Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Google jobbar på ny AI-baserad sökmotor

Efter hot från Samsung om att ta bort sökmotorn från mobilerna och konkurrensen från Bing sägs Google stressa fram massor av nya projekt.

Skrivet av / 2023-04-18 - 12:33
Google jobbar på ny AI-baserad sökmotor

När chatbotten ChatGPT med artificiell intelligens lanserades i november (det var så nyligen!) slog den ner som en bomb. Det dröjde inte länge förrän Microsoft integrerade den i sin sökmotor Bing. Det sägs ha utlöst en febril aktivitet hos Google som förra månaden släppte sin egen chatbott, Bard.

Läs också Officiellt: Google lanserar en konkurrent till ChatGPT Bard är baserad på språkmodellen Language Model for Dialogue Applications (LaMDA) och görs nu tillgänglig för en utvald testgrupp innan den lanseras för allmänheten om några veckor.

Igår kom det fler dåliga nyheter för Google när det rapporterades att Samsung funderar på att ersätta Google Search med Bing i sina mobiltelefoner. Enligt New York Times utlöste ryktet ”panik” hos Google som tjänar 3 miljarder dollar om året på kontraktet med Samsung. Det ser inte så bra ut inför omförhandlingen med Apple, vars kontrakt också löper ut i år. Det är en affär värd 20 miljarder dollar. Detta fick Alphabets (Googles moderföretag) aktiekurs att dyka med 50 miljarder dollar på måndagen.

Många nya projekt

Enligt vad New York Times erfar har Google startat ett projekt kallat Magi där man nu stressar fram en ny AI-driven söktjänst. Den lär vara mer konversationsdriven än dagens ”en fråga, många svar”. Men man planerar även att uppgradera dagens sökmotor med AI-funktioner.

Läs också ChatGPT släpps ut på nätet Med hjälp av plugins kan ChatGPT interagera med tredjeparts-tjänster.

Men Google har också en mängd andra experimentella projekt baserade på AI. Det ska kunna användas i Google Earth, samt en idé om att kunna låta en chatbott hitta musik åt användaren. I Google Image jobbar man på verktyget GIFI som ska kunna skapa bilder åt den som söker om man inte är nöjd med bilderna som redan finns. Eller varför inte lära sig nya språk med chatbotten Tivoli Tutor. De jobbar också på Searchalong som hjälper användaren att hitta mer information medan den surfar, utan att behöva hoppa över till en sökmotor.

Källa: New York Times

Jonas Ekelund
(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Erbjudande i samarbete med vår kommersiella partner Prisjakt.se

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

  • Prova LB+ i 30 dagar
    Bara 49:-

    Förnyas efter 30 dagar, ingen bindningstid.

  • LB+ Total i 12 mån
    Bara 125 kr/mnd

    Du sparar 288 :-

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Elon Musk kan fortsätta hjärnexperiment

Kinas chat-AI censurerar

Ingen Google-chatbot i Europa

Bing AI-chat är släppt

Google säkrar ditt konto

Uppumpbart skärmtangentbord

Rulla till toppen