Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

ChatGPT får plugins som ger den tillgång till webben

Med hjälp av plugins kan ChatGPT interagera med tredjeparts-tjänster.

Skrivet av / 2023-03-26 - 12:00
ChatGPT får plugins som ger den tillgång till webben

Enligt OpenAI, som ligger bakom ChatGPT, kan den nya funktionaliteten ”hjälpa ChatGPT få tillgång till uppdaterad information, köra beräkningar eller använda tredjeparts-tjänster”. Enligt företaget är det i testningsstadiet och ett fåtal tillverkare har fått tillgång till verktygen, medan man studerar att det inte får några negativa säkerhets- eller integritetskonsekvenser.


Bland de tredjeparts-leverantörer som finns med i den första vågen av plugins finns Expedia, Kayak, Klarna shopping, OpenTable, Shopify, Slack och Spotify.

Enligt företagets demonstationsvideo kan man därmed exempelvis be ChatGPT om restaurangrekommendationer, be om recept på maträtter, och slutligen be den lägga en beställning av ingredienserna hos en butik.

Några av de plugins som testas (Skärmbild: openai.com)

Detta kanske verkar som en liten uppdatering men den kan få stora konsekvenser. I en bisats nämner till exempel OpenAI att de själva gett ChatGPT ”en webbläsare och en kod-tolkare”. Vilket innebär att den artificiella intelligensen, som hittills endast getts tillgång till gammal nedladdad information, nu plötsligt kan ge sig ut på nätet. Samt att den kan köra program.

Om det kommer få den artificiella intelligensen att löpa amok på nätet med oförutsedda konsekvenser får vi se. Det finns en anledning att OpenAI använder en stor del av sin bloggpost åt att prata om säkerhet.

 

ChatGPT: Ett steg närmare total AI-dominans?

Ett genombrott inom AI-teknik eller ett hotscenario?

Läs mer
Jonas Ekelund
(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Erbjudande i samarbete med vår kommersiella partner Prisjakt.se

Läs hela artikeln? Redan prenumerant? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här

Kinas chat-AI censurerar

Ingen Google-chatbot i Europa

Bing AI-chat är släppt

Google säkrar ditt konto

Uppumpbart skärmtangentbord

AI-assistent i fickan

Rulla till toppen