TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Dessa kinesiska produkter förbjuds i USA

Amerikanska myndigheters fokus ligger på att stoppa försäljningen av telekommunikationsutrustning och övervakningsteknik från fem namngivna kinesiska företag.

forfatter
Publicerad 2022-11-28 - 14:51

Innan helgen kunde man i de flesta stora medier läsa rubriker som ”USA förbjuder Huawei-produkter på grund av säkerhetsrisk” och ”USA förbjuder försäljning av Huawei-produkter.”

Källan till historien var nyhetsbyrån Reuters, som bland annat skrev:

Nya teleprodukter från de kinesiska företagen Huawei och ZTE kommer inte att godkännas i USA.

Anledningen är att de utgör en ”oacceptabel risk” för landets säkerhet.

Det sa FCC, den amerikanska motsvarigheten till Post och Telestyrelsen, på fredagen efter att ha beslutat om slutliga regler i frågan.

Även försäljning och import av utrustning från de kinesiska grupperna Dahua och Hikvision, som tillverkar övervakningsutrustnings, har också förbjudits. Detsamma gäller telekoncernen Hytera.

Beslutet är det senaste från den amerikanska regeringen, som länge har haft ett kritiskt öga på kinesiska teknikföretag.

Farhågan är att deras produkter används för att spionera på amerikanska medborgare

Artikelns påstående är inte fel, bara lite förenklat, men det kan vara ursäktat om man är lite förvirrad. När allt kommer omkring, hade inte de amerikanska myndigheterna redan bojkottat Huawei för länge sedan?

Läs också Huawei-blockaden: Så drabbas du Vad betyder Googles blockering för dig som redan har en Huawei-mobil? Vi har svaret!

Jo, men bojkotten 2019 innebar bara att amerikanska företag inte fick leverera amerikansk teknik till det kinesiska företaget. Därför var Huawei till exempel tvungen att släppa Googles appar och Googles version av Android-operativsystemet. Men i princip fanns det inget som hindrade Huawei-mobiler med Huaweis version av Android och kinesernas egen appbutik, AppGallery, från att säljas i amerikanska butiker.

Specifikt ska FCC:s nya förbud förhindra framtida försäljning av telekommunikations- och övervakningsprodukter från ovannämnda företag, inklusive Huawei. Och lägg märke till endast produkter som är utformade ”för allmän säkerhet, säkring av statliga anläggningar, fysisk säkerhetsövervakning av kritisk infrastruktur och andra nationella säkerhetsändamål”, som den amerikanska myndigheten uttrycker det.

Men om en produkt marknadsförs uteslutande till vanliga konsumenter gäller inte förbudet, precis som att inga befintliga produkter kommer att påverkas.

Med andra ord kommer man fortfarande att kunna köpa till exempel trådlösa öronproppar som Huawei FreeBuds 4i på semestern i New York. Även produkter som övervakningskameror och routrar kan förmodligen undkomma förbudet så länge den kinesiska tillverkaren kan övertyga FCC om att produkterna uteslutande används av privata konsumenter.

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Lämna en kommentar

MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind

Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.

lbpluss
Han uppfann det 20:e århundradet Vi har honom att tacka för allt. Utan Nikola Tesla skulle inte den moderna tekniken existera.
lbpluss
Rymdstationen under Berlin! Ljud & Bilds utsända har besökt en unik hackerspace i Berlin – en gammal rymdstation från framtiden!
Det är hos Tesla du behövs, Elon! Elon Musk leker på Twitter, när han istället borde fixa min Tesla.
Genombrott för helt ren kärnkraft? Drömmen om helt grön fusionsenergi kan vara ett viktigt steg närmare verkligheten. Ett stort besked väntas den 13 december.
ChatGPT är det häftigaste tekniska framsteget. Ett genombrott inom AI-teknik eller ett hotscenario?
Följ Ljud & Bild