Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Från och med idag är Google Bard redo för Sverige

Googles ChatGPT-konkurrent är nu tillgänglig på 40 språk, inklusive svenska.

Skrivet av / 2023-07-13 - 17:00
Från och med idag är Google Bard redo för Sverige

Google Bard lanserades officiellt i maj i samband med utvecklarkonferensen Google I/O. Till en början bara på engelska, och inga länder i Europa fick tillgång till Google Bard. Förmodligen på grund av den strikta, europeiska lagstiftningen om skydd av personuppgifter, GDPR.

Men från och med idag finns tjänsten tillgänglig på 40 nya språk, bland annat i Sverige och på svanske, skriver Google i ett pressmeddelande.

Läs också ChatGPT är det häftigaste tekniska framsteget. Ett genombrott inom AI-teknik eller ett hotscenario?

Enligt Google är Bard ”ett AI-verktyg som kan hjälpa till att öka produktiviteten och förvandla kreativa idéer till verklighet. Till skillnad från Googles sökmotor, som kokar ner enorma mängder information till faktasvar och länkar, hjälper Bard till att utforska och utöka gränserna för din egen kreativitet och skapa nytt, AI-genererat innehåll.”

Liksom ChatGPT bygger Google Bard på en så kallad multimodal, stor språkmodell. Googles modell heter LaMDA (”Language Model for Dialogue Applications”) och bygger på ett neuralt nätverk, som kan träna modellen med hjälp av dialog.

Neural networks usually process language by generating fixed- or variable-length vector-space representations. After starting with representations of individual words or even pieces of words, they aggregate information from surrounding words to determine the meaning of a given bit of language in context.”
– Från: ”Transformer: A Novel Neural Network Architecture for Language Understanding”, Google Research

Google understryker att Bard är ”ett experiment i uppstartsfasen. Därför kan Bard emellanåt ge svar som är oprecisa eller felaktiga. Men i takt med att Bard används av fler människor kommer det gradvis att förbättras med tiden”, skriver företaget i pressmeddelandet.

Läs också Ingen Google-chatbot i Europa På Google I/O berättades att Bard nu skulle släppas på engelska i 180 länder. Men varför saknas Kanada och Europa?

Du kan hitta Google Bard via bard.google.com. Tjänsten fungerar – precis som ChatGPT – via ett chattanvändargränssnitt, där du kan föra konversationer med chatboten. Till exempel kan du be Bard att göra en vegetarisk måltidsmeny med hemlagad mat för den kommande veckan, eller formulera ett bra svar till dina barn om varför himlen är blå.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Nu gäller EU:s tuffa nätregler

Luna 25 kraschade på månen

Google sammanfattar nu åt dig

Rysslands första rymdraket på 50 år

Första turisterna i rymden

Google Assistant får AI-motor

Rulla till toppen