Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Dubbel solstorm störde mobilsignaler och GPS

Vår teknik är mer känslig för naturens nycker än vad vi är medvetna om

Skrivet av / 2024-01-29 - 16:43
Dubbel solstorm störde mobilsignaler och GPS

Under de senaste månaderna har solen visat stor aktivitet, och förra veckan utlöstes två kraftiga utbrott nästan samtidigt från motsatta halvklot.

De två utbrotten inträffade för en vecka sedan och registrerades av NASA:s Solar Dynamic Observatory. Den resulterande solstormen, ett moln av laddade partiklar i snabb rörelse, träffade också jorden. Vi hade dock tur i vår del av världen; när partikelregnet träffade planeten var det en annan del av jorden som träffades.

Läs också Laser-vägar på månen? Extrem värme kan vara lösningen på att bygga vägar och uppskjutningsplatser för kommande månbaser

Australien och Indonesien var särskilt drabbade. Olika mobila tjänster som använder frekvenser under 30 megahertz drabbades av avbrott under cirka en halvtimme. Dessa band används bland annat för radiostyrda klockor, amatörradio och sändningar på kort- och mellanvåg. Men även militära användare och ambassader använder denna frekvens för långdistansöverföringar. Det förekom också störningar i signaler för markbunden navigering, t.ex. GPS.

Den intensiva strömmen av elektromagnetisk strålning härrörde från solfläckarna AR3559 och AR3561, som ligger cirka 500 000 kilometer från varandra. Deras kombinerade kraft resulterade i en soleruption med magnitud M5,1, vilket är halvvägs till en X-soleruption.

Läs också Japans månlandare är döende Japan blev den femte nationen att landa på månen, men deras landare har stora problem.

Den sällsynta händelsen är känd som en sympatisk soleruption, där två utbrott inträffar nästan samtidigt i två olika aktiva solregioner.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

Nu ska Googles AI bli smartare - på svenska!

Hyperloop i Italien

Jorden drabbad av dubbel solstorm - mobilnät och GPS nere i en halvtimme

Imponerande resultat med Googles Video-AI

Japans månlandare är döende

Maglev-tåg på konventionell räls

Jackery vinner pris för solcellsrobot

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen