TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Marsroboten fyller år – firas av gräsklippare

Curiosity Rover har idag varit på Mars i 10 år. Det firas av 100 000 robotgräsklippare.

forfatter
Publicerad 2022-08-05 - 17:24

Idag är det 10 år sedan Curiosity-farkosten landade på Mars. Den firade sig själv på sin första födelsedag genom att spela ”Happy Birthday”. Men det fick räcka med den gången, för att därefter lägga energin på viktigare uppgifter. Husqvarna vill däremot återuppta firandet på 10-årsdagen genom att låta 100 000 robotgräsklippare framföra födelsedagssången här på jorden. Och därmed hylla vad de kallar ”universums mest ensamma robot”.

Om du äger en Husqvarna robotgräsklippare av typ 405X, 415X eller 435X AWD måste du uppdatera programvaran i Husqvarna-appen och godkänna att gräsklipparen framför låten. Detta är möjligt tack vare gräsklipparens larmmodul.

Läs också Robotgräsklippare nästa för Segway En perfekt klippt gräsmatta utan anpassad kanttråd utlovas
Navimow 1

Låten spelas i dag, den 5 augusti, klockan 12, 15 och 18 lokal tid.

– Curiosity är den största och mest avancerade farkosten som någonsin skickats till Mars. För sin allra första födelsedag på Mars var den programmerad att sjunga Happy Birthday – för sig själv. För att spara batteri har resten av födelsedagarna förbigåtts i tysthet. Men i år blir det annorlunda, står det i pressmeddelandet.

Husquarna Automower Curiosity mountains
Tre Automower-modeller kommer att spela födelsedagslåten för Curiosity Rover den 5 augusti. Foto: Husqvarna

Födelsedagssången fortsätter efter Curiosity

Husqvarna har valt att låta födelsedagslåten vara permanent tillgänglig efter detta, så att de tre Automower-modellerna kan delta i familjens födelsedagsfiranden framöver.

Mer info: husqvarna.com/happybirthday

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

1 Kommentar
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

Så otroligt fint! Blev nästan tårögd av filmen, trots att den handlar om gräsklippare och en robot på Mars haha.

Teslas hemliga vapen: en superdator Superdatorn Tesla Dojo är deras vapen i kampen om att ha de säkraste, mest självkörande bilarna.
Ikonisk studiomikrofon är tillbaka Neumanns ikoniska rörmikrofon M 49 är tillbaka. Men den är långt ifrån billig.
Robotgräsklippare firar Curiositys födelsedag Curiosity Rover har idag varit på Mars i 10 år. Det firas av 100 000 robotgräsklippare.
EU vill övervaka alla dina chattar Förslag från EU-kommissionen, som avser att införa omfattande chattkontroller för att skydda barn från övergrepp, innebär i praktiken en skrämmande total övervakning av oss alla.
Hur man gör sina egna fantasy-illustrationer Med ett enda kommando skapar datorn fantastiska bilder baserade enbart på din fantasi.
Hälften cykel, hälften... sjöflygplan? Med Hydrofoiler XE-1 kan du cykla på vattnet och det känns som att du svävar fram i över 20 km/h.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend