Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Philips ger en ljusare TV-tillvaro

Philips har tagit sitt Ambilight-koncept ett steg längre, resultatet heter Ambilux!

Skrivet av / 2015-09-04 - 09:45
Philips ger en ljusare TV-tillvaro

Philips är kända för sina avancerade TV-apparater med kraftfull bildbehandling, men kanske framför allt för sitt Ambilight-omgivningsljus – färgade lysdioder som sitter på baksidan av skärmen och lyser upp väggen bakom i samma färgnyanser som visas på skärmen i varje scen. Ambilight-ljuset bidrar till att förstärka kontrastupplevelsen och kan i många fall sägas förhöja stämningen ett snäpp eller två.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ambilux ger en mycket större Ambilight-känsla än tidigare. 

Nu har Philips tagit Ambilight till en helt ny nivå. De kallar det för Ambilux, men det är lockande att ta till beteckningen ”Ambilight XL”, för detta är allt vi har sett förut fast mycket mer och mycket exaktare.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ambilux använder inte vanliga lysdioder utan nio stycken små DLP-baserade ”pico-projektorer” som projicerar ljuset på väggen. Det ger en mycket starkare och mer exakt färgåtergivning som också täcker en större yta. För att ge maximal effekt rekommenderar Philips att TV:n sätts ungefär 20 centimeter från väggen.

Ambilux-ljuset har flera olika lägen som är anpassade efter allt från filmtittning till musik och TV-spel, med varierande intensitet och ”upplösning” på bakgrundsbilden. Använder du ljuset när du lyssnar på musik så kan det ändra färg och mönster i takt med musiken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi fick en demonstration av det nya systemet på IFA och måste medge att det absolut är en cool effekt. Speciellt när man spelar TV-spel, där de växlande bakgrundsfärgerna suger in spelarna mer i handlingen.

Philips-TV:n 8900 med Ambilux är för övrigt en fullblods-4KTV med Pixel Precise Ultra HD-bildbehandling. Android-operativsystem och Quad Core-processor ser till att smarttjänsterna går smidigt. TV:n som visades upp på IFA-mässan är en tidig version, den färdiga modellen förväntas komma till butikerna under fjärde kvartalet i år, enligt Philips.

https://www.youtube.com/watch?v=fzsWAdSsfZY

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild
Rulla till toppen