Samsung SmartThings: Smarta prylar till hemmet

Samsung har många smart-prylar som ska göra livet enklare.
Annons
Annons
forfatter

Vi är många som drömmer om ett smart hem där allt är automatiskt. Och verklighetens smarta hem är kanske närmare än vi trott: när det gäller belysning, smarta dörrlås och videoövervakning finns det numera gott om finurliga produkter att välja mellan.

Svårigheten är att veta var man ska börja och vilka produkter som passar är bäst till vad! Oavsett om du bygger nytt eller renoverar så är det klokt att hitta en ”röd tråd” hos de olika tillverkarnas smarta hem-apparater.

Samsung har valt en lite annan strategi än sina konkurrenter. I stället för att tampas med marknadsledarna inom varje område har de satsat på en enda produkt som knyter ihop allting. Dessutom släpper de en mängd små prylar som ska underlätta att bygga ett smart hem, bit för bit.

Smart-hus i Stockholm

För att demonstrera de olika funktionerna i samspel med varandra har Samsung inrett en lokal i Stockholm. Det så kallade Samsung Connected Living: Open House är öppet för allmänheten och presenteras av Samsungs smarta hem-specialister.

Samsungs vision är ett smart hem som väcker dig med skön musik och ser till att kaffet är klart när du stapplar in i köket. Ett kylskåp som alltid är fullt med färska varor och ger dig dagens viktigaste nyheter i korthet. En ringklocka som berättar vem som ringer på och låser upp dörren utan att du behöver resa dig från soffan. Övervakningskameror och sensorer håller koll på allt som händer i huset. Och alltihop styrs med mobilen eller rösten.

SmartThings Hub

Samsung SmartThings Hub siktar på att bli en ”brobyggare” mellan smarta hem-produkter.

Dirigenten för alltihop, och årets stora smart-nyhet från Samsung, är huvudenheten SmartThings Hub. Den här lilla grunkan för 900 kronor kopplas till Wi-Fi-nätverket hemma och ”pratar” sedan med och kan fjärrstyra olika saker och sensorer på olika plattformar.

SmartThings Hub är kompatibel med många av marknadens mest etablerade smart-standarder.

Hub stöder bland de viktiga protokollen ZigBee och Z-wave, vilket öppnar för ett brett utbud av smarta produkter från Bose, IKEA, Philips, Yale, Arlo med flera. Stöd för röststyrning via Google och Amazon finns också på plats.

Med hjälp av en SmartThings Hub och en app i mobilen mobil kan du enkelt programmera olika scenarier i ditt hem. Ett sådant kan vara ”God morgon” som skickar synkroniserade kommandon till belysning, högtalare och andra enheter (till exempel kaffebryggaren) att väcka huset till liv. Eller ”God natt” som släcker alla lampor och låser huset med en knapptryckning. Du kan också välja olika scenarier som ska triggas av olika händelser, till exempel om en sensor upptäcker rörelser eller en temperaturförändring.

SmartThings

Lika viktiga som SmartThings Hub är Samsungs övriga produkter i SmartThings-sortimentet. De gör det enkelt att utöka systemet där du inte har en smart produkt sedan tidigare.

Bland produkterna finns ett vägguttag, en rörelsesensor och en universalknapp, samt olika sensorer och kameror som alla kan styras via SmartThings Hub. Detta är flexibla ”byggstenar” som dessutom är relativt billiga – från ungefär 300 kronor för de billigaste sensorerna till närmare 1 500 kronor för den dyraste kameran.

SmartThings Switch är ett flexibelt vägguttag med strömbrytare som gör det enkelt att styra produkter som inte har inbyggda smartfunktioner. Till exempel en vanlig kaffekokare. Foto: Audun Hage

Samsung har naturligtvis även sett till att många av deras brun- och vitvaror är smart-kompatibla. Ett exempel är deras TV-apparater, där du kan ladda ner SmartThings-appen och styra viktiga funktioner (till exempel övervakningskameror) direkt från TV-skärmen. FamilyHub-kylskåp och -spisar kan också kopplas till SmartThings Hub.

Med Samsungs FamilyHub-kylskåp är det enkelt att se vem som ringer på dörren och släppa in besökaren. Eller låta bli.

Samsungs SmartThings-produkter går redan att köpa hos bland annat Elgiganten och Komplett.

samsung.com/se/smartthings/

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Annons
Annons

Läs också

LG Display har flera nya OLED-skärmstorlekar 2021, inklusive en efterlängtad 42-tummare. Frågan är bara vilken av TV-tillverkarna som hinner använda den först.
LG visar upp både små och stora TV-apparater på CES 2021, men den här tar priset.
TCL satsar hårt på den nya MiniLED-tekniken och har planer på flera modeller 2021.
LG är på gång med flera TV-nyheter i år, inklusive en helt ny OLED-panel!
Hittills har laserprojektorer med 4K-upplösning varit fruktansvärt dyra, men det ändrar LG på.
Före detta anställda anklagar Huawei för diskriminering och för att blanda sig i deras privatliv.
Samsung har förnyat sina flaggskepp. Nu äntligen med rumskorrigering – och Airplay 2.
Kan det här vara nästa stora grej inom billjud?
Nio nya kinesiska teknikföretag nu blockerade från amerikanska investerare
Renaults ikoniska småbil blir elektrisk, men du får vänta tills du kan köpa den.
När lanseringsfesten hålls på nätet kan man lika gärna passa på att göra något extravagant.
Acers chromebook-nyheter har mer kraft än många bärbara PC-datorer.
Succéförfattaren till ”Bosch” kommer med en ny serie på Netflix.
Är batteriet dåligt i din Sonos Move? Nu kan du byta ut det själv.
Samsungs nya trådlösa öronproppar har intelligent aktiv brusreducering.