Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Apple lanserar ny 16-tums MacBook Pro för professionella användare

Ny MacBook Pro med större skärm, förbättrad batteritid och nytt tangentbord. Och den går redan att köpa.

Av / 2019-11-13 - 19:52
Apple lanserar ny 16-tums MacBook Pro för professionella användare

De flesta kreativa användare föredrar att arbeta med Mac, och det är till stor del utvecklare, fotografer, filmskapare, grafiker och musiker som Apple siktar in sig på med den nya 16-tums MacBook Pro som just har presenterats. Den ersätter den förra ”stora” MacBook Pro som hade 15,4-tums skärm.

Största MacBook-skärmen någonsin

Den nya bärbara datorn har en upplösning på 3072 x 1920 pixlar. Det ger en pixeltäthet på 226 ppi, vilket är en smula bättre än MacBook Pro med 15,4-tums skärm som fick nöja sig med 220 ppi.

Den nya Retina-skärmen har en ljusstyrka på 500 nits och stöder nästan 100 % av Apples egen DCI-P3-färgskala.

MacBook Pro 16 kör Apples senaste macOS-operativsystem Catalina. Foto: Apple

Nytt (gammalt) tangentbord

Många uppskattar säkert att Apple har lagt ner det kritiserade butterfly-tangentbordet. I stället är det så kallade Magic Keyboard utrustat med en välbekant saxmekanism med 1 mm slaglängd, vilket ger en mer behaglig och taktil skrivkänsla.

En anledning att jubla: med det nya ”Magic Keyboard” är det slut med det irriterande butterfly-tangentbordet. Foto: Apple

Konfiguration och prestanda

16-tums MacBook Pro finns i flera versioner med upp till 9:e generationens Intel Core i9-processor med antingen sex eller åtta kärnor. Den kraftfulla CPU:n i kombination med upp till 64 GB DDR4-RAM samt en avancerad konstruktion för temperaturreglering innebär att den här MacBooken är den starkaste bärbara datorn som Apple någonsin har byggt.

Detta gäller även grafikprestanda, som drivs av AMD:s 7nm Radeon Pro 5000M GPU.

Starkare processor och mer minne gör nya MacBook Pro till Apples kraftfullaste någonsin. Foto: Apple

Det inbyggda batteriet är 100 Wh, så trots det kraftfulla innanmätet ska nya MacBook Pro kunna köra upp till 11 timmar på en enda laddning.

I den vanliga konfigurationen är maskinen utrustad med antingen 512 GB eller 1 TB SSD, men för första gången kan lagringskapaciteten utökas till 8 TB.

Priser

MacBook Pro finns i rymdgrått och silver och går redan att köpa. För en konfiguration med 6-kärnors 2,6 GHz Intel Core i7-processor, 512 GB lagringsutrymme och AMD Radeon Pro 5300M GPU får du betala 30 000 kronor. Den större konfigurationen med 2,3 GHz 8-kärnors Intel Core i9-processor, 1 TB lagring och AMD Radeon Pro 5500M kostar 35 000 kronor.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen