Samsung SmartThings: Smarta prylar till hemmet

Samsung har många smart-prylar som ska göra livet enklare.
Annons
Annons
forfatter

Vi är många som drömmer om ett smart hem där allt är automatiskt. Och verklighetens smarta hem är kanske närmare än vi trott: när det gäller belysning, smarta dörrlås och videoövervakning finns det numera gott om finurliga produkter att välja mellan.

Svårigheten är att veta var man ska börja och vilka produkter som passar är bäst till vad! Oavsett om du bygger nytt eller renoverar så är det klokt att hitta en ”röd tråd” hos de olika tillverkarnas smarta hem-apparater.

Samsung har valt en lite annan strategi än sina konkurrenter. I stället för att tampas med marknadsledarna inom varje område har de satsat på en enda produkt som knyter ihop allting. Dessutom släpper de en mängd små prylar som ska underlätta att bygga ett smart hem, bit för bit.

Smart-hus i Stockholm

För att demonstrera de olika funktionerna i samspel med varandra har Samsung inrett en lokal i Stockholm. Det så kallade Samsung Connected Living: Open House är öppet för allmänheten och presenteras av Samsungs smarta hem-specialister.

Annons

Samsungs vision är ett smart hem som väcker dig med skön musik och ser till att kaffet är klart när du stapplar in i köket. Ett kylskåp som alltid är fullt med färska varor och ger dig dagens viktigaste nyheter i korthet. En ringklocka som berättar vem som ringer på och låser upp dörren utan att du behöver resa dig från soffan. Övervakningskameror och sensorer håller koll på allt som händer i huset. Och alltihop styrs med mobilen eller rösten.

SmartThings Hub

Samsung SmartThings Hub siktar på att bli en ”brobyggare” mellan smarta hem-produkter.

Dirigenten för alltihop, och årets stora smart-nyhet från Samsung, är huvudenheten SmartThings Hub. Den här lilla grunkan för 900 kronor kopplas till Wi-Fi-nätverket hemma och ”pratar” sedan med och kan fjärrstyra olika saker och sensorer på olika plattformar.

SmartThings Hub är kompatibel med många av marknadens mest etablerade smart-standarder.

Hub stöder bland de viktiga protokollen ZigBee och Z-wave, vilket öppnar för ett brett utbud av smarta produkter från Bose, IKEA, Philips, Yale, Arlo med flera. Stöd för röststyrning via Google och Amazon finns också på plats.

Med hjälp av en SmartThings Hub och en app i mobilen mobil kan du enkelt programmera olika scenarier i ditt hem. Ett sådant kan vara ”God morgon” som skickar synkroniserade kommandon till belysning, högtalare och andra enheter (till exempel kaffebryggaren) att väcka huset till liv. Eller ”God natt” som släcker alla lampor och låser huset med en knapptryckning. Du kan också välja olika scenarier som ska triggas av olika händelser, till exempel om en sensor upptäcker rörelser eller en temperaturförändring.

SmartThings

Lika viktiga som SmartThings Hub är Samsungs övriga produkter i SmartThings-sortimentet. De gör det enkelt att utöka systemet där du inte har en smart produkt sedan tidigare.

Annons

Bland produkterna finns ett vägguttag, en rörelsesensor och en universalknapp, samt olika sensorer och kameror som alla kan styras via SmartThings Hub. Detta är flexibla ”byggstenar” som dessutom är relativt billiga – från ungefär 300 kronor för de billigaste sensorerna till närmare 1 500 kronor för den dyraste kameran.

SmartThings Switch är ett flexibelt vägguttag med strömbrytare som gör det enkelt att styra produkter som inte har inbyggda smartfunktioner. Till exempel en vanlig kaffekokare. Foto: Audun Hage

Samsung har naturligtvis även sett till att många av deras brun- och vitvaror är smart-kompatibla. Ett exempel är deras TV-apparater, där du kan ladda ner SmartThings-appen och styra viktiga funktioner (till exempel övervakningskameror) direkt från TV-skärmen. FamilyHub-kylskåp och -spisar kan också kopplas till SmartThings Hub.

Med Samsungs FamilyHub-kylskåp är det enkelt att se vem som ringer på dörren och släppa in besökaren. Eller låta bli.

Samsungs SmartThings-produkter går redan att köpa hos bland annat Elgiganten och Komplett.

samsung.com/se/smartthings/

Annons
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Annons
Annons

Läs också

Citroën har lyckats elektrifiera C4 utan att gå i fällan, ë-C4 Shine är en helt annorlunda upplevelse.
Elbilen Volvo XC40 är en sagolik bil, framför allt i den här versionen.
Om du har en Bentley på inköpslistan så se till att få med Naim-anläggningen. Du kommer inte att ångra dig.
Ford-historien har sett flera ovärdiga bilmodeller som haft Mustang-namnet. Detta är inte en av dem.
77 mils räckvidd, Burmester-ljudsystem och MBUX-infotainment. Garanterad en lyxbil av stora mått.
Helt elektrisk version av X1.
Helt elektrisk SUV med 1000 hk och 14 Bose-högtalare.
Den här kan vi bara hoppas att de sätter i serieproduktion.
Strömningsjätten har tecknat ett stort avtal om innehåll med Sony Pictures.
Lanserar bland annat nya tv-apparater med MiniLED-teknologi.
TCL TS8132 är en billig soundbar med Dolby Atmos-ljus som återges av diskreta högtalare på ovansidan.
Ny drivlina och flexibla utrustningspaket.
Fler än en halv miljon användare har laddat ner infekterade appar från Huaweis officiella app-butik, AppGallery.
Ännu en gång flyttas premiärerna för stora filmtitlar fram.
77 mils räckvidd, Burmester-ljudsystem och MBUX-infotainment. Garanterad en lyxbil av stora mått.
Creative lovar att SXFI Air Gamer passar alla tack vare både trådlöst och trådbundet ljud.
Sony uppdaterar sina flaggskepp.
Helt elektrisk version av X1.
För första gången på tio år petar AMD Ryzen ner Intel i nya gaming-datorer från Dell och Alienware.
Nu kan du leta reda på saker som inte är gjorda av Apple.