TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

CES 2021: Här är LG:s nya OLED-modeller för 2021

LG är på gång med flera TV-nyheter i år, inklusive en helt ny OLED-panel!

forfatter
Publicerad 2021-01-11 - 13:30

LG har redan läckt en hel del detaljer innan årets CES-mässa startade, men under den officiella presskonferensen på CES All Digital i eftermiddags svensk tid presenterade de sina kommande TV-apparater för modellåret 2021. Bland nyheterna hittar vi båda förbättrade OLED-skärmar i alla storlekar och helt nya modeller med MiniLED-teknik (QNED).

Här är OLED G1 på LG:s nya Gallery Stand. Foto: LG

OLED Evo: Ny generation OLED-paneler

LG:s OLED-TV-apparater har genomgått många små förbättringar de senaste åren, men själva bildpanelen har i stort sett varit oförändrad. Detta blir det ändring på 2021, i år introducerar nämligen LG en helt ny generation som heter OLED Evo. Det handlar om en ny OLED-panel som bland annat klarar 20 % mer ljusstyrka än förra generationen.

LG är också noga med att påpeka att förbättringen av ljusstyrkan gäller hela skärmen samtidigt, alltså uppmätt med 100 % skärmyta, vilket lär vara påtagligt i praktiken.

Det finns dock en liten hake: den nya bildpanelen kostar mer än vanliga OLED-paneler och kommer därför att vara reserverad för de riktiga highend-modellerna. Till en början är det bara det bara den nya G1-serien som kan utnyttja den nya Evo-panelen, medan övriga modellserier får klara sig med en mer ordinär 4K OLED-panel.

Å andra sidan är det en hel del nytt på gång i den kommande C1-serien också, inklusive en helt ny skärmstorlek på 83 tum.

Ny videoprocessor: Alpha 9 Gen 4

De nya modellerna i Z1-, G1- och C1-serien använder LG:s senaste videoprocessor. Fjärde generationen Alpha 9 använder AI-teknik och maskininlärning för att åstadkomma bättre uppskalning och en genomgående skarpare bildkvalitet. Den ska kunna analysera bilden, definiera vad som finns i bakgrunden och förgrunden (till exempel ansikten) och optimera visningen kontinuerligt. Om du tycker att det påminner starkt om vad både Sony och Panasonic lyfter fram som sina 2021-innovationer så har du helt rätt: detta är en del av en allmän bildbehandlingstrend där TV-apparaterna automatiskt anpassar sig efter vad du tittar på, i stället för du själv måste växla mellan olika bildlägen (filmer, sport, spel och så vidare) med fjärrkontrollen.

Ny Magic Remote

LG-Magic-Remote-All-Regions-scaled LG-Magic-Remote-North-America-Version-scaled
<
>
LG:s nya Magic Remote. Foto: LG

Apropå fjärrkontroll: LG:s välkända Magic Remote är också ny för i år. Den får en ny, mer ergonomisk design och flera smarta funktioner, bland annat en mikrofon för röststyrning samt direktknappar till både Netflix, Amazon och Disney+. En annan ny funktion är Magic Tap, som gör att du kan dela innehåll mellan TV:n och mobilen genom att bara ”knacka” på mobilen med fjärrkontrollen.

Startskärmen i LH WebOS 6.0. Foto: LG

2021-modellerna har ett uppdaterat användargränssnitt i form av WebOS 6.0. Menysystemet har fått en efterlängtad ansiktslyftning och LG lyfter fram bättre och mer relevanta innehållsrekommendationer som en av förbättringarna av 6.0-versionen.

Förbättrade spelfinesser: Game Optimizer

LG har skaffat ett gott rykte om sig i gaming-sammanhang sedan de lanserade sina första TV-apparater med HDMI 2.1, för att inte tala om den första 48-tums OLED-skärmen. Detta bygger de naturligtvis vidare på och till 2021 har de utvecklat Game Optimizer, en ny huvudmeny som samlar alla gaming-funktioner på en särskild flik – något som vi helt klart har saknat i 2020-modellerna. TV:n ska också kunna anpassa bildkvaliteten för olika typer av spel, till exempel skjutaspel, rollspel och strategispel.

Virtuellt 3D-ljud?

Naturligtvis har LG smugit in lite ljudförbättringar i årets modeller också: den nya AI-processorn ska kunna skala upp vanligt surround- och stereoljud till 3D-ljud med höjdinformation, alltså ett slags virtuell Dolby Atmos-effekt. Den här finessen ser vi fram emot att testa och undersöka hur bra den fungerar i praktiken.

Ny design med Gallery-stativ

LG har ett nytt tripod-golvstativ till OLED-modellerna i år. Den gör att TV:n kan stå direkt på golvet i lämplig höjd och underlättar för dold kabeldragning ned genom ena benet. Snyggt!

LG 2021 OLED-modeller

Här är vad vi vet om LG:s kommande 2021-modeller i dagsläget:

LG OLED Z1

LG OLED Z1 blir det nya flaggskeppet med 8K-upplösning. (Foto: LG)

Toppmodellerna med 8K-upplösning förnyas 2021 och levereras med WebOS 6.0, den nya Alpha 9 Gen 4-processorn och skärmstorlekar i 77 och 88 tum.

 

LG OLED G1 (55, 65, 77 tum)

LG OLED G1, här monterad på väggen, blir den första modellen med nya och förbättrade OLED Evo-bildepanelen. Foto: LG)

Detta verkar bli LG:s 4K-toppmodell för 2021 och efterträdaren till GX-serien med så kallad Gallery Design. Det här blir den första modellen med en uppgraderad OLED Evo-panel och finns i storlekarna 55, 65 och 77 tum. G-serien har en smal design med en särskild infästning för väggfäste, vilket innebär att den kan monteras tätt intill väggen.

 

LG OLED C1 (48, 55, 65, 77, 83 tum)

LG OLED C1 kommer för första gången i storlekar ända upp till 83 tum. (Foto: LG)

Efterträdaren till den populära CX-serien från 2020 får en nu utvändig design och blir den första modellserien som utökas med den nya 83-tumsversionen som LG Display har berättat om tidigare. Med skärmstorlekar från 48–83 tum förväntas C1-serien bli en av LG:s viktigaste modeller 2021.

 

LG OLED B1 (55, 65 , 77 tum)

B-serien, som traditionellt sett har varit ett billigare alternativ till C-modellerna, kommer också i en ny variant i år. Det har mycket gemensamt med C-serien, men får klara sig med den något svagare Alpha 7-processorn. Observera dock att LG ännu så länge är fåordiga om den här serien och inte heller har släppt några officiella bilder ännu.

 

LG OLED A1: Ny budgetserie?

Utöver B-serien lanserar LG en ännu billigare A1-serie under 2021. Denna är en nedskalad modell där bildpanelen är begränsad till 60 Hz i bildfrekvens och där HDMI-ingångarna använder den gamla 2.0-standarden. Däremot ska A1-serien ligga på en prisnivå där vi knappast har sett OLED tidigare.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
1 Kommentar
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

När kommer C- och G- serien till butik i Sverige och vet ni något om pris?

Skulpturen är en lyx-TV Om du har en strikt estetisk smak - och en galen summa pengar för att förverkliga den - kan C Seed N1 ge dig en "osynlig" 165-tums TV i vardagsrummet.
Stranger Things får rumsligt ljud Den fjärde säsongen av Stranger Things kommer strax att låta ännu bättre.
Vi testar den nya 2022-versionen av The Frame Årets version av Samsung The Frame ser ännu mer ut som en tavla tack vare en mattare skärmyta. Och så kan den ställas på högkant!
Nya QLED-TV-apparater från... Sharp?! Sharp är tillbaka i Norden och presenterar en ny Android TV-serie med QLED-teknik och inbyggt ljud från Harman Kardon!
TCL lanserar 98-tummare till rekordpris Drömmer du om en riktig biograf hemma? TCL slår ett slag för de riktigt stora TV-skärmarna med 98C735.
LG avslöjar ny design-TV En potentiell utmanare till Samsung The Frame?
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend