Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Den japanska månlandaren har laddningsproblem

Japan blev den femte nationen att landa på månen, men deras landare har stora problem.

Skrivet av / 2024-01-22 - 17:22
Den japanska månlandaren har laddningsproblem

I fredags rapporterade Japan att deras SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) lyckats landa på månen som planerat. De skickade även ut två små fordon (LEV-1 och 2) för att undersöka månytan. Detta var ett enormt framsteg efter ett antal misslyckade landningar den senaste tiden. Inte minst den pinsamma kraschen för den ryska landaren i somras.

Läs också Rysslands första rymdraket på 50 år Siktar på landning vid månens sydpol för att bekräfta förekomsten av vatten

Men det dröjde inte länge innan problemen började hopa sig. I en serie tweets (säger man fortfarande så?) på X rapporterade JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency) om att det var problem med elförsörjningen.


Tydligen genererar solcellerna ingen el till batterierna. Teorin vid tidpunkten var att lutningen på landaren gjorde att solcellerna helt enkelt inte fick tillräckligt med solljus. För att undvika att batteriet laddade ur sig så mycket att det inte skulle kunna laddas upp igen kopplade månlandaren ifrån batteriet när det gått ner till 12 procent.

Men allt hopp är inte förlorat. Det är möjligt att solcellerna får sol igen senare på ”måndagen” när solens position förändras. I så fall är man beredda att starta upp månlandaren igen. I så fall ska man försöka uppnå sina bonusmål, som är att analysera månytan i kratern där man landat.

Läs också Luna 25 kraschade på månen Rysslands första försök att landa på månen sedan 70-talet har totalt misslyckats

Den 25 januari kommer JAXA att hålla en presskonferens där man kommer med uppdaterad information om hur det går för SLIM. Man väntas också dela bilder som tagits av landaren och månfarkosterna.

Pressreleasen från JAXA

Presskonferensen:

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

Nu ska Googles AI bli smartare - på svenska!

Hyperloop i Italien

Jorden drabbad av dubbel solstorm - mobilnät och GPS nere i en halvtimme

Imponerande resultat med Googles Video-AI

Japans månlandare är döende

Maglev-tåg på konventionell räls

Jackery vinner pris för solcellsrobot

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen