samsung introducerar också de mer prisvärda modellserierna S90D och S85D i flera skärmstorlekar, varav vissa använder ”WOLED”-paneler från LG, snarare än de QD-OLED-paneler som finns i toppmodellen. Vi försöker ta reda på exakt vilka modeller detta gäller.

World-of-Samsung-2024-26 World-of-Samsung-2024-12 World-of-Samsung-2024-11
<
>
Samsung S90D kommer att finnas tillgänglig i 55, 65 och 77 tum. Så ingen 83-tummare till att börja med... (Foto: Audun Hage)

 

Music Frame

Naturligtvis visade Samsung också upp den nya högtalaren Music Frame, som var en av de största ”små” nyheterna från CES. Music Frame är en mångsidig högtalare i ”lifestyle”-design som kan integreras med andra Samsung-produkter via SmartThings. Den kan fungera som en fristående eller väggmonterad högtalare, och kan kopplas ihop med en Samsung TV och soundbar via Q-Symphony-funktionen, vilket förstärker surroundljudet eller basåtergivningen.

Music Frame liknar en fyrkantig tavelram och kan enkelt smälta in i inredningen – förmodligen ett intressant komplement till The Frame, som vi ser fram emot att testa ordentligt.

Samsung Music Frame. (Foto: Audun Hage)
Läs också Högtalarversionen av "The Frame" lanseras nu Samsung vill utmana IKEA och Sonos - nu lanserar de sin egen tavelram med ljud.

Nya soundbar-högtalare

Bland andra intressanta ljudnyheter fick vi både se och höra de nya soundbarhögtalarna från Samsung, bland annat flaggskeppsmodellen Q995D. Årets modell har 14 kanaler, stöd för Dolby Atmos, DTS:X och kan dessutom använda alla högtalare för att spela upp musik i surround – perfekt för partymusik i vardagsrummet.

En annan ny soundbar är Samsung HW-S710D, en lillebror till designmodellen S810 som vi testat tidigare. Denna slimmade modell kommer säkert att bli en favorit för The Frame och andra kompakta skärmar.

Samsung HW-S710D soundbar. (Foto: Audun Hage)

Pris och tillgänglighet

Samsungs nya 2024-serie av TV-apparater och soundbars kommer att börja rulla ut i butik i början av mars och fortsätta under april/maj. Vi uppdaterar med nordiska priser när de tillkännages. De första testexemplaren är också på väg, så håll utkik på en sajt nära dig!

(Foto: Audun Hage)
Läs också LG: Våra OLED-TV-apparater är de bästa för film LG OLED-TV-apparater är "den perfekta filmkompisen" enligt tillverkaren själv. Nu har de skapat sin egen filmklubb för OLED-entusiaster.
Ljud & Bild specificerar att reseomkostnaderna för detta reportage betalades av tillverkaren.
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

2 reaktioner på ”Här är Samsungs 2024 TV-modeller – för första gången i Europa”

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

TCL C855 går upp till 98 tum

Här är TCL 115X955 MAX

Nu kan du titta på OLED-TV på flygresan

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Jätte-TV redo för Sverige

Se vad vi hittade hos LG i Tyskland

Smygtitt på LG:s nya OLED-modeller i Frankfurt

163 tum, någon större?

Nu i butik: TCL X955-serien

Smygtitt på Samsungs 2024 TV-modeller

LG: Våra OLED-TV-apparater är de bästa för film

Lanserar TV med 10 års garanti

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen