Hörlurarna som kalibrerar sig själva

JBL är först i världen med brusdämpning och hörlurar med inbyggd kalibrering av ljudet.

De är berömda för sina enorma PA-riggar, studiohögtalare och legendariska hifi-högtalare. Hörlurar är däremot ett nytt kapitel i JBL:s långa historia.

Men nu lanserar de en serie ”Beats-dödare” med det ambitiösa namnet Everest. Det är en serie hörlurar som består av fyra on-ear-modeller och ett par öronsnäckor. Alla är trådlösa med Bluetooth och har sladd som backup.

DSC0169

Toppmodellen Everest Elite 700 och den något mindre Elite 300 har en ganska unik kombination av egenskaper. De har inte bara aktiv brusreducering som anpassar sig efter miljön och dämpar oväsen utifrån, man kan också justera ljudet med en app och till exempel öka brusreduceringen direkt från den högra kåpan.

Inte nog med det, lurarna har små mikrofoner på insidan som kan användas för att kalibrera ljudet! Ungefär som man gör med ljudkalibreringen i en hemmabio, med en mikrofon som mäter rummets akustik och justerar frekvensgången.

Här anpassar kalibreringen (TruNote Auto Sound Calibration) frekvensresponsen efter örats form, så att man kan få en optimerad frekvensrespons. Processen tar ungefär en halv sekund och kräver bara en knapptryckning.

Två personer kan koppla ihop sina Everest-hörlurar trådlöst till samma musikspelare, och lurarna har löstagbara öronkuddar som är asymmetriskt formade för att sitta skönare på huvudet. Skumgummit har olika hårdhet på fram- och baksidan av öronkuddarna för att ge bättre dämpning och komfort.

Modellerna i Everest-serien släpps i oktober och november och toppmodellen Everest Elite 700 kostar ungefär 3 000 kronor.

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Så här har de aldrig gjort förut, åtminstone inte på det här sättet.
  Slutet för Europas största fotomässa.
  Parlamentet vill skapa bättre hållbarhet genom att främja återvinning och reparation och genom att bekämpa metoder som förkortar enheternas livslängd.
  AKM:s DAC-fabrik nedbrunnen, vilket lamslår tillverkarna i månader. Så reagerar hi-fi-branschen.
  Duon bakom The Rain får förnyat förtroende.
  Risken att bli lurad är större än chansen att göra ett klipp.
  Pop-prinsessan går i helt nya vägar – nu på Disney+.
  Nu är det bara tre veckor kvar tills vi ännu en gång kan skratta och mysa med charmiga Johanne & Co.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.