Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Samsung slutar med Android Wear

Med sin nya smartklocka bekräftar den sydkoreanska elektronikjätten sitt viktiga beslut: inget mer Android Wear.

Av / 2015-09-05 - 12:45
Samsung slutar med Android Wear

Samsung Gear S2 lanserades så smått redan en vecka före IFA-mässan och är uppföljaren till förr årets Gear S, som var både smart och snabb men också en smula fyrkantig och klumpig.

Precis som föregångaren bygger Gear S2 på operativsystemet Tizen, och Samsung tycks alltså hålla fast vid sitt beslut att undvika Googles Android Wear-plattform, även om Samsung på mobilfronten förmodligen är världens största tillverkare av Android-baserade smartmobiler.

Förutom operativsystemet har Samsung Gear S2 inte mycket annat gemensamt med sin föregångare heller. Hela gränssnittet har gjorts om och medan Gear S mest påminde om något som hjälten hade på sig i en sciencefiction-film från 80-talet så är Gear S2 en klocka man kan ha på armen ute bland folk utan att det blir pinsamt.

DSC02135-kopi
Förutom Gear S2 var Galaxy S6 Edge+ Samsungs andra stora mobilnyhet på IFA 2015. Foto: Peter Gotschalk, Ljud & Bild

Gear har en rörlig ring runt urtavlan och en hem- och tillbaka-knapp som ger användaren enkel och exakt kontroll över gränssnittet. Med klockan kan man ta emot notifieringar och skicka SMS direkt från armen, följa sina träningsmål med 24-timmars aktivitetslogg och mycket mer. När klockan dyker upp i butikerna kommer det att finnas ett par tusen appar som är anpassade efter det runda gränssnittet i den särskilda App Store-butiken.

DSC02148-kopi
Gear S2 Classic är den exklusiva versionen av Samsungs nya smartklocka. Kommer i oktober. Foto: Peter Gotschalk, Ljud & Bild

Klockan har kompakt storlek – 11,4 mm tjock – och en 1,2-tums rund S-AMOLED-skärm med 360 x 360 pixlar. På insidan sitter en 1 GHz dualcore-processor och batteritiden sägs vara två till tre dygn. Tizen-klockan fungerar enbart tillsammans med Android-mobiler, iPhone stöds inte.

Gear S2 har NFC-teknik, vilket möjliggör funktioner som mobilbetalning, när och om Samsung Pay kommer till våra breddgrader.

DSC02149-kopi
Sportmodellen heter bara Gear S2 och kommer också i oktober. Foto: Peter Gotschalk, Ljud & Bild

Gear S2 finns i två versioner: Gear S2 Classic med svart urtavla och läderband samt Gear S2 för aktiva användare som vill ha en sportigare och mer minimalistisk design. Klockarmbanden är 22 mm breda och går att bytas ut mot vanliga standardarmband.

Både Gear S2 och Gear S2 Classic släpps i oktober och kostar 3 500 respektive 4 000 kronor.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen