TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Regas referensspelare

Nu är den här efter 40 års utveckling.

forfatter
Publicerad 2020-12-15 - 08:57

Efter sju års framgångar och nederlag är Rega äntligen redo med sitt nya flaggskepp Naiad. Den följer naturligtvis samma principer som en 3500-kronors Rega, men här tar man allt så långt det kan gå.

Spelaren började som en idé i Roy Gandys huvud, och hamnade så småningom som en skiss på ett papper. Därefter började en sjuårig process för att nå den skivspelare du ser på bilderna här.

Den ser inte så annorlunda ut från den prototyp jag såg på Rega i England för ett par år sedan, men sedan mitt besök hos Roy Gandy har de arbetat mycket på konstruktionen.

Alla spelare från Rega är byggda så lätta och styva som möjligt, så att resonanser inte ska ha någonstans att ta vägen. Naiad är byggd på ett ultralätt kolfiberchassi med en kärna i porös Rohacell, och med keramiska förstärkningar.

Många har kliat sig i huvudet och pannorna har fått nästan permanenta fåror, i funderingar om hur man löser elementära strukturer, som lagret axeln ska rotera i. En mässingskula i ett stållager? Kompositplast och aluminium? Lösningen var aluminiumoxid – Ziorconia – som den vita keramikplattan roterar i.

Armen liknar en RB1000 som vi har testat tidigare, men den vägdes och befanns för tung. Så valet föll på ett armrör i polerad titan där en Aphelion 2 MC-pickup monterats. Med ett så lätt kabinett var det meningslöst att använda en arm med mycket massa, så valet föll därför på titan.

Så efter över 40 års erfarenhet av skivspelare, sju års utveckling, och över en miljon kronor i smådelar, har Rega äntligen blivit klara med Naiad. Som för övrigt anspelar på ett drömskt pianostycke som kan låta olika beroende på hur det spelas.

Naiad kommer med allt du ser på bilderna, ett kolfiber-väggfäste, en Rega Atlas nåltrycksvikt, en extern strömförsörjning i Regas fullstora referenskabinett, verktyg och kablar för montering, och Regas bok om historien.

Allt är packat i en trälåda, och totalt sett kostar en Rega Naiad ca 375 000 kr, beroende på hur pundets kurs varierar.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Nya och bättre musikstreamers från Auralic Auralic Aries G1.1 och Altair G1.1 får uppdaterad estetik, bättre isolering och vibrationsdämpning samt stöder slutligen AirPlay 2.
Nu kan du designa din egen Burmester-stereo Det är tillåtet att drömma! Med Burmesters nya AR-app kan du själv plocka ihop en anläggning och se hur den skulle se ut i ditt eget hem.
Prisvärd entrébiljett till högupplöst ljud Strömning och ljudkvalitet går hand i hand med Wiim Mini, som är ett lätt sätt att strömma högupplöst på.
Prisbelönt RIAA i ny upplaga Verteres skivspelarförstärkare har kommit i en uppdaterad version, kallad Phono-1 MKII L
Det bästa köpet i klassen Pro-Ject Debut Pro firar företagets 30-årsjubileum med stil och finess.
NAD 3020 - klassikern vi inte glömmer Den lilla NAD-förstärkaren skapade jubel. Ingen hade hört så bra ljud från en liten förstärkare som kostade så lite.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend