Därför kostar skivspelaren 375 000 kr

Nu är den här efter 40 års utveckling.
Annons
Annons
forfatter

Efter sju års framgångar och nederlag är Rega äntligen redo med sitt nya flaggskepp Naiad. Den följer naturligtvis samma principer som en 3500-kronors Rega, men här tar man allt så långt det kan gå.

Spelaren började som en idé i Roy Gandys huvud, och hamnade så småningom som en skiss på ett papper. Därefter började en sjuårig process för att nå den skivspelare du ser på bilderna här.

Den ser inte så annorlunda ut från den prototyp jag såg på Rega i England för ett par år sedan, men sedan mitt besök hos Roy Gandy har de arbetat mycket på konstruktionen.

Alla spelare från Rega är byggda så lätta och styva som möjligt, så att resonanser inte ska ha någonstans att ta vägen. Naiad är byggd på ett ultralätt kolfiberchassi med en kärna i porös Rohacell, och med keramiska förstärkningar.

Många har kliat sig i huvudet och pannorna har fått nästan permanenta fåror, i funderingar om hur man löser elementära strukturer, som lagret axeln ska rotera i. En mässingskula i ett stållager? Kompositplast och aluminium? Lösningen var aluminiumoxid – Ziorconia – som den vita keramikplattan roterar i.

Armen liknar en RB1000 som vi har testat tidigare, men den vägdes och befanns för tung. Så valet föll på ett armrör i polerad titan där en Aphelion 2 MC-pickup monterats. Med ett så lätt kabinett var det meningslöst att använda en arm med mycket massa, så valet föll därför på titan.

Så efter över 40 års erfarenhet av skivspelare, sju års utveckling, och över en miljon kronor i smådelar, har Rega äntligen blivit klara med Naiad. Som för övrigt anspelar på ett drömskt pianostycke som kan låta olika beroende på hur det spelas.

Naiad kommer med allt du ser på bilderna, ett kolfiber-väggfäste, en Rega Atlas nåltrycksvikt, en extern strömförsörjning i Regas fullstora referenskabinett, verktyg och kablar för montering, och Regas bok om historien.

Allt är packat i en trälåda, och totalt sett kostar en Rega Naiad ca 375 000 kr, beroende på hur pundets kurs varierar.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Annons
Annons

Läs också

I dag har den nya kompakta SUVen Mercedes-Benz EQA officiell världspremiär. Se video från lanseringen här!
Kan det här vara nästa stora grej inom billjud?
Renaults ikoniska småbil blir elektrisk, men du får vänta tills du kan köpa den.
Nya smarta lås som du kan prata med – och som kan prata med dina andra smarta enheter.
Med ännu en global aktör på den nordiska marknaden hårdnar kampen om strömningsabonnenterna.
Strömningsförstärkare som kan allt man ber den om – och lite till.
Får längre räckvidd och mer plats.
Gör dig beredd på ännu snabbare trådlöst internet! Netgear Nighthawk RAXE500 är världens första router med Wi-Fi 6E.
I dag in svärs USA:s 46:e president in och amerikanerna, världen och den fria pressen kan börja lägga en fyra år lång mardröm bakom sig.
I dag har den nya kompakta SUVen Mercedes-Benz EQA officiell världspremiär. Se video från lanseringen här!
Nikolaj Coster-Waldau har huvudrollen i en dansk Netflix-film.
En gång i tiden var jakten på det optimala ljudet varje ung mans hobby. Numera föredrar de flesta att spisa musik som bakgrundsunderhållning. Den gamla goda tiden kommer aldrig tillbaka. Men nuet påminner ändå lite om den.
Netflix har säkrat Gal Gadots nästa film.
Så mycket ljud som möjligt från små kabinett.
På CES-mässan visade Razer upp en gaming-stol med utrullningsbar OLED-skärm! Har den massage också?