Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Tre nya Xperia-mobiler

Sony satsar hårt med toppklassade kameramobiler

Av / 2015-09-02 - 19:36
Tre nya Xperia-mobiler

Efter förvirringen med Z4, som visade sig bli Z3+ här i Europa, är nummerordningen nu återställd. På IFA-mässan i Berlin visade man upp inte mindre än tre nya modeller.

xperia z5

Först ut är den vanliga Xperia Z5. Den stora nyheten i serien är en nyutvecklad kamerasensor på 1/2,3 tum med hela 23 megapixel samt en optik med bländare 2,0. Den fokuserar på 0,03, snabbare än en blinkning, vilket sägs vara världens snabbaste autofokus. Kameran ska ge bättre bilder i dåliga ljusförhållanden och ge mindre brus.

Formgivningen är uppdaterad och mobilerna har en fingeravtrycksläsare på sidan, samt en vattentät USB-anslutning utan lucka.

Xperia-serien har en 64-bitars åttakärnig Snapdragon 810-processor, 32 GB lagring och QuickCharge 2.0 för blixtsnabb laddning.

Den vanliga Z5 har en 5,2 tum stor skärm och kan fås vit, grafiksvart, guld eller grön. Lanseras i oktober för 7 000 kr.

z5 compact

Vill man ha en lite mindre mobil ska man titta på Z5 Compact. Den har samma prestanda, men en 4,6 tums skärm. Den kan fås vit, grafitsvart, gul eller korall. Kommer i september för  5 800 kr.

Z5_Premium_gold_group

 

Till sist får vi en flaggskeppsmodell kallad Z5 Premium som har en 5,5 tums skärm med häpnadsväckande 4K-upplösning. Allt material skalas upp till 4K och kameran filmar självklart i 4K.

Sony säger att trots den högupplösta skärmen ska det kraftfulla 3430 mAh batteriet räcka i två dagar. Z5 Premium har en glansig istället för matt yta och fås i svart, guld eller krom. Pris 8 000 kr vid lanseringen i november.

specs

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild
Rulla till toppen