Nyheter

Den världsberömda rapparen betalar 464 miljoner kronor för den norsk-svenska musiktjänsten.
forfatter

Den norskutvecklade musiktjänsten Wimp har blivit stora, både här hemma i Norden och utomlands under namnet Tidal. En av Wimps stora fördelar jämfört med Spotify är möjligheten att strömma musik i CD-kvalitet. Ljud & Bild utsåg premium-tjänsten Wimp HiFi till Årets ljudprodukt 2013.

Tidals internationella debut har inte gått obemärkt förbi utan har väckt stor uppmärksamhet inom musikindustrin.

Jay-Z vill köpa
Nu har det kommit ett bud på det norsk-svenska strömningsbolaget, och från oväntat håll: Project Panther Bidco, ett företag som ägs av den amerikanska rap-artisten och affärsmannen Jay-Z. De bjuder 464 miljoner för det svenska bolaget Aspiro, som äger Wimp. Aspiros oberoende budkommitté har rekommenderat ägarna att acceptera budet. 75 procent av aktierna i Aspiro ägs av mediekoncernen Schibstad.

I ett pressmeddelande berättar Wimps ekonomichef Trond Berger att företaget saknar finansiella muskler för att kunna växa, och att en stark och målmedveten ägare skulle kunna innebära att Wimp kan utnyttja sin tillväxtpotential.

667x334xJay-ZZ.jpg.pagespeed.ic_.VSvdFQ0iK0

Annons

Jay-Z behöver ingen längre introduktion för de flesta musikintresserade. Den amerikanske rap-mogulen, som egentligen heter Shawn Corey Carter, är en känd skivproducent och affärsman med en förmögenhet på ungefär 500 miljoner dollar. Förutom skivbolaget Roc-A-Fella Records äger han NBA-laget Brooklyn Nets, sportsbar-konceptet 40-40 Club, och champagne-märket Ace of Spades. Han är gift med sångerskan Beyoncé Knowles.

Försäljningen av Wimp och Aspiro kommer ett halvår efter Apple köpte Beats Audio, där musiktjänsten Beats Music ingår, av hiphop-producenten Dr Dre för 3 miljarder dollar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Läs också: