TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR
Nyhet

CES 2021: TCL presenterar nya TV-apparater med MiniLED-teknik

TCL satsar hårt på den nya MiniLED-tekniken och har planer på flera modeller 2021.

forfatter
Publicerad 2021-01-11 - 16:30

Den digitala CES-mässan går av stapeln i dag och precis som vanligt betyder det massor av godsaker för TV-intresserade! Flera tillverkare visar upp nya TV-modeller baserade på MiniLED-teknik och en av dem är kinesiska TCL. På en livestreamad presskonferens klockan 17:00 svensk tid presenterade de en satsning på flera modellserier med MiniLED, varav några kan bli relativt överkomliga.

En MiniLED-TV består av en LCD-skärm som har en ny typ av LED-bakgrundsbelysning, med tusentals enskilda LED-zoner som har lokal dimning. Inte riktigt på samma nivå som OLED-skärmar, men ett stort lyft jämfört med nuvarande LCD-skärmar. (Foto: TCL)

 

Ny generation MiniLED-TV

TCL OD Zero MiniLED Technology TCL OD Zero MiniLED technology TCL OD Zero
<
>
OD Zero är en ny MiniLED-teknik från TCL. (Foto: TCL)

Ny generation MiniLED-TV
Det här är inte första gången TCL visar upp MiniLED: de har tidigare använt tekniken i highend-modellen X10 samt i en billigare modell på den amerikanska marknaden. Nu hävdar de dock att de förbättrat tekniken. 2021 får vi bland annat se en ny highend-modell som har tilltalsnamnet OD Zero. Namnet har den fått för att TCL hävdar att de lyckats minimera avståndet mellan LCD-panelen och MiniLED-bakbelysningen på insidan till rekordkorta 0 millimeter. Ja du läste rätt: Genom att packa bildpanelen och ljuskällan tätt intill varandra ska TCL ha lyckats åstadkomma betydligt bättre kontrast och ljusjämnhet än i tidigare modeller.

Ultratunn
En annan fördel med att montera bildpanelen och bakgrundsbelysningen så nära som möjligt är naturligtvis att man får en TV som får en tunnare formfaktor. TCL nämner inte exakt hur tunn/tjock TV: n kan bli, bara att den är ”ultratunn”. Låt oss hoppas att det inte försvinner helt …

 

Google-TV

TCL avslöjade också att de flera av deras Android TV-apparater (precis som exempelvis Sonys) kör den senaste Android 11-versionen, även kallad Google TV. Det nya användargränssnittet har bland annat nya, mer överskådliga menyer och ett uppdaterat system för rekommenderat innehåll som bygger på användarens egna preferenser och tittarvanor.

 

TCL 2021 TV-modeller

 

TV-modellerna med med OD Zero Mini-LED-teknik som är avsedda för den nordiska marknaden kommer att presenteras längre fram i vår.

Här är kort info om TCL:s kommende 2021-modeller:

 

TCL C825 (55, 65 tum)

Efterträdaren till dagens C815, som vi redan har testat. Årets modell blir bland annat uppgraderad med MiniLED-teknik(!) och ett nytt antireflexfilter framför skärmen.

TCL C725/728 (55, 65, 75 tum)

Denna billigare modell får klara sig med traditionell LCD/QLED och LED-bakbelysning. Den är däremot uppdaterad med aktuelle finesser som HDMI 2.1, 4K 120 Hz, VRR, ALLM, och eARC.

TCL P725 (43-65 tum)

Efterträdaren till budgetmodellen P715 har en 60 Hz LCD-panel, stöder HDMI 2.1 med ALLM/eARC och får ljud från Onkyo.

Priser och tillgänglighet för nordiska marknaden är ännu inte bekräftade. Artikeln uppdateras!

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna en kommentar

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Google släpper ny version av Chromecast Den här nya prylen från Google kan vara en prisvärd och smart uppgradering till din gamla TV.
Knivskarp 8K-OLED från LG OLED-teknikens alla välkända kvaliteter, kombinerat med knivskarp 8K-upplösning, gör denna toppmodell från LG till något av det häftigaste vi har sett!
Strålande OLED-TV Briljant bildkvalitet och kristallklart ljud – rakt ut från TV-skärmen – gör Sony A80K till en imponerande TV som kommer riktigt nära den dyrare A95K!
Glöm 85" nu är det 98" som gäller Stort och läckert ska det vara. Men det behöver inte kosta en förmögenhet!
IFA-nyheter från Samsung En kompakt bildskärm för spel eller en kolossal MicroLED-TV för hemmabio? Samsungs monter på IFA-mässan erbjuder allt.
Följ Ljud & Bild