TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

TEST Huawei FreeBuds 4i

Bäst av de billiga

Det är svårt att rekommendera någon att betala mer när Huawei FreeBuds 4i är så här bra.

forfatter
Publicerad 2021-05-24 - 06:00
Karakter
Huawei FreeBuds 4i
L&B tycker
Bra ljud, tydlig samtalskvalitet och bra batteritid. What's not to like?
Ingen EQ-funktion, ingen fungerande iOS-app och Android-appen har få funktioner.
Specifikationer
 • Typ: Helt trådlösa öronproppar
 • Bluetooth: 5.2
 • Vattentäta: IP54
 • Kodekar: AAC, SBC
 • Batteri: 7,5 h + 9 h i fodral (med ANC), 10 h + 12 h i fodral (utan ANC)
 • Vikt: 5,5g+5,5g + 36,5 g fodral
 • Laddkabel: USB-C
 • Webb: huawei.com
Riktpris: 1 000Pr. 2021-05-24 Produktsida

Huawei var bland de första som kopierade Apples AirPods-form, med utstickande mikrofoner, som har blivit populär eftersom samtalsljudet ofta blir bättre när mikrofonen kommer lite närmare munnen. FreeBuds 4i är det senaste från den kinesiska tillverkaren, och exemplaret i blank svart som jag fått låna ger ett bättre kvalitetsintryck än vad den låga prislappen antyder. Propparna finns även vitt och rött.

Huawei FreeBuds 4i(2)
Huawei FreeBuds 4i finns i rött, vitt och svart. Foto: Huawei
Läs också Klonerna anfaller Det har kommit så många skamlösa AirPods-kopior att man inte reagerar längre. De här är kanske de bästa av dem.
Huawei Freebuds Pro SPREAD

Huawei satsar på ljudkvalitet genom kraftiga 10 mm högtalarelement samt aktiv brusreducering – en sällsynthet i så här billiga öronproppar.

Batteritiden anges vara hela 10 timmar med brusreduceringen avstängd och 7,5 timmar med den på. Fickfodralet räcker till 1,2 laddningar till.

Huawei FreeBuds 4i photo Geir Nordby(4) Huawei FreeBuds 4i photo Geir Nordby(3) Huawei FreeBuds 4i photo Geir Nordby
<
>
Fodralet rymmer bara 1,2 extra laddningar. Men propparna har lång batteritid från början, så det funkar bra ändå. Foto: Geir Gråbein Nordby

Funktioner

Android-användare kan ladda ner Huawei AI Life-appen och para ihop den med öronpropparna (iOS-appen stöder inte FreeBuds 4i). Men det finns ingen EQ-funktion, man kan bara uppdatera firmware och flytta runt på funktionerna som man trycker på öronpropparna. Standard är att man knackar två gånger för att spela och pausa musik eller svara på och avsluta samtal. Håller man i stället en kort stund så sätter man på brusreduceringen eller medhörning (Awareness) eller stänger av det.

Huawei FreeBuds 4i Graabein
FreeBuds 4i sitter som gjutna i artikelförfattarens öron. Foto: Geir Gråbein Nordby

Öronpropparna passar mycket bra i mina öron, med silikontopparna storlek M som sitter på från början. Det ingår två andra storlekar (S och L) också, så man har sammanlagt tre passformer att välja mellan.

Huawei FreeBuds 4i lifestyle(3)
Foto: Huawei

Samtalskvalitet

Att prata genom FreeBuds 4i fungerar bra. Brus runt mig undertrycks väl och det är inga problem att tolka vad som sägs. Men övertonerna (konsonanter) låter ganska onaturliga och har hörbara digitala artefakter. Här är FreeBuds Pro lite bättre och Apple AirPods Pro betydligt bättre.

Så låter FreeBuds 4i

Huawei FreeBuds 4i har ett välbalanserat ljud med fin bas som får fram rytmerna i popmusik, och en kontrabas låter tillräckligt realistisk för att jag ska tro på den. Direkt ur kartongen är ljudet bättre balanserat än med exempelvis JBL Live Pro+, å andra sidan har JBL-propparna en mycket välfungerande EQ som gör att man kan ställa in det ljud man vill ha. Och rätt inställda är de svårslagna.

Men många tycker att det är förvirrande att behöva fintrimma sig fram till bra ljud med en EQ, då är det bra att FreeBuds 4i låter så bra på egen hand. När jag jämför de två direkt ur kartongen så tycker jag faktiskt att Huaweierna låter bättre än de mer än dubbelt så dyra JBL:erna.

Huawei FreeBuds 4i photo Geir Nordby(2)
Mikrofonpinnarna ger bättre samtalskvalitet. Foto: Huawei

Saknar aptX

I likhet med FreeBuds Pro finns det ingen aptX-ljudkodek, bara AAC (och SBC). Men det förlåter vi fort i den här prisklassen, och AAC låter så bra i de flesta fall att man inte saknar något. Och där jag tyckte att FreeBuds Pro var lite överdrivna i mellanregistret så är det inte så med FreeBuds 4i. Här är det snarare lite nedtonat, somliga tycker kanske att mellanregistret är en smula tunt. Men det låter mer naturligt än med JBL-propparna utan inställningar och diskanten är mer naturlig än i AirPods Pro – där det kan låta lite vasst emellanåt.

Huawei FreeBuds 4i(3)
Foto: Huawei

Bra ljud med brusreducering

Brusreduceringen tar effektivt bort oönskat basbrus från utsidan och jag misstänker att många kommer att ha på den funktionen i de flesta situationer. Det kan sänka ljudkvaliteten i musik en aning eftersom en hel del av förstärkarkraften används för att dämpa brus i stället för att spela musik. Detta gör dynamiken plattare, och det är också så att basen låter lite mindre tight i FreeBuds 4i. Men kompromissen är inte värre än att jag också behåller brusreduceringen på under stora delar av testperioden.

FreeBuds Pro låter lite skarpt när man höjer volymen men 4i är mer engagerande. De har inte samma dynamik och Pro har en lite mer levande diskant. Men kompromissen är mycket välfunnen i 4i och jag kan egentligen inte riktigt förstå varför någon skulle vilja betala mer för att få Pro-modellen.

Huawei FreeBuds 4i lifestyle
Foto: Huawei

Slutsats

Huawei FreeBuds 4i är kanske de bästa öronpropparna för under tusenlappen vi har testat. De låter ytterst välbalanserat, med en fyllig och bra bas som engagerar med all musik, på samma gång som röster och instrument låter naturligt från mellanregistret och uppåt. Mellanregistret är kanske lite försiktigt och saknar dynamik, men det gör inte så mycket. FreeBuds 4i låter nästan lika bra som Pro-versionen, kanske till och med bättre på vissa områden tack vare ett mindre påfluget mellanregister.

Vi hade velat kunna välja brusreducering och medhörning och ställa in EQ i en app, i stället måste man knacka på öronpropparna för att aktivera och avaktivera funktionerna (EQ finns inte alls). Det är egentligen vårt enda klagomål.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Självformande proppar från Logitech Individuellt formgjutna öronproppar har hittills varit reserverat för professionella musiker. Logitech har hittat en lösning som verkar genial.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
Är detta världens bästa hörlurar? När vi först hörde flaggskepps-hörlurarna Focal Utopia för några år sedan blev vi stumma. Över detaljerna. Över närvaron. Nu blir de förnyade. Och ännu bättre?
Den perfekta lindansaren Jabra Elite 5 är ett par utmärkta trådlösa öronproppar i mellanklassen.
Dina hörlurar förtjänar den här FiiO K9 Pro ESS driver snudd på alla hörlur och har dessutom alla digitala och analoga ingångar du behöver. Bluetooth också!
Kontorsutrustning behöver inte vara grå Logitech lanserar nya webbkameror och headset för kontoret - i fräscha färger
Följ Ljud & Bild