Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Regas referensspelare

Nu är den här efter 40 års utveckling.

Av / 2020-12-15 - 08:57
Regas referensspelare

Efter sju års framgångar och nederlag är Rega äntligen redo med sitt nya flaggskepp Naiad. Den följer naturligtvis samma principer som en 3500-kronors Rega, men här tar man allt så långt det kan gå.

Spelaren började som en idé i Roy Gandys huvud, och hamnade så småningom som en skiss på ett papper. Därefter började en sjuårig process för att nå den skivspelare du ser på bilderna här.

Den ser inte så annorlunda ut från den prototyp jag såg på Rega i England för ett par år sedan, men sedan mitt besök hos Roy Gandy har de arbetat mycket på konstruktionen.

Alla spelare från Rega är byggda så lätta och styva som möjligt, så att resonanser inte ska ha någonstans att ta vägen. Naiad är byggd på ett ultralätt kolfiberchassi med en kärna i porös Rohacell, och med keramiska förstärkningar.

Många har kliat sig i huvudet och pannorna har fått nästan permanenta fåror, i funderingar om hur man löser elementära strukturer, som lagret axeln ska rotera i. En mässingskula i ett stållager? Kompositplast och aluminium? Lösningen var aluminiumoxid – Ziorconia – som den vita keramikplattan roterar i.

Armen liknar en RB1000 som vi har testat tidigare, men den vägdes och befanns för tung. Så valet föll på ett armrör i polerad titan där en Aphelion 2 MC-pickup monterats. Med ett så lätt kabinett var det meningslöst att använda en arm med mycket massa, så valet föll därför på titan.

Så efter över 40 års erfarenhet av skivspelare, sju års utveckling, och över en miljon kronor i smådelar, har Rega äntligen blivit klara med Naiad. Som för övrigt anspelar på ett drömskt pianostycke som kan låta olika beroende på hur det spelas.

Naiad kommer med allt du ser på bilderna, ett kolfiber-väggfäste, en Rega Atlas nåltrycksvikt, en extern strömförsörjning i Regas fullstora referenskabinett, verktyg och kablar för montering, och Regas bok om historien.

Allt är packat i en trälåda, och totalt sett kostar en Rega Naiad ca 375 000 kr, beroende på hur pundets kurs varierar.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Billigare streaming från Auralic

Ny och bättre förstärkare från Cambridge Audio

Goldmund effektförstärkare: Fråga bara inte om priset...

En förstärkare för drömmare

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen