Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

”Apple GPT” är på gång med oklart användningsområde

Enligt uppgift testas ett AI-verktyg internt på Apple men det är osäkert om det kommer bli en konsumentprodukt.

Av / 2023-07-21 - 16:20
”Apple GPT” är på gång med oklart användningsområde

Med stora framgångar för Open AI:s ChatGPT, Microsofts jobb med att göra Bing AI-drivet och Google’s vingliga Bard-AI, har nog många frågat sig vad Apple har i rockärmen. Speciellt som företagets röstassistent Siri allmänt anses vara den minst intelligenta. Den, om något, skulle behöva en skjuts av AI.

Läs också Nu förstår Googles AI-chatbot svenska Googles ChatGPT-konkurrent är nu tillgänglig på 40 språk, inklusive svenska.

Det verkar dock som att Apple, naturligtvis, jobbar på en egen AI i det tysta. Detta enligt Bloombergs analytiker Mark Gurman, som brukar ha bra källor inom Apple. Tydligen kan anställda söka tillstånd att få tillgång till en chatbot-app, som används för att ta fram prototyper för produkter och är tränad på relevant data för uppgiften. Vissa ingenjörer uppges skämtsamt referera till den som Apple GPT.

Foto: Bing Image Creator

Om appen kommer fortsätta utvecklas och bli allmänt tillgänglig eller inte verkar oklart. Möjligen skulle den i det tysta kunna användas bakom kulisserna för att förbättra existerande tjänster som auto-correct i text, eller igenkänning av motiv i foton. Gurman menar att Apple inte har något ”klar strategi” för AI-produkter för konsumenter.

Läs också Bing AI-chat är släppt Nu kan du prata med sökmotorn som med en person och få konkreta svar i stället för en massa val.

Apple har tydligen flera team som jobbar med artificiell intelligens, men hålls tillbaka av problem med användarens integritet. Det ska också vara en av anledningarna till att Siri inte verkar ”veta” så mycket om användaren som Google Assistant eller Amazon Alexa.

I maj uttalade sig Tim Cook om att Apple ser AI som ”väldigt intressant” men att det finns ”ett antal problem som måste lösas” och att det är viktigt att implementera AI ”försiktigt och eftertänksamt”.

Källa: Bloomberg

Läs också:

ChatGPT: Ett steg närmare total AI-dominans?

Ett genombrott inom AI-teknik eller ett hotscenario?

Läs mer
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nu kan du prata med ChatGPT

NASA:s robottåg på Månen

Google Gemini blir mer allsmäktig

Skärmen gör allt utom att läsa tankar!

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

Ljud & Bild
Rulla till toppen