Nyheter

Den världsberömda rapparen betalar 464 miljoner kronor för den norsk-svenska musiktjänsten.
Annons
Annons
forfatter

Den norskutvecklade musiktjänsten Wimp har blivit stora, både här hemma i Norden och utomlands under namnet Tidal. En av Wimps stora fördelar jämfört med Spotify är möjligheten att strömma musik i CD-kvalitet. Ljud & Bild utsåg premium-tjänsten Wimp HiFi till Årets ljudprodukt 2013.

Tidals internationella debut har inte gått obemärkt förbi utan har väckt stor uppmärksamhet inom musikindustrin.

Jay-Z vill köpa
Nu har det kommit ett bud på det norsk-svenska strömningsbolaget, och från oväntat håll: Project Panther Bidco, ett företag som ägs av den amerikanska rap-artisten och affärsmannen Jay-Z. De bjuder 464 miljoner för det svenska bolaget Aspiro, som äger Wimp. Aspiros oberoende budkommitté har rekommenderat ägarna att acceptera budet. 75 procent av aktierna i Aspiro ägs av mediekoncernen Schibstad.

I ett pressmeddelande berättar Wimps ekonomichef Trond Berger att företaget saknar finansiella muskler för att kunna växa, och att en stark och målmedveten ägare skulle kunna innebära att Wimp kan utnyttja sin tillväxtpotential.

667x334xJay-ZZ.jpg.pagespeed.ic_.VSvdFQ0iK0

Jay-Z behöver ingen längre introduktion för de flesta musikintresserade. Den amerikanske rap-mogulen, som egentligen heter Shawn Corey Carter, är en känd skivproducent och affärsman med en förmögenhet på ungefär 500 miljoner dollar. Förutom skivbolaget Roc-A-Fella Records äger han NBA-laget Brooklyn Nets, sportsbar-konceptet 40-40 Club, och champagne-märket Ace of Spades. Han är gift med sångerskan Beyoncé Knowles.

Försäljningen av Wimp och Aspiro kommer ett halvår efter Apple köpte Beats Audio, där musiktjänsten Beats Music ingår, av hiphop-producenten Dr Dre för 3 miljarder dollar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Annons
Annons

Läs också

LG Display har flera nya OLED-skärmstorlekar 2021, inklusive en efterlängtad 42-tummare. Frågan är bara vilken av TV-tillverkarna som hinner använda den först.
LG visar upp både små och stora TV-apparater på CES 2021, men den här tar priset.
TCL satsar hårt på den nya MiniLED-tekniken och har planer på flera modeller 2021.
LG är på gång med flera TV-nyheter i år, inklusive en helt ny OLED-panel!
Nio nya kinesiska teknikföretag nu blockerade från amerikanska investerare
Renaults ikoniska småbil blir elektrisk, men du får vänta tills du kan köpa den.
När lanseringsfesten hålls på nätet kan man lika gärna passa på att göra något extravagant.
Acers chromebook-nyheter har mer kraft än många bärbara PC-datorer.
Succéförfattaren till ”Bosch” kommer med en ny serie på Netflix.
Är batteriet dåligt i din Sonos Move? Nu kan du byta ut det själv.
Samsungs nya trådlösa öronproppar har intelligent aktiv brusreducering.
Precis som förra året kommer årets Samsung Galaxy S-serie i tre olika varianter: Galaxy S21, Galaxy S21+ och Galaxy S21 Ultra.
Sonys enorma videovägg hamnar antagligen inte i vardagsrummet i första taget, men du kommer nog få se den i aktion ändå!
Trappar upp kampen mot Sonos med nya Sound Bar 550.
Externt grafikkort ger den kompakta bärbara datorn extra muskler för spel både hemma och borta.
Användbart 35 mm-objektiv till Sonys fullformatkameror.